Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues fem mest saknade klubbar

Peter Hyllman

Å ena sidan är det ett lite trist perspektiv. Detta att säga att man saknar den och den klubben, oftast handlar det ju om klassiska engelska klubbar som Leeds, Nottingham Forest med flera. Det är liksom inte så att de inte längre finns. Och det är liksom inte heller så att de befinner sig ingenstans; de allra flesta av dessa klubbar befinner sig alltså till vardags i EFL Championship, som råkar vara en av världens fem-sex största ligor.

Å andra sidan är det så klart inte särskilt svårt att förstå vad som menas. Det finns helt enkelt ett antal klubbar vi tenderar att sakna just för att de inte spelar till vardags i Premier League. Klubbar vi tycker ”hör hemma” i Premier League. Kanske för att de befann sig i Premier League eller motsvarande när vi växte upp. Kanske för att vi saknar matcherna mellan dessa klubbar och vår egen klubb.

Då är naturligtvis frågan vilka av alla dessa klubbar som råkar vara de allra mest saknade i Premier League. För sådant här måste naturligtvis kvantifieras. Ett kriterium för att kunna vara saknad som klubb i Premier League bör kanske vara att åtminstone vid något tillfälle ha befunnit sig i Premier League, eller motsvarande. Enligt resonemanget att det går inte att sakna något man aldrig har haft. Ett kanske inte helt vattentätt resonemang.

Annons

Det borde exempelvis kunna vara fullt möjligt att sakna MK Dons i Premier League fastän de aldrig någonsin förut har spelat i Premier League. Men regler är regler, även självpåtagna regler, och här är de fem klubbar jag menar är i stigande ordning Premier League fem allmänt sett mest saknade klubbar:

(5) Nottingham Forest

Det finns många engelska klubbar med ett stort och ärorikt förflutet, och många av dem har onekligen gjort ett avtryck i Premier League. Men förmodligen ingen av dessa klubbar är riktigt lika saknad som just Nottingham Forest, fastän det kanske är andra klubbar som ändå är större. Det finns en mängd skäl för detta. Att Nottingham Forest faktiskt vann Europacupen två år i rad, att de var den kanske enda klubben att under den tidsperioden lyckas göra riktig åverkan på Liverpools hegemoni, att de spelade en för sin tid modern och kreativ fotboll, samt att deras storhetstid är så nära sammanvävd med en av engelsk fotbolls största personligheter någonsin i Brian Clough.

Annons

(4) Sunderland

Man skulle med viss rätt kunna hävda att Sunderland inte kan anses som saknade av framför allt två skäl. För det första att de helt enkelt inte varit borta från Premier League tillräckligt länge ännu, frånvaron har ännu inte hunnit med att få våra hjärtan att känna någon större saknad. För det andra att de har varit så usla under denna tid att vi inte kan hjälpa att känna att de förtjänar vara precis där de är. Men nu är situationen till sist en annan, nya ägare och en ny manager som har fått fart i klubben igen och påminner oss om vilken kraft och storlek som finns i Sunderland, och om varför de saknas i Premier League, inte minst tack vare rivaliteten med Newcastle.

(3) West Bromwich Albion

Det gick fort utför för West Brom, inte minst då de så länge förrförra säsongen överraskade högt upp i tabellen. Därför hann vi knappt med att vänja oss vid tanken vid ett Premier League utan West Brom. Från enda Premier League-klubben i sin region till nedflyttade på mindre än ett halvår. Med West Brom associerar vi normalt sett två saker, en fartfylld och engelskt kraftfylld fotboll samt passionerade supportrar som gör The Hawthorns till en av engelsk fotbolls mest intensiva arenor att spela på. Inte minst av just det skälet var det särskilt trist att bli av med West Brom i Premier League givet att Wolves nu verkar vara på uppgång. Premier League skulle må bra av en Black Country-rivalitet.

Annons

(2) Leeds United

Kanske den klubb som nämns allra först i de flesta sammanhang när det ska pratas om klubbar som borde spela i Premier League men inte längre gör det. Detta inte bara på grund av ren nostalgi och en vägran om att inse att tiderna förändras. Sättet som Leeds åkte ur Premier League på gör kanske att det känns lite extra bittert. Men Leeds är en av Englands genuina storklubbar, från en av Englands större städer och från en av Englands klassiska fotbollsregioner. Det är en klubb med väldigt stor potential som om de väl tar sig tillbaka till Premier League kan uträtta mycket i Premier League. Dessutom skulle det återuppliva en och annan mäktig klubbrivalitet.

(1) Aston Villa

Egentligen är det på sitt sätt ofattbart att Aston Villa inte spelar i Premier League. Även om det så klart är fullt fattbart, bara ett bevis för att absolut ingen klubb har råd att vila på sina lagrar och inte jobba aktivt med utveckling och förbättring. Men Aston Villa är klassisk Premier League-adel, med sin anrika historia, en av Englands vackraste och mest atmosfäriska arenor, en enorm supporterbas i Englands näst största stad och så många gamla ikoner och profiler hörandes hemma i klubben. Att inte spela mot Aston Villa i alla fall två gånger per säsong har fått Premier League att kännas fattigare. Aston Villa ska inte vara i riskzonen att bli de kommande 10-15 årens ”nya Leeds”, Aston Villa ska vara en av klubbarna som utmanar om att expandera ”de sex stora”.

Annons

:::

Utöka Premier League till 24 klubbar!

Publicerad 2018-11-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto