Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Så slutar EFL Championship 2019-20

Jämnare än kanske någonsin tidigare. EFL Championship har alltid varit en jämn serie och därför en serie svår att spekulera om på förhand, de senaste säsongerna exempelvis har varit fullständiga berg- och dalbanor av oförutsägbarhet. Men bergen har nog aldrig varit så höga och dalarna har nog aldrig varit så djupa som den här säsongen, aldrig har EFL Championship känts riktigt så här omöjligt att förutse som i år.

En stor anledning till detta är att EFL Championship tidigare säsonger alltid har haft något eller möjligen några lag som kunnat anses som favoriter på förhand, några klubbar som kanske inte var garanterade att lyckas men som man ändå kände att de borde kunna ta kommandot i tabellen om de inte gjorde bort sig. Att se något sådant lag inför den här säsongen är mer eller mindre omöjligt.

ANNONS

En noggrann genomgång av vilka klubbar som skulle kunna vara aktuella i frågan om uppflyttning till Premier League, antingen automatisk uppflyttning eller via playoff, skulle mycket snabbt komma att innehålla nästan varenda klubb i serien. Endast ett fåtal eller en handfull klubbar kan egentligen kategoriskt uteslutas från alla sådana resonemang, och då pratar vi nog mest krisklubbar som Swansea, Birmingham och Charlton.

Om vi skulle försöka oss på att aggregera vad majoriteten av åsiktsmaskineriet verkar tro och tippa inför säsongen så, utan att ha gjort någon väldigt systematisk sammanställning, verkar det som om Fulham, Cardiff och West Brom är de tre klubbar som nämns mest frekvent och konsekvent. Föga förvånande är två av dessa tre klubbar nyss nedflyttade från Premier League, och de brukar ju rätt eller fel hamna högt i dessa sammanhang.

Riktigt på det sättet tänker kanske inte jag och Linhem, men vi har hur som helst nördat ihop vår egen kollektiva gissning om hur EFL Championship 2019-20 faktiskt kommer att sluta.

ANNONS

(1)     Leeds United

Hyllman: Leeds var arguably seriens bästa lag förra säsongen men föll på att de inte var tillräckligt effektiva framåt samtidigt som de vid fel tillfällen släppte in lite för billiga mål bakåt. Förhoppningen måste vara att Leeds kommer att ha förbättrat detta under vad som alltså blir Marcelo Bielsas andra säsong som manager. Vad som kan tala för det är att Leeds faktiskt har kunnat arbeta vidare förhållandevis oförändrat, och att kontinuitet alltså kan bli en viktig tillgång för dem i konkurrensen. Köpet av Helder Costa från Wolves borde ge dem mer sting framåt. – (1)

Linhem: En ganska oimponerande Leeds-trupp såg plötsligt ut som ligans bästa lag under Marcelo Bielsa. Att de inte gick upp kan slentrianmässigt skyllas på att Bielsa körde slut på dem eller på att det är små marginaler i Championship. Enligt den mer avancerade analyserna så hade Leeds mycket otur förra säsongen. Enligt mig berodde den oturen på att Leeds tunna trupp och deras offensiva dominans vägdes upp att de gav bort en del billiga mål. De var bra i de få matcherna de spelade utan Pontus Jansson ifjol och det var nog för allas bästa han lämnade, men ersättaren Ben White eller att flytta ner Kalvin Phillips i backlinjen är ingen självklart bra lösning. Skulle vara kul om Helder Costa kan återupptäcka sin fina form från första säsongen i Wolves. – (2)

ANNONS

(2)     Stoke City

Hyllman: Mycket lätt att bli besviken på Stoke förra säsongen då de inte alls levde upp till förväntningarna. Den här gången har de fått en hel försäsong med Nathan Jones och de har även förstärkt laget på ett rätt smart sätt offensivt såväl som defensivt, inte minst Nick Powell kan visa sig bli en värdefull tillgång för laget. En del dödkött har rensats ut ur spelartruppen, vilket bara kan vara till hjälp, men där finns fortfarande kvalitet och erfarenhet kvar från laget som spelade i Premier League för några år sedan. Stoke blir farligare den här säsongen än förra säsongen. – (3)

Linhem: Det är nästan en naturlag att något lag går från att vara ett uträknat mittenlag till att bli ett topplag, likt Norwich ifjol. Det blev inget uppsving i tabellen när de bytte ut Rowett mot Lutons Nathan Jones men resultaten var inte poängen med slutet av förra säsongen. Jones experimenterade mycket och försökte utvärdera vad som fanns att använda i den stora truppen Stoke åkte ur Premier League med. Dessutom har Jones gjort ett flertal intressanta värvningar denna sommaren. Särskilt den eviga talangen Nick Powell men även två av Barnsleys bästa spelare i mittbacken Liam Lindsay och den tyskfödda målvakten Adam Davies. – (5)

ANNONS

(3)     Fulham

Hyllman: När jag tittar på mittfältet och framåt så ser jag inte ett enda lag som känns bättre än Fulham och jag skulle vilja tippa dem som etta i tabellen. När jag vänder blicken bakåt och tittar på defensivt mittfält och backlinjen så ser jag plötsligt många lag som känns betydligt starkare och mer genomarbetade än Fulham, och den där förstaplatsen känns inte längre alls lika given. Scott Parker har tagit över som manager på permanent basis, och det är väl ett beslut jag inte känner mig helt övertygad om, och som jag tror kan betyda ett managerbyte för Fulham under säsongen. – (6)

Linhem: Nästan alla spelare från det laget som gick upp till Premier League finns kvar och många av dem som de värvade in ifjol har försvunnit igen. Det kanske är för simpelt att tro Fulham bara ska kunna börja om från den punkten igen men det finns så mycket mer fotboll i Fulham än de lyckades visa förra gången. Nu verkar det finnas bättre harmoni i laget och det är gott om spelare som redan bevisat håller hög Championship-klass. Inget lag har tre bättre offensiva spelare än Mitrovic, Knockaert, och Cairney. Frågetecken för Scott Parker som manager, det finns även gott om frågetecken defensivt han behöver räta ut. – (4)

ANNONS

(4)     Cardiff City

Hyllman: Jag kommer få svårt att förlåta Kamrat Linhem för att han tvingar mig att tänka på och skriva om Cardiff och Neil Warnock igen, jag trodde jag skulle slippa det efter att de skickats ut ur Premier League förra säsongen. Det går däremot inte att klaga alltför mycket på logiken i Linhems resonemang. Cardiff är extremt välorganiserat, tufft och fysiskt, de har kunnat behålla stora delar av det lag som gick upp i Premier League för två säsonger sedan och som nästan höll sig kvar i Premier League förra säsongen. De kommer alltid vara svårspelade, men min förhoppning är att de är för begränsade och att motståndarna har lyckats läsa av dem bättre den här gången. – (10)

Linhem: Cardiff och Millwall är de enda lagen som fortfarande har både mittbackar och anfallare över 1,90, och jag tror båda kommer ha en bra säsong. Kanske har jag blivit långbollsnihilist? Förutsättningarna är goda för Cardiff. Om inte Bamba hade skadat sig och om inte Neil Warnock dragit på sig den där nedflyttningssjukdomen som gör att managers får för sig att spela Oumar Niasse, hade Cardiff nog klarat sig kvar ifjol. De har i stort sett samma lag som gick upp senast, men kryddat med flera bra värvningar de gjorde såväl ifjol som nu i sommar, slitvargen Will Vaulks och målfarliga jättemittbacken Aden Flint är som gjord för Cardiff. Behöver bara hitta sin target man som Bobby Reid kan spela i hålet bakom. – (1)

ANNONS

(5)     West Bromwich Albion

Hyllman: West Brom har tappat både Dwight Gayle och Jay Rodriguez i anfallet, och det är minst sagt rätt tunga tapp givet att båda spelarna hörde till seriens bästa målskyttar förra säsongen när West Brom gjorde flest mål av alla. Men försvaret är fortfarande löjligt starkt, Slaven Bilic kommer kunna ge laget som helhet en bättre offensiv struktur, och jag tror ändå rätt mycket på Kenneth Zohores potential att prestera inom ramen för en sådan struktur. Risken finns att jag överskattar West Brom, men jag tror där finns kvalitet och know-how att slåss i toppen av tabellen. – (2)

Linhem: De gick på knäna redan i playoff-spelet ifjol och de har fortsatt tappa spelare i sommar. Varken Gayle eller Jay Rodriguez finns kvar. Bilic är en vettig tränare men utan större investeringar i laget ser man ut som skuggan av det laget som såg så bra ut i höstas. Gillar värvningarna av Sawyers, som var lysande i Brentford, och det unga kroatlånet Krovinovic från Benfica. Annars är det ont om pålitliga offensiva spelare. Potentialen finns hos Oliver Burke och Kenneth Zohore även om de aldrig varit genomgående bra i en hel säsong. Försvaret är det enda som ser redo ut för toppstrid i nuläget. – (9)

ANNONS

(6)     Brentford

Hyllman: När Pontus Jansson överraskande skrev på för Brentford i somras så var det för att han ville gå upp i Premier League, vilket så klart är en lite löjlig motivation varför man lämnar Leeds för Brentford. Hur som helst är det tydligt att Brentford gör en satsning på att ta sig upp i Premier League till nästa säsong då de även ska flytta in på sin nya arena. De är ett lag med både kvalitet och talang, men om de ska lyckas ta sig upp i Premier League kan de inte fortsätta sälja sina bästa spelare så som de hela tiden har gjort hittills och som är lite av deras affärsmodell. Kan Brentford behålla Neil Maupay ökar deras chanser att ta sig till Premier League. – (8)

Linhem: Hos min mamma i ett bostadsområde på vägen ut till Marstrand finns det ett väldigt fint hus som enligt det lokala skvallret stått där obebott i drygt 15 år, eftersom de vägrar flytta in förrän huset är helt perfekt. Det är vad jag kommer att tänka på när jag inser att jag återigen känner mig hoppfull kring Brentfords uppflyttningschanser, trots att Brentford aldrig blir nöjda och älskar att sälja viktiga spelare mitt i lovande säsonger. Men ännu har Brentford inte sålt varken Maupay (25 mål) eller Benrahma (10 mål, 14 assists) och de har visat sig väldigt bra på att scouta billiga unga talanger från större europeiska klubbar. Mathias Jensen från Celta Vigo tror de mycket på nu och de har länge siktat på att vara ett Premier League-lag när deras nya arena på Lionel Road öppnas lagom till säsongstarten 2020-21. – (3)

ANNONS

:::

Hyllmans bubblare:

Derby County. Alltid aktuella som ett namn i toppen av tabellen och jag tror inte den här säsongen blir annorlunda på så sätt. Spelartruppen har förtunnats en hel del sedan förra säsongen med viktiga spelarlån borta, men jag tror på Philip Cocus förmåga att göra mer med det här laget än vad Frank Lampard lyckades med.

Nottingham Forest. Uppenbart är att Nottingham Forest är en klubb med ambition inför den här säsongen, men de brottas fortfarande med en våldsamt uppsvälld spelartrupp, som de fortsatt värva spelare till som tokiga under sommaren. Verkar ha försökt kopiera Wolves strategi med portugisiska spelare, men inte varit lika lyckade i valet av spelare.

Bristol City. Har varit och nosat i toppen av tabellen de två senaste säsongerna, och det finns mycket som talar för att det faktiskt kan bli tredje gången gillt för Bristol City och för Lee Johnson. Tomas Kalas och Jay Dasilva var två viktiga spelare att få till klubben, och kan de behålla mittbacken Adam Webster så vore det väldigt värdefullt.

ANNONS

Linhems bubblare:

Bristol City. Likt med Brentford lär jag dö med förhoppningar om detta Bristol City under Lee Johnsons ledning. Deras enda betydande spelarförlust är Lloyd Kelly som må vara väldigt talangfull men inte direkt ovärderlig. Särskilt som Bristol City har ligans bästa mittback i Adam Webster och dessutom värvat tillbaka Tomas Kalas och Jay Dasilva på permanent basis.

Nottingham Forest. Nottingham Forest har helt snöat in sig så på portugisiska spelare. Vilket inte känns helt naturligt med en grekisk ägare och en fransk-tunisisk manager. Det känns åtminstone som att Sabri Lamouchi passar in bättre i en klubb som mest värvar portugiser än vad Aitor Karanka eller Martin O’Neill någonsin gjorde.

Derby County. Det främsta som Derby förlorar med Lampard verkar vara möjligheten att låna till sig väldigt bra unga spelare från Chelsea. Att Curtis Davies kommer tillbaka från skada är deras bästa värvning. Svårt att se någon ersätta hur Harry Wilson bar laget genom deras tuffaste perioder men kanske behöver de inte förlita sig på enskilda solonummer under Philip Cocu.

ANNONS

:::

Hyllmans tabell:

1. Leeds / 2. West Brom / 3. Stoke / 4. Derby County / 5. Nottingham Forest / 6. Fulham / Bristol City / 8. Brentford / 9. Middlesbrough / 10. Cardiff / 11. Reading / 12. Preston North End / 13. Sheffield Wednesday / 14. Blackburn Rovers / 15. Luton Town / 16. Millwall / 17. Huddersfield / 18. QPR / 19. Wigan / 20. Hull City / 21. Barnsley / 22. Birmingham / 23. Charlton / 24. Swansea

Linhems tabell:

1. Cardiff / 2. Leeds / 3. Brentford / 4. Fulham / 5. Stoke / 6. Bristol City / 7. Nottingham Forest / 8. Derby County / 9. West Brom / 10. Millwall / 11. Huddersfield / 12. Middlesbrough / 13. Preston North End / 14. Sheffield Wednesday / 15. Blackburn Rovers / 16. Luton Town / 17. QPR / 18. Reading / 19. Barnsley / 20. Hull City / 21. Wigan / 22. Swansea / 23. Charlton / 24. Birmingham

Publicerad 2019-08-01 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto