POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
24v

Gästblogg: Hur går det i UEFA Youth League?

Många ser nog ungdomsfotboll som ”bara” en fotboll där spelare ska utvecklas för att bli så bra de bara kan. Jag köper det resonemanget. För mig finns det ett par turneringar som jag följer även för turneringens skull. Fa Youth Cup är en, Uefa Youth League är den andra. Och här följer lite tankar, varvat med ett åskådliggörande om engelska lags förehavanden i turneringen hittills och ett litet lyft för en spelare som kanske inte den breda allmänheten har koll på i respektive lag. Än.

:::

Manchester United. Manchester United har börjat årets ungdomliga variant av CL med tre vinster på tre matcher. Svårast hade de mot Young Boys medan både Valenca och Juventus fick vittja nät fyra gånger vardera samtidigt som United bara släppte in ett mål på dessa matcher. Nivån är oklar och svår att jämföra från år till år men ska ses som lite av en mörk häst i årets upplaga av turneringen. Är redan klara för slutspel och sannolikt som förstaseedade. PROGNOS: Kvartsfinal

Mason Greenwood
Nyligen fyllda 17 år men redan högt ansedd i United och leder Englands U17-lags anfallslinje. Mason började som en nummer tia men har sedan tagit steget uppåt till en siffra nedåt. Tre mål på tre matcher såhär långt i UEFA Youth League men ”ansenliga” 14 mål och fyra assists på elva matcher i år följer på ett fjolår där han som 16-åring vann skytteligan i U18 North. Är grymt tvåfotad och tar både hörnor och vid tillfälle även straffar (!) med fel fot. Bra spelsinne, duktig på små ytor och bevisligen en duktig avslutare. Vi kommer få höra mer om Mason Greenwood framöver.

:::

Manchester City. Lite av den udda bollen på ungdomsnivå just nu, enligt mig. De var i tre raka FA Youth Cup-finaler och såg ut att vara en extremt stark akademi på frammarsch för ett par år sedan och sågs allmänt som en av favoriterna i denna turnering. I fjol föll de tillbaka från tidigare höga standard i ligan men tog sig ändå till semifinal i UYL. I år har kräftgången spridit sig från ligaspelet till UYL. En poäng på tre matcher är för dåligt och resultatraden 1-4, 2-5 och 1-1 imponerar inte. Värt att notera är att Diaz och Foden inte är tillgängliga i kraft av att de representerat a-laget vid tre tillfällen i CL. PROGNOS: Ut ur gruppen

Ian Carlo Poveda
En del av den starka spanska armadan som nuförtiden utgör en stor del av Man Citys ungdomslag. Nåja, Poveda är född i London men hans fotbollsresa har tagit honom från först Malagas akademi, via Arsenal, tillbaka till Spanien och Barcelona och sedan Brentford innan han till slut snappades upp av City för två år sedan. En winger med fantastisk teknik stöpt i samma form som Ligacupaktuella Brahim Diaz till spelstilen. Poveda spelar snarare U23-fotboll med Man City än i U18 och 18-åringen har 1+1 såhär långt i UYL, tillsammans med kapten Nmecha är det dessa Man City tittar till för att om möjligt ta sig till slutspel i vår.

:::

Tottenham. Det ser ljusare ut för Spurs ungdomar än för a-laget. De ligger just nu på tredje plats efter Barcelona men är såhär långt obesegrade. Suveränen Barcelona har två segrar och en oavgjord i en grupp där Tottenham har blandat och gett; kryss mot fjolårets turneringsvinnare Barcelona imponerar, kryss mot Inter som bara tagit en enda pinne imponerar inte lika mycket. Leder i skrivande stund mot PSV och tar sig vid seger upp på andraplats före just PSV. Går även starkt i U18-ligan på hemmaplan. PROGNOS: Kvartsfinal

Timothy Eyoma
Oliver Skipp tänker ni? Oakley-Booth? Jag väljer att gå på Eyoma istället. En försvarare som kan spela både inner- och ytterback och som ingår i Englands U19-lag efter att ifjol ha varit en del av de engelska världsmästarna på U17-nivå. Följsam back som kanske inte riktigt är så bekväm med fötterna som alla backar numer är/ska vara men som jag tycker har det mesta övrigt en back ska ha. Fick vara med på bänken i Ligacupen i veckan och viktig i Tottenhams fortsätta jakt på slutspel i UYL. Måste också vara en försvarare på listan känner jag och det finns få bättre kandidater än Eyoma.

:::

Liverpool. Top of the League! Två vinster och en oavgjord  match samtidigt som man möter Fc Cvrna.. FC Cber.. ett serbiskt lag. Rödstjärna i kanten till den som vet vilka det är. ”Skämt” åsido, Liverpool har imponerat såhär långt. De är, likt sina röda fiender, på frammarsch på U18-nivå och har där bara en torsk på nio matcher. 5-2 mot PSG imponerar helt klart och de kan mycket väl ta sig långt i årets upplaga av UYL. Det tar emot att säga det men Liverpool verkar ha något på gång även på denna nivån. Usch. PROGNOS: Semifinal

Curtis Jones
Var på försäsong med Klopps gäng i somras där han fick spela både mot Dortmund och Man City. Tränar regelbundet med a-laget och är en nyckelspelare för Liverpool i UYL. Att bli kallad nästa Gerrard och nästa Milner har han redan stökat av vilket är en viktig del i liverpoolsekt…hrrm.. initieringen? Initieringen! Är en sådan där nummer tia som varit med klubben sen han var åtta bast. Numer nio bast äldre har 17-åringen redan hunnit med att göra avtryck i UYL med sina fyra mål i turneringen i fjol. Kan likt Milner spela överallt på mittfältet och har ett passningsspel och skott som har liknats vid Gerrard, så, nästa Milrard? Nåja. Klart spännande spelare som Liverpoolfansen säkert håller tummarna lite extra för, proper scouse som han är.

:::

Så det var väl alla CL-klubbars U19-lag avhandlade? Hah! Tji får ni. För via ”The domestic half”, snabbt förklarat som två playoff-möten mellan diverse seriesegrare i U18-serier runtom i Europa innan de går in i slutspelet mot gruppspelslagen, återfinner vi Englands inhemska representant på U18-nivå:

Chelsea. Tre finaler på fyra år är detta ett Chelsea som är gruvligt revanschsugna efter plattmatchen de gjorde i fjolårets final: 0-3 mot Barcelona. 10-1 mot Molde i ena mötet, 4-0 i returen där spelare vilades och debuter gavs ut vittnar om att det återigen är ett bra Chelsealag som ställer upp i UYL. Möter Elfsborg i Borås idag och ska anses ha ”god” chans till avancemang därifrån. Och med god chans menar jag hejdå Elfsborg. En av favoriterna till att gå långt, även om Ethan Ampadu och Callum-Hudson Odoi snarare kommer fortsätta spela, nåja, nöta bänk i Europa League i vår. PROGNOS: Vinner hela skiten

Billy Gilmour
Jag vill, som ni förstår nämna en handfull till här men jag får hålla mig till givet format. Billy kom från Glasgow Rangers i fjol och har snabbt etablerat sig som nyckelspelare på innermittfältet, först i U18 och i år i U23. Vann turneringens unga spelare i U21-EM i somras (jodå, såna utmärkelser finns tydligen) och anses som det stora skotska hoppet, en skotsk fotboll som faktiskt är på gång på u-nivåer. Kortväxt, inte särskilt snabb och inte särskilt stark låter som någon som inte kommer klara av seniorboll. Men det han saknar i storlek tar han igen i skicklighet. Spelintelligens, passningar och rörelsen gör att äldre och större spelare har svårt att komma åt honom, inte minst tydliggjort i Checkatrade Trophy.

Just nu sitter jag på väg till Borås för att få se Chelsea spela IRL för första gången i mitt liv, är extremt taggad! Undrar för övrigt hur gammal man måste vara för att be massa 16-18-åriga fotbollsspelare om autograf? Frågar åt en kompis.

Av: Sälen

Publicerad 2018-11-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå