POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nio frågor inför en Champions League-final som betyder allting!

Det är med största sannolikhet den enskilt största och mest betydelsefulla matchen i Liverpools moderna historia. Champions League-finalen i Istanbul kom som den gjorde lite från ingenstans och förra säsongens Champions League-final var en något oväntad följd av en strålande vår. Men detta är finalen som kan markera att Liverpool för första gången verkligen på riktigt är tillbaka på den täppa de en gång i tiden befann sig på.

Det är utan någon större tvekan den enskilt största och mest betydelsefulla matchen i Tottenhams hela historia. Tottenham har vunnit europeiska cuptitlar förut men aldrig Champions League, och aldrig spelat en Champions League-final förut. Det är en match som kan skriva om hela deras historia och lägga grunden för en helt ny framtid, en match som för alltid kan förändra hur världen ser på Tottenham.

Samtidigt, och det är så klart det lite speciella med just Champions League, som det är en match som i det långa loppet betyder just ingenting. Både Liverpool och Tottenham kan vinna Champions League-finalen ikväll utan att det kommer ha någon större konkret effekt på deras framtid och förutsättningar. På samma sätt kan både Liverpool och Tottenham förlora finalen ikväll utan att det förändrar något fundamentalt för dem.

Men fotbollen är inte enbart transitiv, fotbollen handlar naturligtvis om drömmar, om att tillsammans med sin klubb ta det där sista klivet upp på bergets topp, för att därefter ta sikte på berget efter det. Och åtminstone inom klubbfotbollen finns inget större eller högre berg att bestiga än att vinna Champions League. Därför är det samtidigt också en match som betyder precis allting.

Dikten säger oss att det är vägen som är mödan värd. Både Liverpools och Tottenhams vägar till den här finalen är självfallet makalösa, den ena mer osannolik än den andra, kantad av dramatiska vändningar, omöjliga och till synes hopplösa lägen, situationer där avgörandet bokstavligt talat är en fråga om sekunder eller centimetrar, varje steg för båda dessa klubbar fram till finalen har på något sätt känts ödesbestämda.

Men visst tusan måste också målet, resans slutpunkt, ha sin betydelse. Resan hit kommer alltid finnas kvar för både Liverpool och för Tottenham, men den kommer kännas så mycket större om den slutar med att man även vinner finalen och får lyfta Champions League-bucklan. Liksom resan omvänt alltid kommer åtföljas av ett styng av ledsnad om man till slut ändå förlorar finalen.

Utgången är svår att sia om, det är två mycket bra och hyfsat jämna lag och allting kan hur som helst hända i en enskild match, inte minst i en cupfinal, och vad jag eventuellt hoppas ska hända är väl egentligen rätt ointressant och irrelevant. Det är en Champions League-final som omges av ett antal frågor som var och en kan tänkas få en potentiellt avgörande inverkan på matchen och dess utfall.

Kommer Harry Kane kunna spela finalen?

En av de stora frågorna inför finalen och har så varit i flera veckor. Är Harry Kane, Tottenhams och Englands anfallstalisman, frisk och kry så att han kan spela finalen mot Liverpool? Det mesta tyder åtminstone på det.

Eller är det ett spel för gallerierna, ett sätt att hålla Liverpool och Jürgen Klopp på tårna svävandes i ovisshet. Att möta Tottenham med Harry Kane är naturligtvis annorlunda än att möta Tottenham utan Harry Kane.

Även om Harry Kane är frisk nog att spela finalen, ska han spela finalen, särskilt om det innebär att peta någon av spelarna som tog Tottenham till finalen. Men så klart, man ställer inte över sin kanske bästa spelare i en Champions League-final därför.

Om Kane är frisk nog att spela finalen, är han samtidigt verkligen fullt frisk och redo för match? Det har redan hänt en gång den här säsongen att Kane kommit tillbaka alldeles för tidigt från skada, varit ineffektiv och gjort laget mer ineffektivt.

Vågar eller vill Mauricio Pochettino i ett sådant läge sätta laget före jaget?

Blir detta Mohamed Salahs final?

Egentligen präglade nog Salahs personlighet förra säsongens final mer, åtminstone inför matchen. Den våren var han helt fantastisk, vilket Real Madrid så klart visste, vilket fick Sergio Ramos att agera därefter.

Mohamed Salah fick aldrig chansen att spela förra säsongens final. Man märkte hur den saken påverkade honom, både då och därefter. Kan den här finalen bli hans upprättelse, finalen han skulle ha haft förra året?

Eller kommer Tottenham göra en ”Sergio Ramos” på honom igen? Mindre sannolikt. Dels framstår inte Salah den här gången som riktigt samma hot. Dels har inte Tottenham någon Sergio Ramos. De jobbar inte riktigt så.

Lyckas Liverpool dominera mittfältet?

En fråga som kan komma att avgöra matchen. Kan Liverpool få kontroll på mittfältet och på så sätt trycka Tottenham nedåt i planen så har de förmodligen gett sig själva en väldigt god chans att vinna matchen.

Dels är Liverpool själva som farligast när de lyckas pressa och vinna boll högt uppe i planen. Dels kommer det isolera Tottenhams offensiva spelare och göra avståndet mellan lagdelarna och fram till målet för stort.

Mittfältet har varit ett problemområde för Tottenham under säsongen, delvis på grund av skador, delvis för att äldre spelare inte har ersatts. Där är Liverpool betydligt bättre bemannade för närvarande. Moussa Sissoko och Christian Eriksen blir livsviktiga.

Men också bra nog att utgöra ett fullt realistiskt hot mot Liverpool. Frågan är hur offensiv Mauricio Pochettino vågar vara, om han exempelvis sätter Dele Alli på mittfältet eller som en av de tre längst fram.

Hur slutar ytterbackarnas stand-off?

Liverpool och Tottenham har sina tydliga likheter. Båda har ytterbackarna som väldigt betydelsefulla spelare för sitt anfallsspel. Men mycket med den här matchen kommer även handla om att förhindra motståndarnas ytterbackar från att våga sig framåt.

Vågar Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson verkligen bomba framåt med 100% som de brukar om det samtidigt riskerar öppna upp bakom dem för Tottenhams ytterbackar? Om inte, hur påverkar det då de båda lagens anfallsspel?

Och hur frisk är egentligen Andy Robertson?

Kommer Roberto Firmino till spel?

Till synes samma frågeställning för Liverpool som för Tottenham gällande Harry Kane. En kanske inte riktigt lika existentiell fråga för Liverpool, samtidigt som Firminos betydelse för Liverpool sannerligen inte ska underskattas.

Precis som för Harry Kane tyder det mesta på att Firmino är frisk och redo för spel. Givet att hans spel bygger mer på blunt force trauma och mindre på spets, kanske matchrost och eventuell skadekänning är en mindre faktor för honom.

Klarar Tottenhams backlinje av trycket?

Även detta en fråga som kan komma att få en väldigt konkret betydelse för matchens utseende och utfall. Hur kommer Tottenhams backlinje klara av att hantera Liverpools erkänt vassa anfallsspel, hur kommer den hålla organisationen?

Frågan är inte minst relevant eftersom till synes billiga försvarsmisstag har varit ett genomgående tema för Tottenham hela säsongen i Champions League. De är ändå i final men de har varit på väg ut ur Champions League flera gånger på grund av dessa misstag.

Mot Liverpool har de förmodligen inte råd att göra några misstag. Att rädda upp läget i ett gruppspel är en sak, att rädda läget i en Champions League-final är psykologiskt något helt annat. Tottenham har inte råd att ge Liverpool några gåvor.

Jan Vertonghen är viktig för Tottenham att få klar för spel.

Vad kommer Jürgen Klopps finaljinx ha för betydelse?

Allting är på ett visst sätt, fram till dess att det inte längre är på det sättet. Vi tenderar att fästa alldeles för stor vikt vid hur saker har varit eller är, och vid vad som har hänt förut, och därför bli förvånade när något nytt inträffar.

Lite så kan det ju vara med detta att Jürgen Klopp inte vinner cupfinaler. Samtidigt går det inte att bortse från att det verkligen är ett jobbigt facit, med sex förlorade cupfinaler av sju spelade, och samtliga tre finaler med Liverpool förlorade.

Vilket inte betyder att Liverpool därför kommer förlora finalen ikväll, men att det kan vara en faktor som trots allt spelar på Jürgen Klopps och Liverpools psyken.

Kan Tottenham slås ut och inte bara slås ned?

Givet hur både Liverpool och Tottenham har tagit sig till den här finalen vore det konstigt att säga att något lag skulle vara mer ödesbestämt att vinna än det andra. Att vända 0-3 mot Barcelona är liksom inte snytet ur näsan.

Men det är något speciellt med Tottenhams fullständiga vägran att acceptera förlust i Champions League den här säsongen. Något som de rimligtvis borde veta med sig, och som helt säkert även kvällens motståndare vet om.

Tottenham borde enligt sannolikhetens alla lagar ha åkt ut redan i gruppspelet, men överlevde. Tottenham var några centimetrar från att åka ut mot Man City. Tottenham var några sekunder från att åka ut mot Ajax.

Någonstans börjar man ana att de är odödliga.

Kommer det bli en bra Champions League-final?

Kvaliteten finns naturligtvis där för att det ska kunna bli en fantastisk final. Visst finns där även förutsättningarna för en lysande match och tillställning, det är trots allt Champions League-final!

Finalen mellan Chelsea och Arsenal för några dagar sedan blev till sist rätt målrik men var under långa stunder en rätt trög affär. Möjligen inte särskilt behjälpt av att omgivningen mer påminde om en försäsongsmatch.

Den andra helengelska europeiska cupfinalen, för elva år sedan, mellan Chelsea och Man Utd, var möjligen ett stycke gastkramande fotbollsdramatik på högsta nivå, men kanske inte den allra mest lysande och underhållande fotbollsmatchen.

Vilket normalt sett är fallet med alla europeiska cupfinaler mellan lag från samma land. Oavsett om det har varit spanska, italienska eller tyska cupfinaler, nästan utan undantag har det varit rätt träliga fotbollsmatcher.

Psykologin gör att det ofta blir låsta matcher mellan två motståndare som känner till varandra väldigt väl. Samtidigt vet vi även att engelska cupfinaler kan bli riktigt explosiva historier.

Både Liverpool och Tottenham känns tillräckligt ”crazy” för att så ska bli fallet. Och, som vi har sett, inte minst den här säsongen.

Publicerad 2019-06-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto