POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
48v

Kan David Silva uppnå det perfekta slutet med Man City?

”Vi har den perfekta ersättaren i Phil Foden!”, uttryckte sig en Man City-supporter kanske bara en gnutta överoptimistiskt när han ombads sammanfatta sin reaktion på David Silvas besked att kommande säsong blir hans sista säsong för Man City, och hans sista säsong i Premier League. Låt oss säga att Foden ska ha en helt fantastisk utväxling om han inom de närmaste fem åren ska lyckas ersätta vad Silva har gett och ger till Man City.

Efter beskedet har det diskuterats flitigt om David Silva faktiskt är Man Citys bästa spelare genom tiderna. Bland andra Jamie Carragher lade sig i den diskussionen till Silvas fördel, och det kan väl inte avfärdas som någon alldeles tokig ståndpunkt, även om en spelare som Colin Bell exempelvis måste ingå i diskussionen också. Så här tyckte hur som helst jag ett och ett halvt år sedan när jag rangordnade Man Citys tio bästa spelare någonsin.

https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2018/01/26/man-citys-tio-basta-spelare-genom-tiderna/

Jag placerade alltså Colin Bell före David Silva. Sedan dess har David Silva så klart varit med och fört Man City till ytterligare två ligatitlar samt ytterligare några cuptitlar. Nu var inte det där en lista som byggde enbart på vunna titlar så klart, men det faktum att Silva trots ökad ålder ändå har gjort sig till en ovärderlig del utav Pep Guardiolas lagbygge är något som ändå måste tala till hans fördel.

Skulle listan se annorlunda ut idag? Kanske. Man kan hävda att listan hade kunnat se annorlunda ut då om jag hade vaknat på en annan sida den dag jag skrev den. Vad som inte kan blundas för är däremot ett av mina argument för David Silva, nämligen att han förmodligen är 2010-talets bästa spelare i Premier League, totalt sett. Det är svårt att hitta någon annan spelare som har haft den höga och jämna effekt över så lång tid.

David Silvas tekniska färdigheter, hans spelförståelse och hans förmåga att påverka varje match han spelar i gör honom väldigt speciell. Precis som exempelvis Paul Scholes i Man Utd lyckas David Silva alltid diktera tempot i alla Man Citys matcher, och på så vis också kunna kontrollera dem. Precis som Paul Scholes i Man Utd kan David Silva visa sig fasligt svår att faktiskt ersätta. Man vet vad man har först när man blir av med det.

Ändå kan man hävda att David Silva är en smula underskattad, åtminstone att hans storhet inte alla gånger lyfts fram som helt självklar. Eller så är det bara det att han är en aning anonym. Liksom det för Paul Scholes kanske pratades mer om andra och mer bombastiska spelare som Steven Gerrard och Frank Lampard. Mycket kan det självklart också handla om personlighet, han sticker liksom inte ut.

Den konspiratoriskt lagde Man City-supportern, och det saknas ju minst sagt inte sådana dessa dagar, hade så klart kunnat påstå att David Silva är underskattad eftersom han spelar för Man City, och inte för någon mer traditionell storklubb. Andra skulle så klart kunna dra nationalitetskortet, att engelsmän alltid gynnas, men det känns minst sagt som ett föråldrat och verklighetsfrånvänt argument.

Personligen tror jag det kan ligga något i att David Silva kom fram ganska exakt samtidigt som spansk fotboll exploderade mot slutet av 2000-talet och början av 2010-talet, först med Barcelona och sedan Real Madrid. Men Silva gick till Man City och har alltså spelat där dessa år. Men det har funnits en fullständigt felaktig föreställning att spanska spelare som inte spelade för Barcelona eller Real Madrid bara inte var bra nog att göra det.

Vilket är en smula fantasilöst om jag skulle försöka uttrycka mig diplomatiskt, eller rakt av korkat om jag skulle uttrycka mig mer skarpt. David Silva hade naturligtvis varit en precis lika fantastisk spelare för Barcelona och för Real Madrid som han under dessa tio år har varit för Man City. Det kan finnas många anledningar varför en spelare inte spelar för Real Madrid eller Barcelona än att han inte är bra nog för att spela för dem.

Med viss regelbundenhet brukar det presteras listor över Premier Leagues bästa spelare någonsin. Exakt vilka som ska vara med på dessa listor, och i synnerhet i vilken ordning, brukar det kunna diskuteras om i all evighet. Vad man kan säga med säkerhet är att David Silva är en spelare som måste vara med i den diskussionen, och som faktiskt kanske skulle kunna göra ett case att vara med på en sådan topp tio-lista.

Hur många har David Silva som en av Premier Leagues tio bästa spelare någonsin?

David Silva har bara en sak kvar att vinna, och kanske kan det också vara en förklaring till att han i någon mening underskattas, det vill säga Champions League. David Silva har med Man City naturligtvis lyckats uppnå exempellösa framgångar de senaste säsongerna; först ett nytt poängrekord och därefter en domestic treble. Vad som återstår, för att Man City verkligen ska räknas bland de allra största, är att vinna Champions League.

Möjligen gäller samma sak för David Silva, att för att han verkligen ska räknas bland de allra största så måste han vinna Champions League. Det ligger något nästan poetiskt över att David Silva nu gör sin sista säsong med Man City, en säsong då det onekligen borde kunna vara dags, kanske den säsong det så att säga måste vara dags innan regelverkets käftar biter tag i Man City.

Storyn skriver nästan sig själv.

:::

Nästan obscent att Europa League och Champions League nu plötsligt har börjat igen, efter mindre än en månad sedan finalerna spelats.

:::

Imponerande kvartsfinal av England som gjorde processen mycket kort med ett för all del riktigt svagt spelande Norge. Lucy Bronze var smått fantastisk. I semifinalen väntar nu vinnaren i kvällens match mellan Frankrike och USA.

:::

Vad håller Arsenal på med egentligen, varför hör du aldrig av dig?

Publicerad 2019-06-28 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto