POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan England ta sin första titel på 53 år?

Englands supportrar skämmer ut sig i Portugal. Och det oroväckande är att vi kanske bara har sett början på det givet att England kommer befinna sig i Portugal över veckoslutet med ett par fria dagar mellan matcherna. Det är något speciellt med Englands landslag som drar med sig en svans av deplorables som vi sällan ser med klubblag. Kanske är det just idén med ett landslag som lockar fram den löskokta nationalismen hos folk.

Förhoppningsvis skämmer inte England ut sig på planen. Ikväll spelar de semifinal i Nations League mot Holland, där vinnaren kommer få möta Cristiano Ron… förlåt, Portugal i finalen, och förloraren ställs mot Schweiz i bronsmatchen. På pappret känns det onekligen som en riktigt spännande och intressant match, mellan två lag med mängder av riktigt intressanta spelare.

England har så klart haft något av en renässans det senaste året, samtidigt som Holland onekligen har haft några riktigt svåra år. Samtidigt känns Holland märkligt underskattat och de saknar inte hög kvalitet i spelare som Virgil Van Dijk, Matthijs De Ligt, Frenkie De Jong, Donny van de Beek, Memphis Depay med flera. Holland har ett ungt lag, men Holland har också ett ruskigt talangfullt lag.

Man kan omöjligt ruska av sig känslan att Holland även kan vinna rätt mycket på Ajax framfart i Champions League. Dels är det många av dessa Ajaxspelare i Hollands landslag just nu. Dels måste det ge någon slags självförtroende att se hur holländska spelare kan konkurrera på den allra högsta nivån. Kan Ajax ta sig till semifinal i Champions League så naturligtvis kan Holland vinna Nations League.

Vad har då England att matcha mot detta Holland? Mot mittbacksparet Van Dijk och De Ligt matchar England John Stones och Harry Maguire, antar jag. Hur som helst lär väl England köra tre mittbackar. På mittfältet ställs De Jong, Wijnaldum och Strootman t ex mot Jordan Henderson, Dele Alli och Jesse Lingard. Offensiven sätter Memphis och Ryan Babel mot Raheem Sterling, Harry Kane och Marcus Rashford.

Allting försvåras av att det är omöjligt att säga vilken roll spelarna kommer ha som spelade Champions League-final för bara några dagar sedan. Virgil Van Dijk för Holland, Jordan Henderson, Dele Alli, Harry Kane, Trent Alexander-Arnold för England. Kommer de över huvud taget starta matchen? Inte minst för England skulle det kunna ruska om den tänkta, ordinarie startelvan rätt rejält.

Inga problem för England så klart som istället kan välja att slänga in Fabian Delph eller Ross Barkley istället. Nåja, det är kanske inte helt lätt att följa hur Gareth Southgate tänker med alla sina uttagningar. Mer spännande skulle det i så fall vara att följa hur Declan Rice klarar av att hävda sig som defensiv mittfältare i det engelska landslaget, en position som kanske inte varit alldeles klockren för England hittills.

Möjligen är detta att betrakta som det mest spännande med England i detta Nations League-slutspel. Åtminstone är detta det enda som känns relativt nytt med England som onekligen kör vidare i samma hjulspår som tog dem till VM-semifinal för ganska precis ett år sedan. Inte mycket har hänt i Englands lagbygge sedan dess. Psykologiskt är det inte svårt att förstå, men jag är inte säker på att det är till Englands fördel.

Kanske är jag för negativ om Gareth Southgate. Kanske är det min traditionella motvilja mot olika former av hype, som onekligen blev den svårfrånkomliga konsekvensen av Englands framgångar förra sommaren. Förhoppningsvis knatar han åtminstone inte runt där i Portugal med väst och three-piece på sig igen. Som person är han strålande, men jag ser inget stjärnskott som manager precis.

Faran för England är förväntningarna. Det var en av Englands stora fördelar i VM att absolut ingen förväntade sig någonting av dem. Så när de faktiskt började gå långt i turneringen så var det en glad överraskning. England kunde spela i stort sett helt utan press på sig, och utan den negativism som vanligtvis omgett dem. Men med VM-semifinalen kommer så klart förväntningar.

Hur ser det egentligen ut med förväntningarna den här gången? England slog så klart Spanien för att ta sig till detta slutspel. Hur reagerar folket och media om det blir förlust mot Holland ikväll, vilket förmodligen inte är vad särskilt många förväntar sig men som på både papper och gräs är ett långt ifrån osannolikt utfall? Faran är att VM-succén har skrivit ut checkar som Englands landslag inte klarar av att casha in.

Ödmjukheten var kanske Englands stora styrka i VM förra sommaren, att kunna se sina egna styrkor och sina egna svagheter, men även se och respektera motståndarens styrkor. Har England lyckats behålla ödmjukheten? Jag tror att Gareth Southgate och Englands spelare förmodligen har lyckats göra det. Jag tror nog också att merparten av media har lyckats göra det.

Vad gäller Englands supportrar på plats i Portugal är jag betydligt mer osäker. England fortsätter skämma ut sig utanför fotbollsplanen. Frågan är om Englands framgångar på fotbollsplanen kan fortsätta denna tidiga sommar. Nations League är kanske ännu en turnering med tveksam status, möjligen kan man närmast beskriva den som en slags landslagsvariant på Ligacupen.

Men det är lik förbaskat en titel, och det var väldigt länge sedan England vann en titel.

Publicerad 2019-06-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto