POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Tottenham behövde inte bara vinna en fotbollsmatch, de behövde ett mirakel!

Det enda Tottenham behöver göra för att ta sig till Champions League-final är att vinna en fotbollsmatch, svårare än så är det inte. Så uttryckte jag mig inför kvällens match i Amsterdam mellan Ajax och Tottenham. Vad jag förvisso inte sa var att detta med att vinna fotbollsmatcher för Tottenham har blivit väldigt svårt de senaste veckorna, och det såg onekligen ut länge ikväll som att de glömt bort fullständigt hur man gör.

Men sedan var det som om något hände i halvtid, som om Tottenham i andra halvlek plötsligt kom ihåg hur man vinner fotbollsmatcher igen. Tottenham behöver inte ett mirakel, Tottenham behöver bara vinna en fotbollsmatch, var vad jag sa. Verkligheten visade sig bli att Tottenham behövde inte bara vinna en fotbollsmatch, Tottenham behövde ett mirakel!

Vad jag också sa var att Tottenhams hela tema den här säsongen har varit att krångla sig vidare mot alla odds och trots alla besvär. De tog sig vidare från gruppspelet med minsta möjliga marginal efter en smått katastrofal inledning. De lottades mot tyska ligaledarna i åttondelsfinalen och gjorde mos av dem. De lottades mot Man City i kvartsfinalen och hamnade i underläge på bortaplan, två gånger om.

Lik förbannat tog sig Tottenham till semifinal i Champions League. Men i den semifinalen såg det onekligen ut som om Tottenham lyckats skapa en uppförsbacke för sig själva så brant att det fanns ingen som helst chans att de skulle ta sig upp för den. Förlust med 0-1 på hemmaplan, därefter 0-2 i halvtid på bortaplan. Detta mot ett ungt, fräckt och härligt Ajax spelandes framför en euforisk hemmapublik.

Lik förbannat spelar nu Tottenham Champions League-final i Madrid om ett par veckor, mot Liverpool alla lag. Laget som visade redan igår kväll att absolut ingenting är omöjligt när ett engelskt lag ger sig fan på det.

Många kraftord just nu, men känsloläget är uppskruvat. Det var en smått ofattbar upplevelse igår kväll. Frågan är däremot om inte vad som hände ikväll var några nivåer värre ändå. Om det sedan beror på att det kom mer oväntat ur det blå, var på bortaplan och att man fick mindre tid på sig att smälta intrycken, eller om det beror på någon slags kumulativ effekt av ”andra kvällen i rad”, det kan väl kvitta lika.

Tottenham är i sin första Champions League-final någonsin. De blir den nionde brittiska klubben att spela Champions League-final. Den kanske största engelska klubben att hittills inte ha gjort det, definitivt en engelsk storklubb som i alla fall inte har haft den upplevelsen ännu. Detta fastän Tottenham faktiskt var den första engelska klubben att vinna en europeisk cuptitel på 1960-talet.

En helengelsk final. Ett bevis så gott som något på hur mycket starkare Premier League har blivit efter några år i öknen. Liksom det är ett bevis på hur det inte är pengar som skapar framgång, utan bra management. Både Liverpools och Tottenhams framgångar handlar framför allt om bra management, inte pengar. En helengelsk final fastän arguably det bästa engelska laget av dem alla åkte ut redan i kvartsfinalen.

Vilken fantastisk final det kan bli. Vilken enorm uppladdning vi har framför oss. Final mellan Liverpool och Tottenham, två klubbar som båda redan visat den här säsongen i Champions League att de helt enkelt vägrar förlora. Två lag som trotsat all logik och alla odds för att ta sig till den där finalen. Två klubbar som mer än några andra klubbar verkligen förtjänar att få spela den där finalen.

Utom möjligen Ajax.

Publicerad 2019-05-08 kl 23:24

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå