Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Viktigt att kämpa i motvind i Champions League för Tottenham

Peter Hyllman

Det känns som om Tottenham seglar i motvind för stunden. Deras katastrofala inledning på Champions League-gruppspelet går ändå att reparera. Det bygger däremot på två saker. För det första att Tottenham gör sitt jobb och vinner båda matcherna mot PSV, ikväll på bortaplan och därefter på hemmplan. Samt att Barcelona samtidigt gör ”sitt jobb” och vinner sina båda matcher mot Inter. Det skulle i så fall sätta upp en helt avgörande match mellan Tottenham och Inter (på Wembley?).

Normalt sett vore det kanske inte väldigt mycket begärt att hoppas på att Barcelona skulle besegra Inter i två matcher. Men så går alltså Leo Messi och för ovanlighetens skull skadar sig någorlunda allvarligt i armen. Han blir borta i tre veckor och med det så råkar han som av en ren händelse missa just Barcelonas båda matcher mot Inter. Där kan man nog tala om att Inter drar en slags lättnadens suck. Messis betydelse för Barcelona skojar man liksom inte bort.

Tottenham har så klart dubbel anledning att svära. För som vi alla kunde se var Leo Messi den klarast lysande anledningen varför Tottenham förlorade mot Barcelona på Wembley, i vad som var en av av dennes kanske mest minnesvärda matcher i Champions League på rätt länge. Det var naturligtvis viktiga poäng som försvann där för Tottenham, men tyngre för dem på sikt riskerar alltså bli att Inter får fördelen att möta ett Barcelona, först borta och sedan hemma, utan Leo Messi.

Annons

Nu är detta så klart snedvridningar som riskerar hända, inte minst över ett gruppspel om endast sex matcher och några få månader. Det ingår helt enkelt i spelets så kallade regler, och det hjälper väl knappast Tottenham att beklaga sig över den saken. Om inte annat eftersom de egentligen har försatt sig i situationen själva, genom att förlora båda sina första matcher. Matchen mot Inter på San Siro helt i onödan i matchens slutminuter, och matchen mot Barcelona efter en hel del egna, onödiga misstag.

Det var ju en sak jag tog upp redan inför Tottenhams förra match i Champions League, det vill säga detta att Tottenham har börjat släppa in mål av den här sorten som är lite typiska för så kallat mentalt trötta fotbollslag. Sena mål, tidiga mål, mål på illa försvarade fasta situationer och så vidare. Listan kändes ändå rätt uttömd redan inför matchen mot Barcelona, men så fick Hugo Lloris för sig att göra en riktig dundertabbe redan i matchens första minut på Wembley. Listan fick utökas.

Annons

Att påpeka att Tottenham är ett lag i motvind var förvisso lite känsligt. Själv trodde jag så klart att det som mest var ett rätt självklart påpekande och en slags sammanfattning av läget, i grund och botten kanske ett uttryck för viss sympati. Ändå var det ett påpekande som gav en del snorkiga repliker i stil med att ”vi ligger ändå trea trots att vi spelar motvind och vänta bara vad som händer när vi spelar i medvind istället!” Ibland är supportrar lite för defensiva.

Det ligger samtidigt något i det lite sura påpekandet. Trots att Tottenham har haft motvind hittills under säsongen har de ändå haft en tydlig tendens, inte minst på senare tid, att ändå resultaten med sig. Förlusten mot Inter följdes upp av en tajt vinst mot Brighton på bortaplan. Huddersfield besegrades borta. Förlusten mot Barcelona följdes upp av en uddamålsvinst mot Cardiff. Nu senast var det alltså borta mot West Ham. Men så klart, detta gäller ligaspelet, ännu inte Champions League.

Annons

Detta är nu något Tottenham måste åstadkomma även i Champions League. Att vinna borta mot PSV är definitivt inget man bara gör på beställning. Det är ett skickligt och inte minst europeiskt rutinerat fotbollslag, och stämningen på de holländska arenorna är lite så som tyska arenor påstås vara, fast rätt sällan faktiskt är. Det kommer vara ett fasligt liv på Philips Stadion, något inte minst Inter fick erfara förra omgången. PSV kommer garanterat sikta både på vinsten i sig, och på Europa League.

Europa League är kanske inte riktigt lika attraktivt för Tottenham. De vill däremot självfallet ta sig vidare till Champions Leagues slutspel, och ska de lyckas med den saken så finns inte längre några genvägar, inte längre några skyddsnät eller säkerhetslinor. Då måste Tottenham vinna den här matchen. Annars är Champions League-äventyret den här säsongen i praktiken över redan efter tre matcher. Det vill säga raka motsatsen till vad Tottenham åstadkom förra säsongen.

Annons

Det har varit en tuffare säsong för Tottenham än vad förra säsongen var. En olycka kommer sällan ensam brukar det sägas och det är sannerligen fallet här. Förberedelserna för säsongen fick naturligtvis sättas på is i och med att många spelare kom tillbaka efter sin VM-semester bara några dagar innan ligapremiären. Förseningen med arenabygget har tagit fokus, tvingat laget tillbaka till Wembley och skapat frustration runt laget. Även skador har drabbat Tottenham tungt, inte minst Dele Alli och Jan Vertonghen.

Allt detta måste nu Tottenham lägga undan för en kväll. De måste vinna mot PSV ikväll om de ska kunna gå vidare i Champions League. Och det är möjligt att Inter har fått hjälp på traven av Leo Messis skada, men Tottenham måste åtminstone tvinga Inter till att ta den där poängen mot Barcelona de faktiskt behöver. Det är en sak att åka ur Champions League i gruppspelet, illa nog kan tänkas, men ska man åka ur måste man åtminstone se till att göra det med flaggan i topp.

Annons

Mot vinden om så krävs.

:::

FIFA ruskar om världen genom att föreslå ett expanderat VM för klubblag att spelas årligen. Ett förslag som har fått UEFA att gå i taket som naturligtvis ser det som ett direkt hot mot Champions League. Men förmodligen är det väl bara att betrakta som ett sätt att göra det lättare att få igenom det tidigare förslaget med ett VM för klubblag vart fjärde år, istället för Confederations Cup.

Vem var det som hade den idén för några år sedan nu igen?

Publicerad 2018-10-24 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto