Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En match som PSG måste vinna och Liverpool inte får förlora

Peter Hyllman

De kan uppfattas som varandras motsatser. De beskrivs i alla fall generellt som varandras motsatser. Definitivt så ser sig Liverpool helst som varandras motsatser. Det kan förvisso alltid diskuteras exakt hur stora skillnaderna egentligen är, liksom det kan diskuteras ifall skillnaderna egentligen spelar någon som helst roll, men de flesta verkar i fall överens om att när PSG och Liverpool möts på Parc Des Princes ikväll är det en match mellan två fundamentalt olika klubbar.

Där finns naturligtvis det uppenbara, såsom att PSG är ännu en finansiellt dopad klubb ägd av en arabisk oljestat som äger klubben i syfte att med hjälp av fotbollen som sport ge sig själv ett finare ansikte utåt, samtidigt som Liverpool är den klassiska klubben som lever på de intäkter klubben själv skapar. Där finns därtill det kanske inte lika självklara, som att PSG mycket tydligt är ett projekt baserat runt individuella stjärnor, samtidigt som Liverpool i betydligt högre utsträckning bygger på kollektivets metod.

Liverpool spenderade mest pengar av alla engelska klubbar i somras, men det är ändå på en annan nivå och på ett helt annat sätt än PSG. Naby Keita, Fabinho, Virgil Van Dijk och Alisson är Liverpools fyra dyraste spelare, men ingen av dem är anfallare. PSG å sin sida har världens två dyraste spelare någonsin i sitt anfall. Liverpools anfallstrio kostade dem cirka £100m, PSG motsvarande anfallstrio har kostat dem fyra gånger så mycket, det vill säga £400m. Det säger något om balans och fokus i de båda lagen.

Annons

PSG är naturligtvis överlägsna i Frankrike och i Ligue 1. Det är Champions League som är och alltid har varit deras stora ambition. Det är samtidigt en turnering där de ändå aldrig har lyckats ta sig längre än kvarten. De två senaste säsongerna har PSG dessutom lyckats med att åka ut redan i åttondelsfinalen. Trenden är på så vis vikande, och denna säsong, för att inte säga redan ikväll, kan det till och med bli värre än så. Vinner Liverpool mot PSG ikväll åker PSG ut ur Champions League redan i gruppspelet.

Det omvända gäller inte riktigt, men nästan. PSG kan inte eliminera Liverpool ur gruppspelet ikväll genom att vinna mot dem. Vad de däremot kan göra är att sätta Liverpool i situationen att de helt enkelt måste vinna med två mål mot Napoli på Anfield i den sista omgången. En nog så svår uppgift kan tyckas, om än för den sakens skull långt ifrån omöjlig. Vi har så klart sett Liverpool lyckas med liknande uppgifter i Champions League förut, även i gruppspelet.

Annons

Ändå måste man undra hur Liverpool egentligen har lyckats sätta sig i det här läget, i alla fall efter att ha lyckats vinna mot PSG i första matchen. Visst, en förlust borta mot Napoli må vara hänt, även om spelet var ovanligt blekt, men förlusten mot Röda Stjärnan var helt obegriplig och kan visa sig stå Liverpool mycket dyrt. Men även i vinsten mot PSG fanns tecken på svaghet i Liverpool, det var en match de vann på tilläggstid som de aldrig borde ha släppt tillbaka PSG i.

Det kan definitivt hävdas att en sak Liverpool brottas med från och med denna säsong som de inte på riktigt har behövt brottas med förut, är närvaron av krav. De har hittills haft möjligheten att hela tiden slå ur underläge men i och med denna säsong, både på grund av lagets tidigare prestationer och på grund av de stora investeringar som har gjorts i spelartruppen, så börjar det i viss utsträckning ses som ett misslyckande om inte Liverpool vinner eller når framgångar.

Annons

Vi har inte minst sett prov på det den här veckan redan. John Toshack, gammal legend som både spelare och manager, drog kanske saken till sin absoluta spets när han menade att om inte Liverpool vann någon titel den här säsongen så kanske Jürgen Klopp borde få sparken. Vilket vore ett minst sagt svårförståeligt beslut givet Liverpools ligaform, att det endast är ett fantastiskt Man City-lag som står i vägen för Liverpool, även om så klart det vore en grov missräkning att åka ur Champions League i gruppspelet.

På så vis är kanske PSG och Liverpool inte längre enbart varandras motsatser, där finns även vissa likheter. Som just detta med kraven. Det kan hävdas att PSG har haft svårt att riktigt leverera i Champions League mycket på grund av nivåskillnaden med Ligue 1, men även för att de något saknar erfarenheten som lag samt för att det ställs så höga krav på dem i Champions League. Här har vi lite samma fenomen med Liverpool, något de har lyckats hantera i ligaspelet, men inte riktigt lika bra i Champions League.

Annons

Förvisso talar situationen ikväll utifrån det perspektivet mer till PSG:s nackdel. Det är till sist de som har i stort sett all press på sig. Det är de som har hemmaplan och därför anses ska vinna. Det är de som rent bokstavligen måste vinna kvällens match, annars åker de med största sannolikhet ut ur Champions League antingen redan ikväll eller nästa omgång. Det är mycket negativ press som lastas över på ett PSG som aldrig riktigt har visat sig särskilt bra på att hantera press.

Liverpool kan å andra sidan just ikväll spela mer med vetskapen att de istället har allt att vinna. Om de vinner matchen ikväll är de klara för slutspel i Champions League. Om de får oavgjort så har de gett sig själva ett väsentligt bättre utgångsläge inför den sista omgången mot Napoli på Anfield. Även om de alltså förlorar ikväll så har de fortfarande allt i egna händer inför den sista omgången. Pressen på dem att de måste vinna finns inte på dem på samma sätt just den här kvällen.

Annons

Att matchen har en avgörande betydelse för PSG märks av att det har fästs sådan vikt vid om Neymar och Kylian Mbappé kan spela. Nyheten spreds igår att de kan spela, en nyhet som beskrevs som ”vad Liverpool absolut inte ville höra”. Känslan är att det lika gärna kan vara tvärtom, och spela Liverpool i händerna. Det luktar att spelarna har stressats tillbaka för matchens betydelse, vilket sällan blir bra. Det sätter större vikt vid individerna än på kollektivet, liksom dessa individer kanske inte är de som jobbar ihjäl sig i presspelet.

Medans Liverpool inte kan åka ur Champions League ikväll, alldeles oavsett hur det går för dem i Paris, så är det däremot en risk som Tottenham löper. De måste vinna mot Inter på Wembley för att ge sig själva chansen inför sista omgången, och vinna antingen med 1-0 eller med minst två mål. En tuff uppgift, som Tottenham däremot kommer lyckas med om de gör en lika bra match som de gjorde mot Chelsea i lördags. Därefter återstår bara den lilla uppgiften att vinna mot, ett förvisso redan klart, Barcelona på Camp Nou.

Annons

Frågan är så klart vad som egentligen ska anses som mest ”Spursigt”: Att de sumpar möjligheten de har mot Inter ikväll, eller att de faktiskt lyckas med vad som vore en av de mest imponerande gruppvändningarna i Champions Leagues historia?!

Publicerad 2018-11-28 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto