POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Leeds och Marcelo Bielsa anser sig inte längre behöva Pontus Jansson

Det är ganska exakt ett år sedan nu, kort efter att Marcelo Bielsa-bomben briserat över Football League och mitt under brinnande VM, som jag vädrade den preliminära och helt spontana tankegången att jag inte var säker på hur väl Pontus Jansson skulle komma att passa ihop med Bielsas spel och idéer om fotboll. Man kan väl rätt lugnt säga att det var ingen alldeles populär tankegång.

Många av Leeds supportrar ansåg mig snällt uttryckt mindre vetande och menade istället att Jansson skulle passa alldeles perfekt. Andra som kanske mer såg det som kritik mot en svensk spelare valde att försvara Jansson utifrån den utgångspunkten. Mest bisarrt blev det kanske ett drygt halvår senare när Jansson själv har hittat det då gamla twittret och, fastän han säger sig inte bry sig om vad jag tycker, ändå anser att jag borde beläggas med bloggförbud, återigen snällt uttryckt.

Ganska exakt ett år sedan denna tankegång står det nu alltså klart att Pontus Jansson lämnar Leeds. Han säljs för någonstans i krokarna av £5-6m till Brentford, en klubb i EFL Championship precis som Leeds. Dumt vore det väl kanske av mig att därför slå mig själv på bröstet sägandes ”vad var det jag sa?!”, det hela är förmodligen mer komplicerat än så, men kanske var ändå inte tankegången riktigt så obefogad som den framställdes.

Låt oss inte för den sakens skull revidera vad som hände under säsongen. Pontus Jansson spelade väldigt många matcher som mittback för Leeds, och han gjorde det för det allra mesta mycket bra. Jansson visade sig kunna fungera i Bielsas lag. Men han var heller inte ordinarie från början, verkade heller inte vara det mot slutet, och att han fick spela så mycket som han gjorde kan till viss del också bero på skador på andra spelare.

Och nu tar alltså Leeds och Pontus Jansson avsked av varandra. Det verkar råda något delade meningar om varför. Jansson själv säger i intervjuer med Aftonbladet att det mest av allt beror på Leeds ansträngningar att klara av det finansiella regelverket i Football League, men från Leeds kommer också röksignaler om bristande disciplin och att det ska ha skurit sig i relationen med Marcelo Bielsa.

Vi vet med hög grad av konfidens att det är i första hand Leeds eget beslut. Dels då Pontus Jansson själv tidigare i somras uttryckte en mycket tydlig vilja att vara kvar i Leeds. Dels då Brentford knappast kan vara den destination som Jansson annars hade hoppats på. Att det är en spännande klubb som satsar på Premier League kanske å ena sidan stämmer, men de satsar naturligvis inte på Premier League lika mycket som Leeds.

Marknaden ljuger aldrig brukar det ju sägas. Vilket ju är lögn, eftersom marknaden i själva verket ljuger mest hela tiden. Men att Brentford lyckas köpa Pontus Jansson av Leeds för cirka £5m säger oss två saker. För det första att Jansson inte längre var särskilt högt värderad av Leeds. För det andra att det fanns väldigt få, om någon, större klubbar eller högre placerade klubbar i England som var intresserade av Jansson.

Jansson sätter ett modigt ansikte på beslutet. Hans ambition är att spela i Premier League, men han säger sig inte vilja sitta och vänta på att rätt klubb från Premier League dyker upp senare i sommar och då riskera att missa chansen med Brentford. Fint så, men om Jansson bedömt att det alls simmade några Premier League-klubbar runt honom så hade han nog ändå väntat i alla fall några veckor till trots allt.

Pontus Jansson var älskad och uppskattad av Leeds supportrar. Med goda skäl, han har väldigt många av de attribut som supportrar älskar, och han vet mycket tydligt också hur han ska spela på dessa strängar. Men supportrarnas kärlek, som möjligen en aning också färgade deras uppfattning av honom som seriens bästa mittback, stämmer inte överens med den engelska fotbollsmarknadens värdering av Jansson.

Brentford kan naturligtvis vara djupt tillfreds över situationen. De får för en relativt billig peng en mycket bra och professionell mittback. Precis som de själva också säger en mittback som kan fungera som en ledargestalt för de många yngre spelarna i laget, en klippa att bygga Brentfords klassiska projekt runt. Kan Jansson visa upp samma hunger och vilja i Brentford som i Leeds så kan det bli en vinna-vinna-situation för klubb och för spelare.

Leeds måste å sin sida fortsätta bygga vidare mot Premier League. De har lyckats behålla sin viktigaste pjäs i form av Marcelo Bielsa. Nu har de däremot tappat en annan pjäs i form av Pontus Jansson. Noel Whelan verkar anse att den pjäsen inte kommer vara så svår att ersätta. Man måste anta att det är en uppfattning som Leeds ändå delar som klubb, om de nu ändå har sålt Jansson för rätt så futtiga £5m.

Snacka går ju så klart. Leeds måste nu leverera.

:::

Inga nya värvningar då båda har varit på lån i klubbarna förut, men väldigt fint och viktigt att Leicester och Aston Villa lyckades göra klart och permanent med Youri Tielemans respektive Tyrone Mings.

:::

TRANSFERKOLLEN

Jay Rodriguez, från West Brom till Burnley. Öste in mål för West Brom förra säsongen och har knappast tappat stinget för att ha tillbringat en tid i Football League. Återvänder nu till Burnley vilket kompletterar deras anfallsbesättning. Vad man möjligen kan känna med Burnley är att de packar spelartruppen full med anfallare av ungefär likvärdig kaliber, vilket inte nödvändigtvis gör laget särskilt mycket starkare. Godkänd – (++)

Jack Stacey, från Luton Town till Bournemouth. Leicester har redan norpat en ytterback från Luton Town och nu norpar alltså Bournemouth en andra. Fin värvning på så vis att Bournemouth mår bra av att förstärka högersidan samt att Bournemouth precis som Luton Town gärna har spelande ytterbackar på planen. Bör kunna ta ett kliv uppåt i utvecklingen i en klubb som passar bra för honom. Väl godkänd – (+++)

Erik Pieters, från Stoke till Burnley. Burnley fick inte nog av att slänga livlinor till före detta Premier League-spelare i före detta Premier League-klubbar. Med Pieters får de en rutinerad vänsterback som de väl rimligtvis vet ganska exakt vad de kommer få ut av, en kompetent spelare men heller ingen särskilt anmärkningsvärd spelare. Måste sägas att det känns en smula fantasilöst av Burnley. Godkänd – (++)

Publicerad 2019-07-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå