POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Hur agerade de engelska klubbarna under det europeiska transferfönstret?

En lustig sak är att under de två år som det engelska transferfönstret har stängt cirka tre veckor tidigare än det europeiska transferfönstret så har ingen engelsk klubb vid något tillfälle sålt en för dem viktig spelare eller spelare de inte ville sälja. Detta var ju vad som menades skulle hända men som alltså, vilket alltid var rätt självklart om man tänkte efter, inte alls har hänt.

Vilket självfallet inte utesluter att det ändå kan leda till viss oro. Inte minst kring Christian Eriksen i Tottenham och kring Paul Pogba i Man Utd har det tisslats och tasslats om att de har haft huvudena på andra ställen, eller frågetecken som Pogba kallade dem. Vilket självfallet gjort inte minst managers frustrerade. Men både Eriksen och Pogba måste nog ha förstått att när det engelska fönstret stängde så hade tåget lämnat perrongen.

Gårdagens skojigaste inlägg i debatten var förmodligen Jan Vertonghen som ”rasade” mot Premier League för att de fått det att ”snurra i huvudet” på honom själv och på Eriksen. Som om det på något sätt vore Premier Leagues fel att de själva låter sig intresseras av rykten om att andra klubbar är intresserade av att värva dem. Själva är de naturligtvis helt utan egen vilja, egna val och således eget ansvar.

Även om det engelska transferfönstret stängde för tre veckor sedan så har det så klart ändå hänt saker på transfermarknaden under dessa tre veckor för engelska klubbar. Inte minst har de naturligtvis kunnat sälja spelare. Liksom de självfallet har kunnat välja att inte sälja spelare, Eriksen och Pogba bland dem. Det är ingen omfattande verksamhet men några saker som har hänt förtjänar ändå att kommenteras.

Henrik Mkhitaryan lånad till Roma!

I vad man ändå kan kalla för det europeiska transferfönstrets elfte timme så blev det alltså klart att Mkhitaryan lämnar Arsenal för Roma den här säsongen. Därmed sätter Mkhitaryan åtminstone tillfällig punkt för tre minst sagt rätt misslyckade år i engelsk fotboll, ett rätt olyckligt kapitel i hans fotbollskarriär.

Mkhitaryan visade egentligen upp exakt samma brister i Arsenal som han visade upp i Man Utd, och det var under fjolårssäsongen rätt klart att han inte hade någon central plats i Unai Emerys planer. Arsenal tappar kanske en joker från bänken som kunde ha haft någon impact någon gång, men gör rätt som släpper honom vidare.

Chris Smalling lånad till Roma och Matteo Darmian såld till Parma!

Hade man satt pengar på engelska mittbackar som skulle flytta till Serie A så vore kanske Chris Smalling rätt långt ned på listan av mittbackar man i så fall skulle välja. Men Smalling ingick uppenbarligen inte längre i Ole Gunnar Solskjaers tankar och Man Utd ville inte riskera att förstärka potentiella ligakonkurrenter.

Chris Smalling är självfallet ändå en stabil hand och många menar med viss rätt att Man Utd kan komma att sakna honom. Han har fått ett oförtjänt svagt rykte. Felet är kanske att han fick en roll som lagets ledande mittback när han i själva verket aldrig borde ha varit mer än en pålitlig truppspelare. Nu går minst tre mittbackar före honom i kön.

Matteo Darmian känns som att han har varit på väg bort från Man Utd under flera år utan att det faktiskt blivit av, förrän nu. Väldigt lovande ytterback som kom med höga vitsord till Man Utd men som inte alls har haft en bra tid i England. Helt rätt av Man Utd att släppa honom vidare i detta läge.

Javier Hernandez såld till Sevilla!

Att Hernandez såldes kom egentligen inte som någon överraskning, han har suktat efter en flytt mest hela sommaren. Hernandez har egentligen aldrig riktigt lyckats i West Ham, även om han har glänst till då och då. Men allting tyder nog på att Sevilla och La Liga är betydligt bättre för honom i detta läge.

Man måste nog ändå anta att West Ham blev betydligt mer benägna att släppa honom när Sebastien Haller, klubbens dyra anfallsvärvning den här sommaren, faktiskt började leverera mål så snabbt. Om Haller skadas finns det risk att West Ham blir väldigt tunna i sitt anfall, men Hernandez satt på en hög lön som West Ham nu slipper.

Christian Eriksen och Paul Pogba kvar i Tottenham respektive Man Utd!

Real Madrid sliter sina hår efter att ha värvat som galningar tidigt under transferfönstret men därefter inte riktigt lyckats landa någon spelare de ryckt i. Även om det helt säkert också kan indikera att de inte själva varit tillräckligt målmedvetna. Framför allt i Eriksens fall verkar det som att köparen aldrig riktigt fanns där.

Tottenham och Man Utd har däremot visat sig ovilliga att sälja sina båda stjärnmittfältare, och det mer än något annat har nog satt stopp för eventuella affärer. Både Tottenham och Man Utd bankar alltså på att Eriksen och Pogba nu när transferfönstret är stängt kan ställa om och koncentrera sig helhjärtat på uppgiften för handen.

Paradoxalt nog känns det som att Christian Eriksen på samma gång är spelaren som varit mest störd av intresset och ryktena men även spelaren som kommer ha lättast för att skaka av sig den eventuella besvikelsen och prestera på för honom högsta nivå.

Romelu Lukaku såld och Alexis Sanchez lånad till Inter!

Inter plockade över i stort sett halva Man Utds anfallsbesättning den här sommaren. Man måste säga att Inter nog har gjort en vinst på så sätt. De kommer få en bra och nyttig anfallare i Romelu Lukaku som garanterat kommer leverera mål i Serie A. Lyckas de få igång Alexis Sanchez har de en stjärna i honom.

Betyder det att Man Utd har gjort förlust? Nej, inte nödvändigtvis. Alexis Sanchez var bara att betrakta som en sunk cost för dem, en misslyckad satsning utan något hopp om att få ut något av honom. Att betala £175,000 i veckan för en spelare att inte spela för Man Utd är ändå bättre än att betala mer än det dubbla för en spelare att inte spela för Man Utd.

Romelu Lukaku känns lurigare, men det blev uppenbart att Lukaku inte ingick i Solskjaers planer och inte var en spelare som då gick att ha kvar i klubben utan problem. Då är det rätt att sälja. Var det rätt att sälja utan att kunna värva en ersättare? Strategiskt var det rätt av Man Utd att sälja spelaren i det läge som nu uppstod.

Kortsiktigt, det vill säga den här säsongen, kommer Man Utd förmodligen få lida för beslutet, arguably har de redan lidit av det. Det går inte att bortse från att Lukakus tyngd och skicklighet gav mål i straffområdet åt Man Utd som de nu kommer få betydligt svårare att göra.

Men det kan vara en kostnad värd att ta, givet att det leder till någonting bättre i slutänden.

Publicerad 2019-09-03 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå