Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Utvärdering och slutsatser av Premier Leagues transferfönster

Detta att stänga det engelska transferfönstret tidigare, det vill säga innan säsongen startar, var ju bara skräp menar nu vissa. Som argument för sin sak lyfter de fram att det inte alls värvas lika mycket nu som förut, att det värvas färre spelare och att det värvas för totalt sett mindre pengar. Kvantitet likställs med kvalitet på ett sätt som känns alldeles för symptomatiskt för den moderna fotbollens drivkrafter och interna logik.

Rimligtvis skulle det kunna vara tvärtom. Visst är det uppenbart att vissa klubbar inte riktigt lyckats ställa om sin planering till en tidigare transferdeadline, men det säger kanske mer om deras relativa inkompetens. Men man skulle alltså precis lika gärna kunna hävda att den nya tidsrestriktionen har minskat på de värsta excesserna på marknaden, och faktiskt pushat engelska klubbar att tänka efter, värdera kvalitet framför kvantitet.

ANNONS

Ännu ett engelskt transferfönster har hur som helst precis stängt. Samtliga klubbar har den här gången doppat tårna i vattnet. Visst finns där några riktigt dyra värvningar, men kanske har transferfönstret saknat den riktigt galna transferbomben. Å andra sidan har väl det relativt sällan varit Premier Leagues profil. Premier League har historiskt sett haft en tendens att skapa stjärnor snarare än att köpa dem.

Där finns bättre värvningar liksom där finns sämre värvningar. Nedan kommer jag gå genom vilka jag ser som de bästa värvningarna i Premier League, men utöver det kan väl sägas att det har inte gjorts några riktiga idiotvärvningar. Åtminstone inte utifrån vad vi kan säga på förhand. Transferfönstret har haft sina vinnare och förlorare, sina kanoner och kalkoner, och nedan går jag även igenom dem.

Transferfönstrets stängande betyder så klart inte att det måste vara helt slutvärvat för engelska klubbar. Att värva fria transfers är exempelvis fortfarande tillåtet. Noteras kan kanske att tre av de fem spelare jag i början av sommaren beskrev som fynd i detta avseenden fortfarande är klubblösa; det vill säga Fernando Llorente, Lazar Markovic och Daniel Sturridge går fortfarande att värva.

ANNONS

Liksom det så klart fortfarande är möjligt för engelska klubbar att sälja spelare. Men det får väl betraktas som minst sagt osannolikt att någon engelsk klubb, för så vitt det inte redan är i praktiken bestämt och planerat för, säljer någon av sina viktigare spelare från och med ikväll.

:::

DE FEM BÄSTA VÄRVNINGARNA

(5) Giovani Lo Celso, Tottenham. Väldigt spännande offensiv och kreativ mittfältare som visat sin stora kvalitet och potential i Real Betis den senaste säsongen. Kan ta stort kliv till i sin utveckling inom Tottenhams struktur i en tuffare liga. Gör även Tottenham mindre beroende av Christian Eriksen.

(4) Adam Webster, Brighton. En värvning jag trodde skulle förebåda att en av Brightons äldre mittbackar flyttade, men även om så inte blir fallet är denna mittbacksvärvning en av de bästa och mest spännande under sommaren, med Webster många gånger strålande för Bristol City förra säsongen.

(3) Kieran Tierney, Arsenal. Det tog sin lilla stund för Arsenal att göra klart med Celtic om Tierney men till sist lyckades de. För en inte orimlig peng har de därmed hittat ett långsiktigt och högkvalitativt alternativ till sin vänsterback, med potential att bli deras klart bästa vänsterback sedan Ashley Cole.

ANNONS

(2) Tom Heaton, Aston Villa. Aston Villa brottades med stora målvaktsproblem förra säsongen och detta var en position de behövde lösa, inte minst en viktig position för ett lag som vill försöka undvika nedflyttning. Att värva Heaton för under £10m är på samma gång en kanonvärvning och väldigt bra business.

(1) Tanguy Ndombele, Tottenham. Dynamisk, mångsidig och väldigt effektiv mittfältare som gör Tottenham väsentligt starkare på en position som alltmer började framstå som ett problem under förra säsongen, egentligen ända sedan Moussa Dembele började se ut att vara redo för vilohemmet. En av de stora profilvärvningarna den här sommaren.

:::

TRANSFERFÖNSTRETS KANONER

Aston Villa. Har värvat mycket och har i de flesta fall värvat riktigt bra. Tom Heaton, Wesley Moraes, Trezeguet, Douglas Luiz är värvningar av riktigt hög klass, utöver dem även ett antal övriga mycket lovande värvningar. Även viktigt att lyckas behålla Anwar El Ghazi och Tyrone Mings.

Tottenham. Inledde transferfönstret riktigt starkt med värvningen av Tanguy Ndombele och har avslutat transferfönstret minst lika starkt med Ryan Sessegnon och Giovani Lo Celso på inköpslistan. Christian Eriksen kan komma att lämna klubben under augusti, vilket är inte oväntat och något i så fall planerat för.

ANNONS

Brighton. Satt på en rätt stark spelartrupp till att börja med, och förstärkte den tidigt med intressanta spelare som Matt Clarke och Leandro Trossard. Värvningarna av Adam Webster, Neal Maupay och Aaron Mooy har höjt nivån rejält. Graham Potter har fått riktigt bra förutsättningar att ta Brighton vidare.

Bubblare: Man City, Arsenal, Everton

:::

TRANSFERFÖNSTRETS KALKONER

Norwich. Visst finns det något fint med att Norwich inte ändrar på det koncept som visade sig så framgångsrikt inför förra säsongen. Men ett redan lättviktigt lag känns inte precis tyngre av de förstärkningar som gjorts den här sommaren. Mycket tyder på att Norwich inte lyckats justera upp sitt tänkande till Premier League.

Crystal Palace. Visst gillar jag värvningen av Gary Cahill som mittback, men han lyckas ändå inte kompensera för ett transferfönster där Crystal Palace verkar ha budgethandlat planlöst samtidigt som de sålt iväg Aaron Wan-Bissaka samt har tvingat kvar lagets absolut viktigaste spelare i Wilfried Zaha mot dennes uttryckliga vilja.

ANNONS

Burnley. Lite bättre blev det väl kanske under dagen, men det är ju annars väldigt svårt att känna sig särskilt entusiastisk över Burnleys transferfönster. Erik Pieters känns trött och slut, Bailey Peacock-Farrell lär inte få spela mycket, Jay Rodrigues är bra men Burnley lider knappast brist på anfallare av den kalibern och i den kategorin. Meh.

:::

TRANSFERKOLLEN

Albian Ajeti, från Basel till West Ham. Har öst in mål för Basel i den schweiziska ligan de två senaste säsongerna. Värvad som backup-anfallare till West Ham som alltså fortsätter bygga om sin skövlade anfallslinje. Ger West Ham flera olika taktiska alternativ i anfallet vid sidan av Sebastien Haller och Javier Hernandez. Väl godkänd – (+++)

Emil Krafth, från Amiens till Newcastle. Stoppa de svenska pressarna, Newcastle har blivit med svensk landslagsspelare! Intressant förstärkning av backlinjen på högerbacken av Newcastle som hittills snurrat mellan relativt opålitliga högerbackar som DeAndre Yedlin och Javier Manquillo. Spännande övergång även för Krafth, även om det inte är något dukat bord han kommer till i Newcastle. Med beröm godkänd – (++++)

ANNONS

Ismaila Sarr, från Rennes till Watford. Hittills ett inte alltför uppseendeväckande transferfönster av Watford, men i elfte timmen gör de en värvning som bara kan ses som riktigt spännande. Sarr har imponerat stort som forward i Rennes både i Ligue 1 och i Europa League, och blir en riktigt fin offensiv förstärkning för Watford. Även om det säkert inte får Ken Sema att jubla. Med beröm godkänd – (++++)

Aaron Mooy, från Huddersfield till Brighton (lån). Huddersfields lysande stjärna de senaste tre åren, spelaren som tog dem till Premier League och sedan höll dem kvar där längre än de hade rätt att förvänta sig. Kreativ, spelintelligent och passningskicklig spelare. Brighton har gjort en kanonvärvning med Mooy som omedelbart höjer kvaliteten på deras centrala mittfält minst en nivå. Berömlig – (+++++)

Ryan Sessegnon, från Fulham till Tottenham. En av Englands allra mest lovande talanger som fungerar överallt längs vänsterkanten, men som ursprungligen främst är att se som offensivt begåvad vänsterback. En position där Tottenham onekligen behöver förstärka och där de nu har investerat i en av de mest spännande talangerna som finns i engelsk och europeisk fotboll. Med beröm godkänd – (++++)

ANNONS

Kieran Tierney, från Celtic till Arsenal. Och när vi ändå pratar om spännande talanger på vänsterbacken så vill inte Arsenal vara mycket sämre de, utan de öppnar plånboken för Kieran Tierney, som varit magisk på vänsterbacken några år för Celtic. Det var bara en tidsfråga innan Tierney flyttade söderut, lite mer etablerad än Sessegnon, och med den här värvningen gör Arsenal en tydlig förstärkning på en specifik position. Berömlig – (+++++)

Giovani Lo Celso, från Real Betis till Tottenham. Precis sådana här värvningar som Tottenham ska försöka göra. Lo Celso gick från PSG och gjorde dundersuccé med Real Betis i La Liga förra säsongen. Väldigt spännande och skicklig offensiv mittfältare, som med eller utan Christian Eriksen kvar i laget lyfter kvaliteten på Tottenhams mittfält. Kan fortsätta utvecklas och Tottenham är perfekt för detta. Berömlig – (+++++)

David Luiz, från Chelsea till Arsenal. Att värva David Luiz till ett redan virrigt försvar kan framstå som att försöka släcka en eldsvåda med hjälp av bensindunken. Kommer kanske inte vara den ideala lösningen för Arsenals defensiva bekymmer, men med erfarenhet, ledarskap, bollkontrol och framför allt energi kan Luiz ändå för en billig peng, samtidigt som Unai Emery kan honom, bidra till en slags ”fake it till you make it”-strategi. Med beröm godkänd – (++++)

ANNONS

Danny Drinkwater, från Chelsea till Burnley (lån). Ingen alldeles dum värvning av Burnley som med Drinkwater får en tämligen säker passningsfot på sitt mittfält, som bättre än förut kan flytta bollen från försvaret till anfallet. Drinkwater har knappast gjort någon succé i Chelsea men kan rimligtvis förväntas passa bättre in i ett lag som Burnley, både socialt och taktiskt. Väl godkänd – (+++)

Andy Carroll, från West Ham till Newcastle. Tillbaka till klubben där allting en gång i tiden började för Carroll, tillbaka till klubben som han kanske i själva verket aldrig borde ha lämnat om han ville att karriären skulle ha gått åt rätt håll. Kommer nu till Newcastle med en helt annan utgångspunkt, men om det är någon klubb som ska få Carroll att hitta sig själv igen så är det väl Newcastle. Väl godkänd – (+++)

Scott Carson, från Derby County till Man City (lån). Inte precis en värvning man såg komma innan sommaren, och knappast en värvning som finns så mycket att säga om. Carson kommer självfallet inte stå så många matcher för Man City den här säsongen, och det är väl heller inte tanken. Någon funktion fyller säkert värvningen, men ingen funktion som intresserar mig. Meningslös – (+)

ANNONS

Alex Iwobi, från Arsenal till Everton. Everton försökte på Wilfried Zaha men fick inte den dealen över mållinjen, då vände man sina ensamma och fuktiga ögon mot en annan del av London istället. Iwobi har kanske inte riktigt samma elektriska potential som Zaha, men är inte för den sakens skull någon dålig värvning för Everton. Även om det Arsenal också fick riktigt bra betalt för honom. Väl godkänd – (+++)

Plus något fåtal värvningar vars deal sheets skickats in men som inte blivit officiella ännu, där Dennis Praet från Sampdoria till Leicester känns som den mest troliga och även mest spännande.

Publicerad 2019-08-08 kl 18:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto