Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kan Arsenal utnyttja smashläget med Wilfried Zaha?

Peter Hyllman

Wilfried Zaha har varit en av Premier Leagues bästa spelare, åtminstone under de största klubbarna, under flera år i rad. Nu säger han sig vilja ta steget vidare från Crystal Palace, han vill spela europeisk fotboll, han vill gärna bo kvar i London, och han spelar gärna för Arsenal som han enligt utsago höll på som grabb. Man kan alltså rätt lugnt säga att här sitter Arsenal med upplägg och smashläge.

Samtidigt vore Wilfried Zaha en mer eller mindre perfekt värvning för Arsenal. En uppenbart extremt talangfull spelare med vana av Premier League. En offensiv spelare från högerkanten där Arsenal har varit tunna under flera säsonger. En både kreativ och konstruktiv spelare som på samma gång skulle höja laget och är i allra högsta grad fortsatt utvecklingsbar.

Crystal Palace kan inte gärna heller behålla Wilfried Zaha mot dennes vilja ännu en säsong, efter att ha lyckats behålla honom under säsongen som gått. Om Zaha verkligen vill lämna klubben nu är det något de rimligtvis måste gå med på, om de inte vill ha en mycket missnöjd spelare i laget som anser sig orättvist behandlad av en klubb han trots allt gett väldigt mycket under många år.

Annons

Samtidigt är flertalet potentiella konkurrenter lite satta ur spel. Chelsea är drabbade av ett transferförbud och kan inte värva Wilfried Zaha ens om de skulle vilja. Återstår gör då bara Tottenham som dels inte riktigt behöver en sådan spelartyp på riktigt samma sätt, och som dels inte lär vara så intresserade av att betala det pris som skulle krävas för en spelare de inte till hundra procent behöver.

Ingen annan Londonklubb kan erbjuda Wilfried Zaha det han efterfrågar, alltså europeiskt cupspel. Med andra ord, om stjärnorna någon gång har fallit in i rätt linje för att en värvning ska bli av så känns det som den här gången. Vilket mycket väl och märkligt nog kan betyda att Wilfried Zaha blir spelaren som blir droppen som får en redan överfull bägare av frustration att rinna över för Arsenals supportrar.

Annons

Med Wilfried Zaha finns liksom ingenting att gömma sig bakom för Arsenal och deras ägare, Stan Kroenke. Spelaren själv vill gärna spela för Arsenal, Arsenal behöver en sådan spelare, borde vilja ha Wilfried Zaha, Crystal Palace kan inte vara alltför krångliga med att motsätta sig en försäljning, och inga realistiska konkurrenter kan kapa affären. Det finns inga som helst hinder för värvningen annat än Arsenals egen vilja.

Men det är alltså denna vilja, rättare sagt graden av vilja, det finns skäl att ifrågasätta. Vill Arsenal och Stan Kroenke verkligen investera i spelartruppen i den utsträckningen? Låt gå för att Wilfried Zaha knappast skulle vara ett billigt köp, men det skulle vara fullt möjligt att köpa honom till ett pris som åtminstone motsvarar det normala marknadsvärdet för en sådan spelare. Något överpris skulle inte vara nödvändigt att betala.

Annons

Om Arsenal avsäger sig att värva Wilfried Zaha, eller möjligen när Arsenal avsäger sig att värva Wilfried Zaha, kommer det sätta fingret rätt på en för Arsenal väldigt öm punkt, en punkt som irriterat och frustrerat supportrarna länge, nämligen att Arsenal och Stan Kroenke inte är villiga att agera på marknaden. Men en klubb som inte vill hävda sig på marknaden kommer också få svårt att hävda sig i tabellen.

Att vägra att värva Wilfried Zaha skulle demonstrera Arsenals passivitet och oförmåga att agera kraftfullt efter ännu en hyfsat blek säsong, och fortsätta ge Unai Emery den backning på transfermarknaden han uppenbart behöver om han ska ha någon möjlighet att bygga ett starkt lag. Ett intryck av passivitet som naturligtvis förstärks av att Arsenal samtidigt verkar väldigt tysta också gällande övriga affärer.

Annons

Nog för att Arsenal har investerat i spelartruppen de senaste åren. De har bland annat spenderat en bra bit över £100m på två anfallare. De har dessutom gett ett extremt högt kontrakt till en tredje spelare. Man kan fundera på om Arsenal möjligen blåste tankarna med dessa åtaganden, antingen i termer av amorteringskostnader eller lönekostnader, eller både och, och att detta nu begränsar deras handlingsutrymme.

Möjligen är detta också ett skäl till varför det den senaste månaden cirkulerar rykten om övergångar för Pierre-Emerick Aubameyang. Något som klart och tydligt indikerar att antingen hans agent eller Arsenal själva, eller både och, bjuder ut spelaren på marknaden. För Aubameyangs del skulle det i så fall handla om Champions League och, eller ett högre lönepaket. För Arsenals del om att frigöra ekonomiskt utrymme.

Annons

Men spelarnas ålder, prestationer och inte minst lönepaket gör att det är svårt att hitta klubbar villiga att köpa dem. På så vis begränsas Arsenals alternativ och de riskerar vara fast i en box som förvisso de själva har satt sig i. Vad som möjligen riskerar uppfattas som passivitet handlar kanske i själva verket mer impotens. För Arsenal och framför allt för Arsenals supportrar kan det kanske kvitta lika då effekten blir exakt densamma.

Arsenal var en av klubbarna i Premier League som den här sommaren behövde agera kraftfullt och visa att de hade ett mål och en mening med sin färd. Hittills är däremot detta något som Arsenal helt misslyckats med. Wilfried Zaha kan visa sig vara det tydligaste tecknet denna sommar på vad Arsenal verkligen vill. Arsenal står där med upplägg och smashläge.

Känslan är att de kommer försöka lägga en stoppboll.

Annons
Publicerad 2019-06-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto