POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
5d

En actionfylld lördag i både Premier League och Football League

Åter till allvaret. Efter en vecka av europeisk fotboll i vilken de engelska klubbarna allmänt sett har lyckats rätt väl, och efter förra helgen som på grund av FA-cupen var en smula rumphuggen i ligaspelet, så riktas den här helgen precis allt fokus på ligaspelet, på de fem-sex omgångar som faktiskt återstår av titelstriden, av Champions League-striden, av fajten om den sista europeiska cupplatsen, och av nedflyttningsstriden.

Just den här helgen är det däremot fullständigt omöjligt att fokusera enbart på Premier League. Väldigt mycket händer även i Football League, vilket så klart kan komma att ha en högst konkret effekt på Premier League. Norwich ser ut att vara i praktiken klara för uppflyttning, men bakom dem pågår en titanisk kamp mellan Leeds och Sheffield United om den sista automatiska uppflyttningsplatsen.

Tottenham som befann sig mitt inne i rätt dålig vinstsvit har så här långt fått precis den effekt av flytten in på sin nya arena som de kunde hoppas. Vinsten mot Crystal Palace följdes upp av en 1-0-vinst mot Man City i Champions League, och det är naturligtvis extremt svårt att se Tottenham göra något annat än att vinna mycket bekvämt hemma mot ett sedan länge nedflyttat och demoraliserat Huddersfield.

Den större pucken för Tottenham är kanske hur de ska klara sig utan Harry Kane, som gick av skadad mot Man City. Å andra sidan är det ett besvär som Tottenham redan har hanterat rätt väl tidigare under säsongen, så vi ska inte vara helt tvärsäkra på att det drabbar dem så värst hårt. Matchen mot Huddersfield borde ge Tottenham möjlighet att spara på krutet till veckans returmatch mot Man City.

Brighton påbörjar några väldigt viktiga dagar för deras framtid mot Bournemouth, för att sedan på tisdag möta Cardiff, båda matcherna på hemmaplan. Två vinster och sex poäng där för Brighton och kan förmodligen räkna hem Premier League-platsen även nästa säsong. Förlust mot Bournemouth idag däremot, och sätter sig själva i en rätt jobbig sits inför tisdagens match mot Cardiff.

Men det är klart, på tal om viktiga två matcher i nedflyttningsstriden är det kanske svårt att trumfa just Cardiff. Utöver att möta Brighton på tisdag kväll så möter de idag Burnley på Turf Moor. Två bortamatcher och två matcher där Cardiff kan ge sig själva en mycket bättre chans att hålla sig kvar i Premier League, men som om de förlorar dem med största sannolikhet kommer få säga tack och hejdå till Premier League.

Samtidigt som Cardiff kämpar för sin överlevnad i Premier League så blev alltså Neil Warnock som förväntat dragen inför skranket av FA för sina ytterst nedsättande ord om domaren efter matchen mot Chelsea. Där kommer det bli några matchers avstängning med andra ord, vilket kan betyda att dessa kommande matcher blir de sista vi ser av Warnock i Premier League. Jag kan inte påstå att jag sörjer.

Visst kan man förstå att Neil Warnock blev mäkta upprörd på domsluten under matchen mot Chelsea, det var dåliga och matchavgörande domslut, som mycket väl kan visa sig vara skillnaden mellan att åka ur och hålla sig kvar i Premier League. Det är väldigt höga insatser så man kan förstå om känslorna sprutar. Samtidigt matchar Warnocks reaktion på dåliga domslut som går emot honom inte alls hans attityd när de går med honom.

Everton har med en kanske något överraskande positiv formkurva gett sig själva en riktigt bra chans att sluta bäst av resten, och kanske kunna knipa den där europeiska cupplatsen som jag är rätt säker på att de vill ha. En vinst idag betyder att de för första gången den här säsongen vinner fyra matcher i rad. På något sätt vore det typiskt Everton, och därför något de måste undvika, att snubbla på sig själva borta mot ett svagt Fulham.

Blöder fortfarande Wolves hjärtan efter deras snöpliga och dramatiska tapp i FA-cupsemifinalen mot Watford, eller har de lyckats hämta sig? Det kan vara ett resultat som mentalt tar död på hela säsongen för Wolves naturligtvis. Det blev ingen FA-cupvinst för dem, och de tar sig inte ut i Europa den vägen. Drömmen om Europa kan bara uppfyllas genom ligaspelet, genom att sluta sjua och bli bäst av resten.

Borta mot Southampton är definitivt inte det lättaste och mest bekväma sättet att försöka laga sina brustna hjärtan. Risken är överhängande för Wolves att de får inkassera ännu en förlust mot ett Southampton som både börjar se starka ut under Ralph Hasenhüttl, och som definitivt har motivationen att vinna för att hålla sig ovanför nedflyttningsstrecket och framför allt behålla, eller möjligen utöka, poängavståndet ned till Cardiff.

Man Utds form har varit minst sagt sporadisk den senaste tiden, och pratet om Ole-Gunnar Solskjaers magi har avtagit betänkligt. Samtidigt har de fallit tillbaka i tabellen efter två förluster på tre matcher mot Arsenal och Wolves. Förhoppningarna att ta sig till Champions League bygger på att de sätter press på lagen ovanför dem i tabellen, och enda sättet att göra det är att vinna idag mot West Ham.

Att säga att West Hams formkurva är stark vore att ta i med besked. De har förlorat tre av sina fyra senaste matcher, och den enda matchen de vann behövde en galen vändning hemma mot Huddersfield av alla lag för att till sist vinna med 4-3. Man måste säga att West Ham har gjort framsteg den här säsongen, men det går inte heller att påstå att Manuel Pellegrini känns helt övertygande i sin roll som manager.

Hoppar vi ner i Football League så måste vi självfallet fortsätta följa den synnerligen dramatiska uppflyttningskampen. Leeds och Sheffield United inte bara ligger inom en enda poäng från varandra på varsin sida om det strecket, de byter dessutom plats varje omgång på senare tid. De kommande fem omgångarna kommer visa sig bli en mäktig tvekamp mellan dessa båda klubbar.

Vilket vi märker inte minst idag då Leeds tar emot Sheffield Wednesday i ett stekhett Yorkshirederby på Elland Road. Ett Sheffield Wednesday som har blivit betydligt starkare under Steve Bruce än vad de någon gång var med Jos Luhukay, men ett Sheffield Wednesday som nog i vanliga fall mer än gärna sätter några rejäla käppar i hjulet för Leeds, om än den här gången det skulle vara till direkt hjälp för Sheffield United.

Just Sheffield United spelar själva på Bramall Lane innan avspark på Elland Road, och kan alltså genom vinst mot Millwall sätta rejäl press på Leeds inför deras match. Millwall är så klart ett lag som kan ställa till besvär för vilket lag som helst, och det är helt klart inte det roligaste laget som går att möta när man befinner sig i exempelvis en mycket nervös och viktig uppflyttningsstrid. Tuff match för Chris Wilders manskap.

Aston Villa har gått som på räls de senaste omgångarna, där de för närvarande kan rada upp sju raka vinster. Inte minst imponerande var veckans match där de vänder 0-1 med en man utvisad borta mot Rotherham till vinst med 2-1. Aston Villa är ett lag i fenomenal medgång, där Jack Grealish spelar en väldigt stor fotboll för närvarande, och där en vinst hemma mot Bristol City idag förmodligen gör deras playoff-plats säker.

Och detta är alltså bara lördagen.

Publicerad 2019-04-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå