Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tottenham behöver inga mirakel, de måste bara vinna en fotbollsmatch

Kan Tottenham vinna mot Ajax i Amsterdam? Den andra semifinalen kan kokas ned till den till synes väldigt enkla frågan. Om Tottenham vinner ikväll så går de till Champions League-final, eller allra minst så skakar de i alla fall fram en förlängning. Det måste på något sätt ändå vara rätt skönt att ha den vetskapen med sig för Tottenham. Det krävs inget mirakel för att ta sig till final. De behöver bara vinna en fotbollsmatch.

ANNONS

Självfallet kan Tottenham vinna mot Ajax ikväll. Något som förbättrar deras möjligheter avsevärt är att Heung-Min Son är tillbaka i laget efter avstängning, något som innebär att Tottenham får en helt annan spets i sitt anfallsspel än vad de hade på New Hart Lane, då de tvärtom var väldigt trubbiga framåt. Och kan Tottenham ta ledningen, så därifrån blir det i så fall en väldigt jobbig match för Ajax.

Bortaplan är inte något som Tottenham nödvändigtvis räds. Tvärtom har de varit väldigt starka just på bortaplan den här säsongen, i mångt och mycket faktiskt bättre där än vad de har varit på hemmaplan, åtminstone i relativa termer. Det finns alltså ingen anledning för Tottenham att oroa sig i onödan, de borde tvärtom vara hyfsat bekväma. Ajax å andra sidan kanske plötsligt måste börja spela med favorittrycket på sig.

ANNONS

Någonstans måste man ju också tänka att Tottenham kanske låter sig inspireras av andra engelska klubbars insatser i Champions League under säsongen. Så sent som igår vände Liverpool ett till synes hopplöst underläge mot Barcelona och tog sig till final. För några månader sedan vände Man Utd 0-2 på bortaplan mot PSG. Kan Liverpool och Man Utd vinna dessa matcher så naturligtvis kan Tottenham göra detsamma mot Ajax.

Om inte annat kan Tottenham självfallet vara sin egen inspiration. För de har ju minsann rett ut till synes omöjliga situationer i Champions League redan. De hamnade i ett massivt underläge i gruppspelet innan de mot alla odds ändå lyckades ta sig vidare till slutspelet, och de hamnade även i underläge på bortaplan i kvartsfinalen mot Man City innan de lyckades vrida sig ur även den situationen med livet i behåll.

ANNONS

Tottenhams hela story i Champions League den här säsongen har varit att krångla sig vidare mot alla odds och trots alla besvär. Misstagen haglade tätt under gruppspelets första halva, men Tottenham tog sig samman. På så vis kanske det är passande, eller i alla fall i enlighet med gällande berättelse, att Tottenham måste krångla sig vidare mot alla odds också i semifinalen.

Något måste Tottenham ändå gräma sig över den första matchen. Enkelt uttryckt var Mauricio Pochettinos taktiska uppställning i början av matchen felaktig. Sedan Tottenham hamnat i underläge, och Jan Vertonghen tvingats till byte, gick Pochettino istället över till ett mer diamantliknande mittfält, och Tottenham fick betydligt bättre kontroll över matchbilden, om än utan att lyckas göra mål.

Positivt för Tottenham är däremot att de har med sig den vetskapen i bagaget. De kan gå in till kvällens match med vetskapen att de kan kontrollera matchbilden mot Ajax, och hur de ska kunna göra det. Det är knappast någon garanti för vinst, men det är en betydligt bättre känsla att gå in i matchen med än om de blivit överkörda i förra matchen utan att egentligen någon gång ha fått något fotfäste i matchen.

ANNONS

En annan tyngd har naturligtvis också lyfts från Tottenhams axlar. De är nämligen klara för Champions League nästa säsong, åtminstone i praktiken. Resultaten under helgen såg till den saken, vilket gör att Tottenham bara har Champions League kvar att fokusera på den här säsongen, bara kvällens match mot Ajax. De behöver inte lägga någon energi på att planera för söndagens match mot Everton.

Tottenham behöver bara vinna en fotbollsmatch konstaterade jag inledningsvis. Så enkelt är det så klart i teorin, men i praktiken har Tottenham haft väldigt svårt att vinna matcher på sistone. Tottenham har vunnit endast tre av sina senaste elva ligamatcher, förlorat tre av sina fyra senaste, samt därtill rent tekniskt även förlorat sina två senaste matcher i Champions League. Det har gått troll i Tottenhams maskineri.

ANNONS

Märkligt är förvisso inte det. Tottenham är den engelska klubb som hade överlägset flest spelare med mest speltid i sommarens VM, en försäsong som i praktiken bestod av en knapp vecka, spelare som lämnade under sommaren, inga förstärkningar, och en säsong präglad av skador, avstängningar och frånvaro på viktiga spelare av andra skäl. Det var anmärkningsvärt att Tottenham hängde med så länge som de ändå gjorde kan tyckas.

Men om tanken börjar bli tom på bensin går det ändå att spela på adrenalin. Och just den här typen av matcher som den ikväll mot Ajax, Tottenhams första Champions League-semifinal sedan 1960-talet, med en plats i Champions League-finalen på spel, är så klart maximalt adrenalinframkallande. Klarar Tottenham av att utnyttja detta till sin fördel, då har de god chans att boka biljett till Madrid.

ANNONS

Fram måste de stora och viktiga spelarna kliva. Jan Vertonghen och Toby Alderweireld måste bossa försvaret. Moussa Sissoko måste äga mittfältet. Dele Alli måste göra en bra match och inte läcka energi på onödiga saker. Christian Eriksen måste stråla som den stjärna han är som kreativ mittfältare, och Heung-Min Son måste visa samma kirurgiska precision som sänkte Man City i kvartsfinalen.

De stora spelarna kliver fram i de stora matcherna. Tottenham har inte spelat någon större match än denna på väldigt länge. Går Tottenham till Champions League-final kommer dessa spelare räknas bland Tottenhams största spelare på väldigt länge.

Publicerad 2019-05-08 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto