Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
2v

Halvtidsläget i Champions League för de engelska klubbarna

GRUPP B – TOTTENHAM

Tottenham befinner sig i ett minst sagt tungt läge i sin grupp efter att ha tagit enbart en enda poäng på sina tre första matcher. PSV:s kvittering i matchens slutskede i förra omgången var djupt olycksalig för Tottenham men på något sätt ändå högst symptomatisk för deras Champions League-resa den här säsongen. En resa kantad av både egna misstag och yttre motgångar. Och sådant är dyrt i Champions League.

Tottenham hade behövt vinna båda matcherna mot PSV för att ha en bra chans att ta sig vidare till slutspel, åtminstone givet att Barcelona gjorde sitt jobb mot Inter. Nu är läget betydligt mycket mer långsökt för Tottenham. Tottenham måste naturligtvis vinna mot PSV ikväll för det första, samtidigt som Barcelona måste slå Inter på San Siro. Därefter måste Tottenham minst ta poäng, förmodligen vinna, borta mot Barcelona.

Då först, om Tottenham lyckas med den saken, har de spelat till sig möjligheten att ta sig vidare till slutspel genom att vinna hemma mot Inter i den sista omgången. Kort sagt, om Tottenham ska ta sig vidare till slutspel härifrån så måste de med största sannolikhet vinna samtliga sina tre återstående matcher. Två av dem är på hemmaplan, så de är alls inte omöjliga. Men borta mot Barcelona är en tuff uppgift.

Prognos: 5%

:::

GRUPP C – LIVERPOOL

Läget i Liverpools Champions League-grupp är i själva verket inte överdrivet komplicerat sedan hälften av den är avklarad. Det stod klart redan när lottningen gjordes att det skulle vara viktigt att inte tappa några poäng alls mot Röda Stjärnan, och om man undvek att göra det så ligger man rätt bra till för slutspel. Napoli har tappat poäng. Och ikväll kan Liverpool genom att vinna i Serbien se till att inte ha tappat några poäng.

Det har varit tämligen bekymmersfria förberedelser för Liverpool. Den enda snackisen verkar vara att Xherdan Shaqiri lämnas hemma, på grund av dennes albanska bakgrund och hur detta skulle tas emot i Serbien. Rent pragmatiskt naturligtvis ett beslut som Liverpool kan välja att fatta, även om det kan ses som raka motsatsen till vad det säljs in som, nämligen som ett sätt att fokusera på att vinna hellre än på att ta politiska hänsyn.

Å andra sidan är kvällens match mot Röda Stjärnan onekligen en match som Liverpool ska vinna, alldeles oavsett om Xherdan Shaqiri är med i truppen eller ej. Det gäller helt enkelt att välja sina strider. Dels att kanske försöka välja strider som faktiskt går att vinna. Dels välja strider som faktiskt är viktiga att ta. Två kanske inte alltid förenliga kriterier, men det här fallet erbjuder inga större motsättningar dem emellan.

Den kalla verkligheten säger oss att om Liverpool vinner mot Röda Stjärnan ikväll så befinner de sig tydligt i förarsätet att ta sig vidare till slutspel, egentligen oavsett om de förlorar i nästa omgång borta mot PSG. Det i så fall värsta scenariot för dem vore att behöva vinna sista matchen mot Napoli hemma på Anfield. Det säkerhetsnätet kommer Liverpool med andra ord alltid att ha – om de vinner ikväll.

Om Liverpool vinner ikväll mot Röda Stjärnan betyder det också att det räcker med oavgjort för Liverpool borta mot PSG för att därmed säkra en slutspelsplats. Då har inte matchen på Anfield mot Napoli någon som helst betydelse för Liverpool vad gäller slutspelet, annat än att den kan avgöra om Liverpool slutar etta eller tvåa i gruppen, vilket möjligen kan ha någon slags effekt på lottningen i slutspelet.

Prognos: 80%

:::

GRUPP F – MAN CITY

Ingen klubb har någonsin vunnit Champions League efter att ha förlorat sin allra första match i Champions League. Men Man City kan mycket väl visa sig göra just det. Därmed kan ännu ett rekord slås av klubben som gillar det här med rekord så mycket att det inte verkar finnas någon gräns för deras fantasi i att hitta på nya rekord. Skillnaden är kanske att det här rekordet faktiskt betyder något konkret.

Förlusten i den första matchen mot Lyon, på hemmaplan dessutom, kom överraskande och var nästan som en chock för systemet. Det var däremot inget som kändes särskilt systematiskt, utan intrycket var mer att Man City gick in med helt fel inställning till matchen. De gjorde helt enkelt inte jobbet, de underskattade både motståndaren och uppgiften, och lärde sig en läxa de förhoppningsvis har nytta av.

Förlusten fick en och annan att spekulera i att Man City faktiskt riskerade att åka ur Champions League redan i gruppspelet. Men två vinster på bortaplan därefter har raderat dessa farhågor – eller om det är förhoppningar. Båda vinsterna var på sitt sätt dominanta och visade upp Man City från rätt sida, även om det krävdes ett sent och förlösande mål borta mot Hoffenheim av David Silva för att få proppen ur.

Det målet följdes upp av en mycket imponerande vinst borta mot Shakhtar, och givet att resultaten i övriga matcher också har spelat Man City i händerna, så är det med två matcher kvar på hemmaplan omöjligt att se hur Man City skulle lyckas missa slutspel från det här läget. Rimligtvis borde de nog kunna nypa förstaplatsen i gruppen med viss marginal också, men slutspelsplatsen måste de i princip slänga bort själva.

Prognos: 95%

:::

GRUPP H – MAN UTD

Det är en trist säsong för Man Utd så här långt och mest trist av allt har det kanske ändå varit i Champions League. Att Juventus är ett fenomenalt bra lag vet vi så klart, men på Old Trafford ska det inte spela någon roll hur fenomenalt bra motståndarna än är, de ska inte så lättvindigt och bekymmersfritt få vinna en match på Old Trafford ändå. Men så skedde alltså, och ingen var väl egentligen särskilt förvånad för det.

Den riktigt onödiga matchen var emellertid den hemma mot Valencia. En match som till sist slutade 0-0 i en stel uppvisning i intetsägande anfallsspel från Man Utds sida. Men ett poängtapp som innebär att Man Utd med största sannolikhet kommer behöva bege sig ned till Valencia i sista omgången och behöva undvika att förlora den matchen för att ta sig till slutspel. Detta förutsatt att man vinner hemma mot Young Boys.

Det enda som skulle kunna ändra på den ekvationen är att Man Utd gör något tämligen osannolikt och vinner borta mot Juventus, eller att Valencia på något märkligt sätt skulle misslyckas med att vinna mot Young Boys på Mestalla. Nu är det självfallet inte på något sätt någon omöjlighet för Man Utd att ta poäng mot Valencia på bortaplan, men det är inte någon bekväm uppgift för ett lag med Man Utds brist på trygghet och stabilitet.

Prognos: 60%

Publicerad 2018-11-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons