POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Varför skulle Premier Leagues klubbar någonsin gå med på Agnellis förslag?

Föga förvånande verkar nu dessa påstått långt gångna planer på att göra om Champions League till i princip en stängd form av europeisk liga, med någon mest symbolisk form av uppflyttning och nedflyttning, befinna sig i någon slags taktisk reträtt. Ett förslag som hade gjort det i praktiken omöjligt för många klubbar från många ligor att åstadkomma något i europeiskt cupspel.

Bakom förslaget stod European Clubs’ Association (ECA) med dess ordförande Andrea Agnelli, varav vi förstår att Juventus hade sina nävar i den syltburken. Men inte bara ECA utan också UEFA satte sitt namn på det förslaget, och det kan tyckas en smula märkligt, men måste kanske förstås som att UEFA känner sig rejält pressade kring hotet om en europeisk superliga, möjligen även utmanade av FIFA:s idé om ett större klubb-VM.

Men naturligtvis var det ett förslag som alltid skulle stöta på våldsamma protester. Dels självfallet från i princip varenda klubb och varenda liga som i praktiken blir utestängda från Champions League-kalaset av ECA:s förslag. Dels minst lika självfallet från varenda ligaorganisation givet att ECA:s reformförslag skulle kastrera det traditionella ligaspelet, och reducera dess betydelse i väldigt hög utsträckning.

Bundesliga, La Liga och Premier League gick samtliga till frontalangrepp mot förslaget under veckan. Vilket de inte gör om de saknar ett omfattande stöd för detta från sina medlemmar och i synnerhet sina största och mest betydelsefulla medlemmar. Lägg till dem ett stort antal klubbar från dessa och övriga ligor och det var tydligt att ECA:s förslag simmade rätt rejält mot  strömmen.

Utifrån Champions Leagues perspektiv är det svårt att se varför man skulle vilja förändra turneringen. Vi har precis avslutat en alldeles fenomenal upplaga som sannerligen visar att formatet lever i allra högsta grad. Utifrån vissa större klubbars perspektiv är däremot deras motiv rätt lätta att förstå. Deras egna ligor är helt enkelt för begränsade i fråga om konkurrens och resurser, och en europeisk liga vore mer rätt för dem.

Bakvägen är det rätt lätt att räkna ut vilka dessa storklubbar framför allt är. Vi vet att det är Juventus, som med åtta raka ligatitlar förmodligen anser sig större än Serie A. Omöjligt är det inte, kanske är det troligt, att även Milan och Inter är med på spåret, två klubbar som kan se det som ett sätt att säkra kontinuerligt europeiskt cupspel bakvägen. Det är ett förslag med italiensk avsändare hur som helst.

Även Real Madrid och Barcelona anses allmänt stå bakom förslaget. Två klubbar som sannerligen inte behöver oroa sig för att missa Champions League, men som nog kan se en europeisk liga som ett sätt att generera större intäkter och framför allt adressera ett allt större resursgap till Premier League och de engelska klubbarna. PSG kan nog tänkas vara för förslaget av exakt samma skäl som Juventus.

Förslaget betraktades som seriöst. Det kan nog till och med sägas att det på många håll beskrevs som mer eller mindre genomfört. Vilket möjligen är ett exempel på hur det sällan tänks så värst mycket längre än näsan räcker när det skrivs om dessa saker. Dels vet vi sedan gammalt att de nationella strukturerna är väldigt starka inom fotbollen. Dels är det för många parter som inte har något att vinna på förslaget.

Enda sättet att få riktig flyghöjd på ett nytt tävlingsformat är att få med sig de allra största engelska klubbarna. Utan de engelska klubbarna kommer det aldrig gå att sälja in ett ”nytt” Champions League som en seriös turnering. Men varför i hela friden skulle de största engelska klubbarna någonsin vilja ge upp Premier League, en otroligt stark produkt som ger dem höga intäkter och en väldigt viktig konkurrensfördel?!

Den analysen verkar inte många ha gjort gällande ECA:s förslag. Men det säger på sätt och vis sig självt. Om ett stort motiv för Juventus, Real Madrid med flera med förslaget är att lyckas jämna ut skillnaden i TV-intäkter gentemot Premier League, så följer av det att det alltid kommer ligga i Premier Leagues och dess klubbars intressen att jobba i helt motsatt riktning. Det ena ger bokstavligen det andra.

Alltså har det aldrig riktigt funnits någon anledning att oroa sig över det där förslaget, det var aldrig riktigt aktuellt att det någonsin skulle kunna bli av. Dess främsta effekt är kanske att lyckas skrämma UEFA och dess medlemmar till ytterligare eftergifter gällande Champions Leagues format och upplägg. Även om rätt stora eftergifter redan har gjorts bara med förändringen att de fyra högst rankade ligorna har fyra platser i gruppspelet.

Visst går det att tänka sig förändringar i framför allt gruppstrukturen, att man rör sig bort från det klassiska formatet med fyrgrupper och kanske istället jobbar med större grupper som på så sätt ger fler matcher. Det skulle adressera några av ECA:s önskemål. Annars är kanske en teoretisk möjlighet att man väljer att öka de största ligornas antal platser i Champions League till fem eller sex platser.

Låt mig gissa att Premier League och dess klubbar knappast skulle säga nej till det senare förslaget.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Daniel James, Swansea till Man Utd. Första värvningen för sommaren klar för Man Utd, och den känns rätt intressant. Förstärker högersidan i Man Utd. Leeds ville värva James i januari men affären sprack på deadline day. Hade Leeds lyckats värva James är det högst troligt att de nog spelat i Premier League nu. Väldigt lovande spelare, och ett lite annat grepp på transfermarknaden av Man Utd. – Väl godkänd (+++)

Publicerad 2019-06-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto