Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
15v

Vågar Gareth Southgate tänka lite nytt med Englands landslagsuttagning?

Det räckte tydligen med ett snyggt mål av Daniel Sturridge för att det omedelbart skulle börja lobbas för en plats i Englands landslagstrupp för honom. Vilket möjligen mest visar att inte minst journalister själva har en benägenhet att vilja köra vidare i gamla bekanta hjulspår. Det känns kanske inte helt klockrent givet både Sturridges ålder och det faktum att Sturridge är långt ifrån ordinarie i sitt Liverpool.

Under dagen presenterar alltså Gareth Southgate sin nästa landslagstrupp, som är den som gäller inför matcherna på bortaplan mot Kroatien och mot Spanien, båda matcherna i Nations League. Två matcher England måste vinna om de hoppas på att gå vidare till slutspel. Samtidigt som de åtminstone måste försöka undvika att förlora mot Kroatien om de vill undvika att flyttas ned en division.

Men vad spelar det egentligen för roll hur det går för England i Nations League? Det borde rimligtvis ge viss frihet och göra det möjligt för Gareth Southgate att pröva lite nya lösningar för England. Hellre än att plocka tillbaka gamla anfallare som närmar sig 30-strecket borde det rimligtvis finnas utrymme för Southgate att pröva nya spelare och framför allt ge yngre spelare möjligen att pröva fötterna i landslaget.

Frågan är så klart om det verkligen är så Gareth Southgate tänker. Han hyllades för sin modiga VM-uttagning, även om det i själva verket inte var så mycket som var modigt i den uttagningen. Hans första landslagsuttagning efter VM andades verkligen mer att samla det gamla gänger igen än att pröva på något nytt. Med framgången har även kommit förväntningarna och med dem benägenheten att spela säkert.

Det pratas om olika spelare inför denna landslagsuttagning. Framför allt är det fem spelare som ryktena går extra heta kring och där det är mest aktuellt att se om de verkligen kommer med eller ej. Lite märkligt kan det kanske tyckas att Phil Foden inte är en av dessa fem spelare, men det är inte orimligt att Southgate inväntar att Foden faktiskt ska få mer speltid än vad han hittills har fått i Man City.

Fem unga engelska spelare på en skala från ett till fem utifrån en kombinerad bedömning om dessa spelare borde vara med i Englands landslagstrupp i oktober och om de faktiskt kommer vara med i Englands landslagstrupp:

Jadon Sancho, Dortmund – (++++)

Det börjar bli otroligt svårt att se hur Gareth Southgate inte skulle ge Jadon Sancho en chans i landslaget. Hur många engelska spelare, i synnerhet yngre engelska spelare, kan egentligen säga att de har en så hög profil i en storklubb som Dortmund, en klubb som åtminstone för närvarande leder sin liga. Mycket inhopp för Sancho men väldigt produktiva inhopp med många assists på sitt konto. Senast igår gjorde Sancho en avgörande assist när Dortmund besegrade Monaco i Champions League. En kreativ spelartyp av det slag England behöver och saknar.

Mason Mount, Derby County – (+)

Det var två veckor sedan som Gareth Southgate valde att strunta i matchen på Anfield mellan Liverpool och PSG och istället bege sig för att titta på Derby County i Football League, närmare bestämt på Mason Mount. Lovorden har haglat över Mount som ses som en av engelsk fotbolls allra största talanger, och som har varit riktigt bra för Derby County hittills under säsongen, liksom han förra säsongen var strålande för Vitesse i Eredivisie. Southgate lider av både manfall och brist på specifika spelartyper på sitt centrala mittfält och Mount är en av spelarna som kan fylla denna lucka.

Ryan Sessegnon, Fulham – (++)

Ung spelare detta men om speltid nu faktiskt ska ha en reell betydelse går det inte att blunda för att Ryan Sessegnon har spelat mängder av matcher både denna och förra säsongen för Fulham i Premier League och i Football League. Det har sagts väldigt mycket om Sessegnons enorma kapacitet redan och givet dennes mångsidighet, att både kunna spela var som helst på vänsterkanten, och egentligen var som helst även i anfallet, kan det mycket väl vara en spelare som Southgate väljer att ge chansen. Samtidigt inte den position där Southgate i första hand letar spelare för närvarande.

James Maddison, Leicester – (+++++)

Det var inte särskilt svårt att se vare sig under sommarens VM eller i de båda matcherna mot Spanien och Schweiz för någon månad sedan vad det är för spelartyp som England saknar. Den bollsäkre och kreative mittfältaren och playmakern som klarar av att med ett snabbt och effektivt kombinationsspel hitta vägar genom ett motståndarförsvar. Det är inte en spelartyp som England riktigt har lyckats fostra på många år, men i Maddison har man åtminstone ett embryo. Dominant för Norwich i Football League förra säsongen och har även gjort ett riktigt starkt intryck med Leicester i Premier League den här säsongen.

Harry Winks, Tottenham – (+++)

Eric Dier verkar inte riktigt längre ha huvudet på rätta stället, samtidigt som James Milner numer verkar vara en klubbspelare, och Jordan Henderson trots sina fördelar har en tendens att bli för långsam i sitt uppbyggnadsspel. Tottenhams löpande band verkar däremot ha fått fram ännu en spelare som imponerar med sin bolltouch och sitt konstruktiva passningsspel på centralt mittfält. Skador har gett honom sparsamt med speltid på senare tid men nu är han tillbaka och att han startar för Tottenham mot Barcelona i Champions League är så klart ett tecken på förtroende.

Återstår att se om Gareth Southgate tänker i liknande banor eller om han tänker i helt andra banor.

:::

Arsenal borta mot Qarabag och Chelsea hemma mot Vidi (Videoton) i Europa League ikväll. Inte precis så att man skuttar upp och ned av entusiasm inför dessa båda matcher som naturligtvis ska vara två lätta vinster.

:::

Aston Villa sparkar Steve Bruce stod det klart igår kväll. En Aston Villa-blogg framåt kvällen är förmodligen att vänta.

Publicerad 2018-10-04 kl 10:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons