Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
4d

Tottenham och Man Utd utspelar första akten i årets stora triangeldrama

Tottenham gjorde en klok sak i samband med att Man Utd sparkade José Mourinho och spekulationerna omedelbart började koka att Mauricio Pochettino var deras föredragna val av ersättare till sommaren; de stängde helt ned sina presskonferenser för frågor om just det ämnet. Det kanske inte helt hjälper, men det gör att presskonferenserna i alla fall inte enbart handlar om detta och, vem vet, kanske lyckas man uppfostra journalisterna en smula också.

Inför, under och efter kvällens match mellan Tottenham och Man Utd på Wembley är det naturligtvis, alldeles oavsett hur matchen slutar, helt och hållet ofrånkomligt att allt prat till stor del kommer handla om det förväntade triangeldramat mellan Tottenham, Man Utd och Mauricio Pochettino. Varenda ord som Pochettino själv säger om matchen lär naturligtvis nagelfaras och övertolkas. Varenda aspekt av spelet på planen och resultatet i matchen kommer vridas och vändas på.

Att Man Utd kan tänkas vara väldigt intresserade av Mauricio Pochettino som deras nästa manager är naturligtvis inte det minsta märkligt. Han har gjort ett alldeles fantastiskt jobb med Tottenham, med i relativa termer mycket små resurser. Han spelar en fotboll som de allra flesta Man Utd-supportrar helt säkert tycker om och uppskattar. Hans jobb med att utveckla spelare och lyfta fram ungdomar har varit briljant. Hans personlighet, hans driv och hans ambition passar perfekt för Man Utd.

Att Tottenham inte är nöjda med att eventuellt bli av med Mauricio Pochettino är inte det minsta märkligt det heller. Som sagt, Pochettino har gjort ett fantastiskt jobb med dem, så varför skulle de vilja bli av med honom? Tvärtom kan man nog hävda att det finns mycket som känns väldigt osäkert för Tottenham i en framtid efter Pochettino, så det är rimligtvis något de så länge som möjligt helst av allt undviker. Frågan är bara hur länge det faktiskt är omöjligt för Tottenham att undvika.

Man kan på sätt och vis förstå varför Tottenham (dess supportrar framför allt) känner sig gramse över idén att Mauricio Pochettino skulle vilja lämna dem för Man Utd; eller i alla fall det sätt på vilket många i media verkar beskriva det hela som en självklarhet. De menar, med all rätt, att Tottenham för närvarande är ett bättre fotbollslag än Man Utd, så varför skulle Pochettino vilja lämna Tottenham för dem?! Några menar att Pochettino redan har tackat nej till Real Madrid, och inte vill lämna Tottenham alls.

Ändå kan man även känna att en viss reality check är på sin plats. Mauricio Pochettino är inte en manager som saknar väldigt höga ambitioner för sin egen personliga del, något som inte minst fick uttryck när Tottenham anställde honom från Southampton, just för att Tottenham var en större klubb än Southampton som kunde erbjuda andra förutsättningar för framgång. Om Pochettino resonerar på ett sätt den gången är det en aning godtroget att tänka sig att han inte skulle resonera så igen.

Här brukar då invändningen komma att Tottenham är ett bättre lag än Man Utd. Vilket stämmer, för närvarande, men att vara ett bättre lag är inte samma sak som att vara en större klubb. Och Man Utd är storleksmässigt för Tottenham rätt precis vad Tottenham är för Southampton. Man Utd kan erbjuda helt andra förutsättningar för framgång än vad Tottenham kan, och har självfallet kapaciteten att vara betydligt mycket bättre än vad de är nu, och över lång sikt bättre än Tottenham.

Och så detta att Mauricio Pochettino redan har tackat nej till Real Madrid. Varför, om nu Pochettino vore intresserad av att lämna Tottenham, gick han i så fall inte till Real Madrid i somras, frågar sig vissa retoriskt?! De som följde Pochettino inför och under sommaren såg så klart en manager som definitivt inte verkade ointresserad, men som jag också bloggade om i somras så fanns det ett flertal skäl varför Pochettino inte skulle flytta till Real Madrid där och då, som inte hade så mycket att göra med att han själv tackade nej.

https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2018/06/04/varfor-mauricio-pochettino-inte-lamnar-tottenham-for-real-madrid/

Bakvägen hittar vi så klart här ett mycket tydligt skäl varför Mauricio Pochettino inte skulle lämna Tottenham för Man Utd, nämligen att han väljer att lämna för Real Madrid istället, som ju även de kommer leta ny manager till sommaren. Inte mycket att säga om den saken. Det kommer handla om Pochettinos personliga preferenser, Real Madrid är så klart Real Madrid, och Spanien kan vara Spanien, men Pochettino vet rimligtvis också att ingen blir långvarig i Real Madrid, och Man Utd-chansen kommer kanske inte tillbaka.

Om vi skulle titta på hur klubbens profil passar ihop med Mauricio Pochettinos profil som manager känns det rätt givet att Man Utd är en bättre fit än Real Madrid. Statusmässigt och storleksmässigt är de båda klubbarna därtill hyfsat jämförbara. Att ta Man Utd tillbaka till toppen av engelsk och europeisk fotboll måste nu rimligtvis räknas som en av den globala fotbollens främsta uppgifter och, för den som lyckas, en given plats i historieböckerna. Kan Real Madrid erbjuda detsamma?

Tottenham kan naturligtvis hävda att, och återigen med all rätt, att ta dem till ligatiteln i Premier League, eller kanske till och med till Champions League-vinnare, vore en minst lika given plats i historieböckerna, kanske till och med större. Det vore definitivt en ännu större bedrift. Det kan naturligtvis tala för Mauricio Pochettinos vilja att fullfölja sitt jobb med Tottenham, som det ibland uttrycks. Oavsett vad man tror om den saken, så är det inte ett resonemang helt utan logik. Dessutom en rätt vacker sådan.

Men Mauricio Pochettino måste rimligtvis också kalkylera med sannolikheten i ett sådant scenario. Han har naturligtvis inte fel på något sätt när han påpekar att det är betydligt mindre sannolikt för Tottenham att lyckas med detta i Premier League än vad det någonsin varit för Atlético Madrid i La Liga; vare sig konkurrenssituationen eller de ekonomiska realiteterna är ens jämförbara. Om ovärderliga spelare som Christian Eriksen m fl börjar lämna Tottenham, hur tänker Pochettino då?

Detta är något som naturligtvis kommer tilltala Mauricio Pochettino med Man Utd jämfört med Tottenham. Det är en större klubb, med större resurser och förutsättningar, sannolikhetskalkylen blir därmed en annan. Med Man Utd skulle Pochettino till slut befinna sig i en situation där det inte längre kommer vara aktuellt att deras ovärderliga och bästa spelare kommer vilja lämna klubben, annat än i rena undantagsfall. Med Man Utd skulle faktiskt Pochettino ha möjligheten att fullfölja sitt jobb.

Det var inte en möjlighet Southampton kunde erbjuda. Det är inte en möjlighet Real Madrid någonsin i modern tid har erbjudit någon manager, eftersom de är Real Madrid. Det är inte möjlighet Tottenham kan vara säkra på att kunna erbjuda. Vad Mauricio Pochettino till slut väljer vet förmodligen just nu bara han själv. Men det kommer inte förhindra varenda människa i världen att spekulera vilt i saken. Och inte minst denna dag, när Tottenham, Man Utd och Mauricio Pochettino befinner sig på samma plats.

I vad som har alla förutsättningar att utvecklas till 2019:s främsta triangeldrama.

Publicerad 2019-01-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons