Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues fyra races inför de tre sista omgångarna

Peter Hyllman

Då kan det sluta spekuleras om vilka som eventuellt ska kunna hjälpa vissa av sina fiender men stjälpa andra av sina fiender i titelstriden. Old Trafford visade tämligen unisont igår att några tvivel om att man ville vinna matchen fanns över huvud taget inte. Däremot fanns helt enkelt inte kvaliteten och förmågan, så Man City vann ändå. Men Liverpool har knappast några anklagande fingrar att peka mot matchen som sådan.

Med gårdagens matcher gick således alla lag upp på 35 spelade matcher. Härifrån finns inte längre några som helst hängmatcher, inga spekulativa funderingar huruvida en poäng i handen är bättre än tre poäng i framtiden och så vidare. Bara tre återstående omgångar som spelas mer eller mindre sammanhängande, under vilka ett antal olika races eller minitabeller i den större Premier League-tabellen ska avgöras.

Vi kan identifiera fyra olika races. Titelracet, Champions League-racet, Europaracet, och nedflyttningsracet. Vi kan även konstatera att endast fem klubbar i Premier League kan sägas ha ingenting alls märkvärdigt att spela om under de tre sista omgångarna, de är med andra ord inte inblandade i något race alls. Dessa klubbar är West Ham, Crystal Palace, Newcastle, Bournemouth och Burnley.

Annons

Med endast tre omgångar kvar börjar det faktiskt bli möjligt att ha en tämligen klar uppfattning om hur dessa races sannolikt kommer sluta. Normalt sett är detta något som många börjar fundera kring redan med tio omgångar kvar, men felhöjden i sådana försök brukar normalt sett vara så hög att det i själva verket är en meningslös övning, mest en slags ritual att försöka sätta ord och siffror på något man ändå inte vet så mycket om.

Men så här projicerar hur som helst jag Premier League härifrån, efter 35 spelade omgångar, och med tre omgångar som återstår:

TITELRACET

Man City, 89p (+67)
Burnley (b) – xP =3
Leicester (h) – xP =3
Brighton (b) – xP =3
98p

Liverpool, 88p (+59)
Huddersfield (h) – xP =3
Newcastle (b) – xP =3
Wolves (h) – xP =3
97p

Liverpool kanske måste förbanna sin olycka. De gör naturligtvis en strålande säsong, men det räcker ändå inte hela vägen. Man måste förmoda att Man City faktiskt vinner sina tre återstående matcher, även om inte minst bortamatcherna mot Burnley och Brighton kan vara luriga. Att Burnley är safe i nedflyttningsstriden är en bonus för Man City, Leicester är på hemmaplan trots allt, och Brighton kan behöva kämpa för sina liv. För Liverpool handlar det om att i alla fall tvinga Man City att göra sitt jobb dessa tre matcher, och inte ge dem någon freebie. Till sist är det inte Everton eller Man Utd Liverpool kan förbanna för att de inte vinner ligan, bara sig själva att de tappade de till synes onödiga poäng de faktiskt tappade under februari och mars.

Annons

:::

CHAMPIONS LEAGUE-RACET

Tottenham, 70p (+30)
West Ham (h) – xP =3
Bournemouth (b) – xP =3
Everton (h) – xP =3
79p

Chelsea, 67p (+21)
Man Utd (b) – xP =0
Watford (h) – xP =3
Leicester (b) – xP =1
71p

Arsenal, 66p (+23)
Leicester (b) – xP =1
Brighton (h) – xP =3
Burnley (b) – xP =1
71p

Man Utd, 64p (+13)
Chelsea (h) – xP =3
Huddersfield (b) – xP =3
Cardiff (h) – xP =3
73p

Tottenham kommer spela i Champions League nästa säsong, det är mer eller mindre en direkt säkerhet. De har ett försprång att börja med och dessutom ett i högsta grad hanterbart spelschema. Och ingen kan väl säga att det är orättvist, det enda laget att faktiskt ge Man City och Liverpool en match den här säsongen. Övriga tre kommer få slugga ut det om den sista platsen. Där kommer naturligtvis mycket hänga på matchen mellan Man Utd och Chelsea på söndag, och naturligtvis kan min projicering påverkas i högsta grad av att antingen Chelsea eller Arsenal vinner någon av sina bortamatcher. Men, vilket vi borde ha lärt oss vid det här laget, sådant här prat om ”lättare” matcher borde man nog hålla tyst om.

Annons

:::

EUROPARACET

Wolves, 51p (+1)
Watford (b) – xP =1
Fulham (h) – xP =3
Liverpool (b) – xP =0
55p

Watford, 50p (0)
Wolves (h) – xP =1
Chelsea (b) – xP =0
West Ham (h) – xP =3
54p

Everton, 49p (+6)
Crystal Palace (b) – xP =1
Burnley (h) – xP =3
Tottenham (b) – xP =0
53p

Leicester, 48p (+1)
Arsenal (h) – xP =1
Man City (b) – xP =0
Chelsea (h) – xP =1
50p

Det lite speciella med detta race är självfallet att Watford har möjligheten att göra det meningslöst, genom att vinna FA-cupfinalen mot Man City. Lättare sagt än gjort i och för sig. Wolves vinst mot Arsenal var viktig, den tog dem upp i toppen av detta race igen, och enligt min projicering är det en plats de kommer hålla. Naturligtvis kommer mycket avgöras av just mötet mellan Watford och Wolves på lördag. Leicester hade kunnat haft en chans men har ett helvetiskt spelschema, men just att de har något att spela för kan komma att störa både Arsenal och Chelsea. Everton har god form, men två på pappret svåra bortamatcher i London låter inte som att det är deras kopp te.

Annons

:::

NEDFLYTTNINGSRACET

Southampton, 37p (-17)
Bournemouth (h) – xP =3
West Ham (b) – xP =1
Huddersfield (h) – xP =3
44p

Brighton, 34p (-22)
Newcastle (h) – xP =3
Arsenal (b) – xP =0
Man City (h) – xP =0
37p

Cardiff, 31p (-35)
Fulham (b) – xP =3
Crystal Palace (h) – xP =3
Man Utd (b) – xP =0
37p

Southampton är nog egentligen inte med i detta race. De har ett rejält försprång som det är tre rätt så trevliga matcher att passera mållinjen med. Enbart den sista hemmamatchen mot Huddersfield vore förmodligen nog för att säkra Premier League-kontraktet. Värre är det mellan Brighton och Cardiff som jag tog upp redan i tisdags. Där projicerar jag att det ändå blir Brighton som håller sig kvar, om än på målskillnad. Men det bygger nästan i sin helhet på att Brighton faktiskt vinner sin hemmamatch mot Newcastle, för matcherna därefter ser inte roliga ut. En lustig twist på Premier League-säsongen är så klart att Brightons match mot Man City i sista omgången kan visa sig ha en helt avgörande effekt både på titelracet och nedflyttningsracet.

Annons
Publicerad 2019-04-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto