POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

De fem främsta kardinalfelen att kalla engelska klubbar

Jodå, jag kan vara rätt petig ibland. Noga med namn, noga med vilka ord som används och vad dessa ord faktiskt har och ges för betydelse. Vilket helt säkert stör en del som inte tycker det är så viktigt och menar att jag istället borde ”läsa mellan raderna”. Men jag råkar tycka att det faktiskt är viktigt, betydligt viktigare med språk, med ord och med namn än vad många faktiskt både tycker och inser.

Nu ska det så klart sägas att det så klart är olika från fall till fall, i vissa fall spelar det kanske ingen väldigt stor roll, andra gånger kan det vara fundamentalt avgörande för hur vi förstår en fråga eller ser på en klubb, en spelare eller en manager till exempel. Ska man ta strid i sådana här saker kan det vara klokt att välja de strider i vilka utfallet faktiskt kan ha någon slags betydelse.

Det är förvisso ytterst oklart om den här bloggen verkligen följer det rådet, det vill säga om detta är en strid som är viktig eller en storm i ett vattenglas. Men måndagslistorna är förvisso inte tänkta som så särskilt superseriösa till att börja med, så ett lättsammare tema är inget problem. Men det gäller alltså detta med vilka namn som i folkmun ges till olika engelska klubbar, och de främsta kardinalfelen i detta sammanhang.

Här utesluts rena öknamn som exempelvis Chelski, Manure, Man Shitty och den typen av rätt barnsliga epitet vars själva syfte är att förolämpa och förminska, och där det liksom från start är uppenbart att de är ”felaktiga”. Listan försöker istället fånga namn som används i tron att de är de rätta namnen, eller möjligen förkortningar av namnen, för att beskriva dessa klubbar, och då alltså de fem främsta och kanske vanligaste felen.

(5) MK Dons

På sätt och vis det allvarligaste felet på den här listan, men kanske även det mest specifika och avgränsade. Men att kalla MK Dons för just MK Dons, och inte Milton Keynes, riskerar att göra dig till ovän med fel personer om dessa råkar befinna sig i närheten, och gör du det i Wimbledons hemtrakter i London kan man nog nästan säga att du gör det lite på egen risk.

Sagan förtäljer inte riktigt hur det uppfattas att säga Milton Keynes i Milton Keynes, men det hela går så klart ut på att (AFC) Wimbledons supportrar fortfarande är rejält lacka på att deras klubb och identitet stals från dem och blev just MK Dons. Så sent som förra säsongen vägrade AFC Wimbledon att på hemsida och matchprogram kalla MK Dons för något annat än Milton Keynes, något de är anmälda till EFL för.

(4) Pool

Den här är rätt vanlig, men frågan är om den kanske är vanligare i Sverige, eller åtminstone utanför England, än vad den faktiskt är i England. Men det har blivit väldigt populärt att kalla Liverpool för Pool. Detta är något som inte Liverpool egentligen gillar eftersom de aldrig kallat sig själva för Pool utan har valt att gå på The Reds. Framför allt är det ett kardinalfel eftersom det faktiskt finns en annan klubb som har valt att kalla sig själva för Pool, nämligen Blackpool. Att istället kalla Liverpool för Pool är att ringakta den klubb som faktiskt har tagit det namnet.

(3) Bristol

Åtminstone två gånger har jag sett Fotbollskanalen puffa en nyhet om en svensk spelare i eller en svensk spelare på väg till Bristol. Inget mer, bara så, bara Bristol. För all del, jag kan nog lista ut vilket Bristol det handlar om, men detta är alltså en typ av fel som alltså kommer att utgöra resten av listan. Det finns alltså två någorlunda jämnstora klubbar i staden Bristol, intill gränsen till Wales – City och Rovers. De åtskiljs av som mest två divisioner och har inte sällan spelat i samma division. Att kalla en klubb för Bristol är alltså en smula okunnigt eller respektlöst, och desto märkligare eftersom det inte går att vara riktigt säker på vilken klubb som faktiskt avses.

(2) Sheffield

Exakt samma typ av fel naturligtvis, om inte värre givet att det faktiskt finns en betydligt mindre tredje klubb som heter just Sheffield FC. Men detta fel gäller så klart de båda betydligt större och för all del hyfsat jämnstora klubbarna Sheffield Wednesday och Sheffield United. Ett i mina ögon klart grövre fel eftersom dessa båda klubbar rimligtvis måste vara ännu mer välkända, och ingå i den så kallade allmänbildningen, än de två klubbarna från Bristol. Det går att förstå att inte känna till att Bristol har två klubbar, att förstå detsamma om Sheffield är mycket svårare. Detta fel har blivit vanligare på senare tid när nu Sheffield United har gått upp i Premier League, men räkna med att jag kommer slå på det hårt och brutalt varje gång jag ser det.

(1) Manchester

Där finns en annan feltyp som gäller att kalla Man Utd för United, eftersom det naturligtvis finns rätt många klubbar som har United i namnet. Detta räddas dock en smula av att alla vet precis vilken klubb man med det menar. Ett betydligt grövre fel, och som vredgat mig varenda gång exempelvis Glenn Strömberg har fått för sig att prata om ”Määnchästär” i TV, är att kalla den ena eller för all del den andra klubben för enbart Manchester, inget mer. Egentligen ett fel på samma nivå som för Sheffield, men givet att de båda klubbana nu är kända på global nivå är det ett fullständigt ofattbart fel att göra, men som lik förbaskat ändå görs.

Bubblare:

Queens Park om QPR – finns ett Queens Park i Skottland som man inte vill bli förväxlade med.

:::

TRANSFERKOLLEN

Lys Mousset, från Bournemouth till Sheffield. Smått intressant värvning. Mousset har väl kanske inte precis imponerat stort med Bournemouth, vilket naturligtvis är en klart bidragande anledning att de nu säljer honom, till en potentiell nedflyttningskonkurrent dessutom. Men det ger Sheffield United lite mer att välja på i anfallslinjen vilket nog kan visa sig betydelsefullt under säsongen. Godkänd – (++)

Publicerad 2019-07-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå