Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
10v

Viktigt med känslor av stål i kvällens Sheffieldderby

Det får ses som en passande inledning på en fotbollshelg späckfull med enorma matcher av derbykaraktär runtom i världen. Vi hittar Manchesterderbyt, Bayern München mot Dortmund i Bundesliga, Monaco mot PSG i Ligue 1 och kanske inte minst Superclasico mellan Boca Juniors och River Plate i Copa Libertadores. Men ikväll beger vi oss till Sheffield, fotbollens historiska och kulturella vagga, för ett stekhet Sheffieldderby mellan United och Wednesday.

Det är det 130:e Sheffieldderbyt, således ett av de mest anrika derbyna i världen, och därtill ett av de allra hetaste derbyna i ett England som knappast lider någon brist på heta derbyn. Om något finns där ett överflöd. Det är ett derby i en engelsk storstad, mitt i den industriella revolutionens bultande hjärtland, mellan två klubbar som båda har sina olika historiska argument för storhet. Två klubbar som båda, utifrån helt olika utgångspunkter, siktar uppåt mot Premier League.

Den första skillnaden i utgångspunkt gäller tabell och trend. Sheffield United ligger trea i tabellen, leder den omväxlande, och befinner sig fortfarande på den positiva kurva som har hållit i sig ända sedan de vann League One. Sheffield Wednesday å andra sidan fick en bra början på den här säsongen men har med fyra raka förluster i ligaspelet fallit som en sten genom tabellen och befinner sig nu bara en handfull poäng ovanför det väldigt förhatliga nedflyttningsstrecket.

Den andra skillnaden i utgångspunkt gäller kapital och klass. Sheffield United jobbar genomgående med små resurser och måste i någon mening sägas överprestera i tabellen sett till klubbens finansiella förutsättningar, i jämförelse med andra klubbar. Sheffield Wednesday å andra sidan har ett lag som satts samman med stora investeringar från ägaren Dejphon Chansiri, även om klubben delvis som en följd därav drabbades av ett transferembargo under sommaren.

På många sätt påminner förhållandet mellan Sheffield United och Wednesday på så vis om situationen i Manchester, även om Man City knappast kan anses befinna sig i något relevant ekonomiskt underläge. Sheffield Wednesday har spenderat mycket pengar men har samtidigt saknat den struktur och strategi i sina investeringar och i sin verksamhet som har gjort Sheffield United så framgångsrika, och som fortsätter göra dem mer framgångsrika än Wednesday.

En tredje eventuell skillnad i utgångspunkt gäller kultur och känsla. Det vore småttigt att hävda att detta saknas i Sheffield Wednesday för närvarande, kanske är det snarare så att det är Sheffield United som för närvarande är särskilt besjälade av detta, med en förhärdad Sheffield United-supporter sedan barnsben i sin ägare Kevin McCabe, manager Chris Wilder och lagkapten Billy Sharp. Sheffield United saknar inte viktiga personer som inte bara vet utan känner vad klubben betyder, vad matchen betyder!

Hjälper eller stjälper detta Sheffield United ikväll? Det brukar naturligtvis sägas vara viktigt för en klubb att ha spelare och ledare som är uppväxta i och med klubben, som är känslomässigt investerade, som vet om vad dessa matcher betyder och som tillför den energin och den viljan både i laget och på planen. Lika sant är emellertid att det många gånger riskerar bli lite för mycket känsla och alldeles för lite kyla, och att det snarare gäller att kunna kontrollera dessa känslor.

Förra säsongen såg vi båda dessa uttryck. Den första matchen, tidigt på säsongen på Hillsborough, såg Sheffield United prestera en match av energi, vilja och fokus och laget besegrade Sheffield Wednesday med 4-2 efter mål av John Fleck, Mark Duffy och Leon Clarke. Det var en riktig derbyseger. Men i returmötet på Bramall Lane, strax efter nyår, så lyckades Sheffield United aldrig, trots stort spelövertag och trots att Wednesday fick en spelare utvisad i andra halvlek, avgöra matchen.

Sheffield United befann sig den gången i ungefär samma läge som de gör nu. Något överraskande kring toppen av tabellen där en vinst i hemmaderbyt skulle kunna ge dem en viktig push uppåt och framåt i tabellen, mot ett Sheffield Wednesday som tvärtom sladdar i tabellen. Den gången misslyckades Sheffield United med att ta chansen och utnyttja möjligheten på hemmaplan. Frågan är om Sheffield United den här gången, ett år klokare, förmår ta samma möjlighet.

Känslosamt kommer det bli på Bramall Lane ikväll. Från ett lag som hoppas kunna fortsätta hävda sig uppe i toppen av tabellen i Sheffield United. Och från ett lag som hoppas sätta stopp på sitt fria fall i tabellen, på en oroväckande svit om fyra raka förluster och farhågorna om nedflyttning, och en klubb där tålamodet med Jos Luhukay börjar bli allt tunnare, i Sheffield Wednesday. Det lag som bäst lyckas hantera dessa känslor, och göra dem till tillgångar, har störst chans att vinna matchen.

Och i kärnan av allt gäller matchen varken mer eller mindre än att bara vinna den här matchen. Hela dess mening koncentrerad inom 90 minuter. Hela poängen med ett derby, en match som kan tänkas ha en betydelse för helheten men som framför allt äger betydelse i sig själv. Något vi kommer se i Manchester, i Bayern och i Buenos Aires under helgen. Sheffieldderbyt, eller stålderbyt, är kanske inte det största av alla dessa matcher den här helgen, men förmodligen heller inte det minsta.

Och få derbyn är hetare och intensivare än Sheffieldderbyt.

Publicerad 2018-11-09 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons