Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Everton kan bli de största vinnarna på Arsenals värvning av Pépé

Arsenal står beredda att göra klart med Nicolas Pépé från Lille för den runda summan om £72m. Vilket så klart är rätt imponerande för en klubb som sade sig ha endast £45m att spendera den här sommaren, och redan spenderat hälften av dem. Visst underlättas det av att Arsenal fått möjligheten att dela upp sin betalning över längre tid, vilket förvisso i sig betyder både att Arsenal betalat mer än vad någon annan klubb varit villiga att betala och att Arsenal betalar mer för möjligheten att få betala senare.

ANNONS

Om detta finns inte så mycket att säga, det är naturligtvis Arsenals beslut och de värvar självfallet en bra och lovande spelare. Man märker även att Arsenal betraktar det som något av en seger i meningen att de så att säga drog Crystal Palace lite vid näsan vad gäller Wilfried Zaha, att de alltså inte tvingades till att betala en jättesumma för Zaha här och nu. Här uppstår ändå frågan om inte Arsenals upplevda transfertriumf i själva verket riskerar vara för dem en slags pyrrhusvärvning.

För vad händer egentligen efter detta med Wilfried Zaha? Arsenal är inte längre på marknaden för honom, men Zaha själv verkar inte vara mindre intresserad av att lämna Crystal Palace för en större klubb för den sakens skull. Vilket är förståeligt, han är alldeles för bra för att bara hålla Crystal Palace kvar i Premier League år efter år. Någon annan av superklubbarna verkar dock av olika skäl inte aktuellt. Däremot och därmed verkar fältet nu vara öppet för Everton.

Evertons status inför säsongen är en aning osäker. Vi vet att Everton på förhand är en av de klubbar, tillsammans med kanske framför allt Wolves, Leicester och West Ham, som hotar om att utmana de sex toppklubbarna, och vilka spekuleras den här säsongen kunna hota dessa på allvar. Everton avslutade förra säsongen starkt vilket bådar väl inför den här säsongen. Samtidigt är Everton kanske även den klubb där det förväntas hända mest under transferfönstrets återstående dryga vecka.

ANNONS

Wilfried Zaha skulle självfallet vara en stor pjäs i ett sådant skådespel, och en potentiellt väldigt viktig pjäs för Evertons förmåga att faktiskt hota de sex stora. Och om Everton ska lyckas hota dessa klubbar så är Arsenal naturligtvis en av de första klubbarna att faktiskt befinna sig i farozonen för detta. Genom att släppa Wilfried Zaha riskerar de däremot ha gett den potentiella konkurrensen ett gyllene tillfälle att förstärka sig själva på ett sätt som sker på Arsenals bekostnad.

Nu pratas det om att Everton fortfarande jagar fem spelare till laget innan transferfönstret stänger; bland annat en högerback samt förstärkningar till den offensiva linjen. Dessutom råder viss osäkerhet till den viktiga mittfältaren Idrissa Gana Gueye som jagas av PSG, men som Everton lyckas kunna övertyga att stanna kvar. I vilket fall som helst tyder det kanske inte på den allra bästa planeringen att så här nära ligapremiären fortfarande ha så många spelare potentiellt på väg in och ut.

Andra faktorer talar i så fall mer till Evertons fördel. För det första att de lyckades behålla André Gomes i klubben, en viktig spelare förra säsongen och en viktig spelare för Everton att behålla i konkurens med ett par andra klubbar i Premier League. Fabien Delph från Man City kan visa sig bli ett viktigt komplement på mittfältet. Men visst, Everton lider fortfarande lite av felbeslut som fattades under Ronald Koemans tid som manager, och inte minst av att aldrig ha hittat en bra ersättare till Romelu Lukaku.

ANNONS

Där finns många snabba och effektiva forwards i Evertons anfallslinje, såsom inte minst de båda brassarna Bernard och Richarlison naturligtvis. Men där saknas å andra sidan den där kanske naturliga centertanken, anfallaren och den självklare målskytten. Den där spelaren som alltid kan betyda många viktiga poäng för ett lag under säsongen, inte minst mot de lite mindre lagen med ett mer defensivt upplägg. Everton visade mot slutet av förra säsongen att deras spel fungerar desto bättre mot de större lagen.

Framtidsoptimismen i Everton blir så klart inte mindre av att planerna för deras nya arena i Liverpools hamnområde konkretiserades under veckan, med några väldigt imponerande skisser över hur denna arena skulle se ut utifrån såväl som på insidan. Arenan skulle i ett första steg ta in 52,000 åskådare, men med möjligheten att expanderas med ytterligare 10,000. Det händer mycket på arenafronten i England för närvarande, vilket är nödvändigt och något som hade behövt hända för länge sedan.

Effekten av detta är inte något som kommer hjälpa Everton den här säsongen eller ens de närmaste åren. Arenan beräknas eller planeras stå klar till början av 2023-24, vilket som vi vet alltid riskerar vara en glädjekalkyl. Men det ger Everton som klubb och Evertons fans en påtaglig vision om framtiden som går att ta på, något som går att sikta på och börja se fram emot. Även om det måste kombineras med insikten att ta steget in i framtiden ofta betyder att behöva lämna historien i form av Goodison Park bakom sig.

ANNONS

Everton står kanske inte först i ledet av dessa klubbar med potentialen att hota och utmana de sex toppklubbarna den här säsongen, men de befinner sig definitivt i det ledet, och lyckas de få alla pusselbitar på plats kan de mycket väl göra en strålande säsong. Vad som talar mot dem är att de har fler pusselbitar kvar att lägga än flera andra lag.

:::

Arsenal har £45m att spendera den här sommaren!

Detta påstående har så att säga färgat mycket av vår förståelse av Arsenal, men utan att detta påstående egentligen har synats närmare i sömmarna. För det finns mycket som är rätt skumt med detta påstående.

Ett, påståendet kan vara ren taktik för att undvika att signalera till säljande klubbar att man har hur mycket pengar som helst att spendera, att hålla ner priserna helt enkelt.

Två, vad menas egentligen med dessa £45m? Syftar det på köpesummorna eller enbart, som vi ser med Nicolas Pepe, på andelen som faktiskt betalas denna sommar?

Kan det till och med vara så att det bara syftar på ökningen av amorteringskostnaderna, det vill säga köpesumman utslagen på kontraktstiden?

ANNONS

Vilket skulle betyda att £45m i praktiken, översatt till hur dessa summor normalt sett förstås, innebär att Arsenal skulle kunna värva för give or take £200m i sommar.

Vilket är en helt annan bollpark. Om nu, som sagt, summan betyder något alls.

Som sagt, ibland kan det löna sig att fundera genom en sväng vad sådana här till synes självklara påståenden egentligen betyder.

:::

TRANSFERKOLLEN

Philip Billing, från Huddersfield till Bournemouth. Utsågs till Huddersfields bästa spelare och unga spelare förra säsongen, vilket väl kanske just den säsongen inte säger så väldigt mycket. Bournemouth värvar hur som helst en 23-årig dansk mittfältare med viss potential, i vad som väl får beskrivas som en rätt typisk Bournemouthvärvning. För £15m förväntar man sig däremot lite mer än vad andra sådana värningar faktiskt har gett. Godkänd – (++)

Publicerad 2019-07-30 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto