POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vilka är aktuella att ta över Chelsea efter Maurizio Sarri?

Eden Hazard är klar för Real Madrid, vilket väl kom som en överraskning för absolut ingen under veckan. Trist för Chelsea naturligtvis, och på sätt och vis trist för Premier League som blir av med en profil och världsspelare. Christian Pulisic, bärandes en hel nations förhoppningar om storhet på sina axlar, är redan värvad som ersättare, vilket känns bara något strå vassare än när Man Utd tänkte sig att ersätta Cristiano Ronaldo med Antonio Valencia.

Sanningen att säga får väl Chelsea vara rätt nöjda om de får ut lika mycket värde av Pulisic som Man Utd fick av Valencia. Men någon ersättning för Cristiano Ronaldo var Valencia naturligtvis inte, och var väl i ärlighetens namn heller aldrig riktigt tänkt att vara det, och det är på samma sätt svårt att se att Christian Pulisic ska kunna ersätta Eden Hazard, om han nu alls är tänkt att göra det. Normalt sett ersätter man inte sådana spelare en för en.

Andra illa dolda hemligheter för Chelsea är att Maurizio Sarri under veckan ska vara på väg att göra klart med Juventus som deras nye manager. Detta naturligtvis efter en längre tids spekulation om att Sarris första säsong med Chelsea även skulle bli hans sista. Man kan nog tänka sig att både finansiellt och PR-mässigt vore det en lösning som passade Chelsea alldeles utmärkt om Sarri skulle ge sig iväg frivilligt. Chelsea sparar på detta pengar, de sparar tid, och de sparar kritik.

Plus och minus med Maurizio Sarri för Chelsea har jag redan gått igenom vid ett antal tillfällen, liksom många andra har gjort. Där finns de klassiska argumenten varför det är en dålig idé för Chelsea att byta manager igen, och där finns goda argument varför det är en bra idé. Flippar vi myntet så måste det för Maurizio Sarri själv kännas som en väldigt god idé att i detta läge byta Chelsea mot Juventus, då han knappast kan känna sig särskilt uppskattad i Chelsea.

Återstår gör då bara två saker. För det första att det faktiskt ska bli av, men ärligt talat, om det inte inträffar härifrån så känns situationen och relationen minst sagt en smula etwas anders framgent. För det andra att då komma fram till vem som är näste man till rakning, det vill säga vem som tar över som Chelseas näste manager. Här finns en handfull olika kandidater som nämns mer frekvent än andra. I bakgrunden skvalpar också att Chelsea alltjämt har ett transferförbud under två fönster.

Frank Lampard. Supportrarnas våta dröm om man skulle våga sig på att försöka läsa av opinionen. Lampard vore onekligen en klubblegend som tog över, och det har ju minst sagt blivit på modet på senare tid med sådana lösningar. Det saknas inte argument för Lampard, såsom att han vore ett stabilt alternativ för Chelsea med ett transferförbud och rätt manager att lyfta upp klubbens många unga spelare. Frågan är om Lampard själv anser läget är det rätta med ett transferförbud. Chelsea kan även fråga sig om Lampard är redo, hans debutsäsong med Derby County var bra men inte övertygande. Prognos: Ljummen – (+++)

Massimiliano Allegri. Så fort det stod klart att Allegri lämnar Juventus efter säsongen började ryktesmaskinen snurra. Chelsea känns som den perfekta och naturliga klubben för Allegri, åtminstone i England. Chelsea själva kanske är comme ci, comme ca gällande en tredje italiensk manager på raken, men sex raka italienska ligatitlar är ett rätt brutalt facit. Allegri är dessutom betydligt mer pragmatisk på alla vis än både Antonio Conte och Maurizio Sarri, och det kan mycket väl passa Chelsea utmärkt. Allegri själv har sagts vilja avvakta vad som händer med Barcelona innan han låser upp sig, och Chelseas transferförbud kan ligga dem i fatet. Men Premier League hägrar. Prognos: Varm – (++++)

Javi Gracia. Watford gör en rätt svag säsongsavslutning annars hade Javi Gracia varit en självklar kandidat som säsongens manager i Premier League. Krigade länge om sjundeplatsen och tog Watford till FA-cupfinal, och har gjort det genom en förmåga som kan vara vad som gör honom särskilt intressant för Chelsea, nämligen att ta en befintlig spelartrupp och få den att prestera maximalt, med en tydlig idé och taktisk flexibilitet. Det låter från många håll som att Chelsea har placerat Javi Gracia på sin shortlist, vilket så klart vore surt för Watford, särskilt som man tänker sig att Chelsea då nog mest ser det som en övergångslösning. Prognos: Varm – (++++)

Nuno Espirito Santo. En annan succétränare i Premier League den här säsongen, Wolves inte bara krigade om sjundeplatsen utan tog den, som nykomling. Men Espirito Santo vore en helt annan och mer ambitiöst menad anställning än Javi Gracia, samtidigt som det även vore att desavouera en potentiell konkurrent. Espirito Santo har framgångsrikt applicerat en taktisk idé, som för övrigt borde passa alldeles utmärkt in på Chelseas nuvarande spelartrupp. Det vore en smart anställning, en anställning som Chelsea helt klart borde överväga, men samtidigt är det svårt att se att Espirito Santo skulle vara intresserad av att lämna Wolves redan i sommar. Prognos: Sval – (++)

Patrick Vieira. Man förmodar att Patrick Vieira nämns av framför allt två skäl. För det första för att han är ett känt Premier League-namn. För det andra för att han har gjort vad vissa kallar för succé med Nice under sin första säsong där. Slår man då ihop ett med ett, samt får veta att Chelsea letar efter en ny manager, då får man väldigt snabbt tre. Nu är det där så klart en något svajig logik och man får förmoda att Chelsea nog anser att det är rätt rejäl skillnad på att vara manager för storklubb i Premier League och att ha haft kortsiktig framgång som manager på mellannivå i Ligue 1. Prognos: Iskall – (+)

Steve Holland. Gareth Southgate passade på att bekräfta sitt åtagande till det engelska landslaget sedan ryktesmaskinen gjort gällande att Chelsea funderade på honom som deras nye manager. Vilket gjorde mig lite fnissig, för det känns onekligen som fel man på helt fel plats. Däremot kan det möjligen ligga lite mer i andra rykten att Chelsea ska fundera på dennes assistent, alltså Holland, som dessutom har sin bakgrund i Chelsea, och deras tränarstab. Detta känns möjligen som en Lampard Light-tankegång för Chelsea, men skulle kunna resoneras hem som en temporär lösning om andra alternativ ställer sig avvaktande på grund av transferförbudet. Prognos: Sval – (++)

Ernesto Valverde. Svårt att värdera Valverde. Å ena sidan har Barcelona nesligen åkt ut i Champions League på de mest ömkliga sätt de senaste säsongerna vilket definitivt ligger honom i fatet och riskerar ge honom sparken. Å andra sidan har Barcelona varit extremt framgångsrika i ligaspelet, men å andra sidan med högst tvivelaktig konkurrens. Väljer Barcelona att ge Valverde sparken så kan det påverka Chelsea på flera sätt. Dels genom att Massimiliano Allegri väljer Barcelona före dem. Dels genom att Valverde kan vara en kandidat för Chelsea. Men vad har egentligen Chelsea för skäl att anställa Valverde annat än att han har varit Barcelonas manager? Prognos: Iskall – (+)

En manager som inte nämns, men som sannerligen borde nämnas både gällande Chelsea och alla engelska klubbar som möjligen funderar över sin managersituation, är Erik ten Hag i Ajax.

Publicerad 2019-06-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto