POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Englands fem bästa derbyn!

Vad menas egentligen med att ett derby är bra, eller bäst som rubriken frågar sig? Där kan teoretiskt finnas flera betydelser. En betydelse kanske handlar om kvantiteten, det vill säga vilka derbyn som så att säga är störst, oftast i relation till antal supportrar. En annan betydelse kan handla om kvaliteten, det vill säga derbyn mellan de allmänt sett bästa klubbarna, antingen för stunden eller genom åren.

Den här listan utgår däremot från betydelsen att ett derby oftast producerar de bästa och generellt sett mest underhållande matcherna. Här kan självfallet nämnas att en bra match inte alltid är den mest underhållande matchen, att de två sakerna i själva verket inte alls är samma sak. Underhållning kanske i själva verket oftare är en funktion av låg kvalitet om något. Här söker vi däremot främst de underhållande matcherna.

Vad som är underhållande i fråga om fotbollsmatcher är självfallet subjektivt. Alla tycker inte här lika. Men vi kan säga med hyfsad säkerhet att en match normalt sett uppskattas som mest när den är händelserik i termer av mål, målchanser, ögonblick av skicklighet eller kanske även kontroverser av olika slag. En annan aspekt som kan göra en match underhållande är dess inramning, förhandspratet och livet på läktarna.

Vad är ett derby? Frågan är inte utan syfte eftersom det påverkar vilka matcher som kan vara aktuella för denna lista. Puritaner skulle säga att ett derby måste vara mellan klubbar från samma stad, men det är i själva verket en uppenbart godtycklig gräns. Ett derby kan ha en mer historisk eller kulturell grund, snarare än snävt lokalgeografisk. Jag arbetar normalt sett med den betydligt mer inklusiva definitionen av ett derby.

Vilka är alltså Englands fem bästa derbyn?

(5) Tyne-Wear-derbyt: Newcastle vs Sunderland

Ett riktigt stort derby. Dessutom ett av Englands allra mest förbittrade derbyn, mellan två gamla storklubbar som slagits mot varandra i över hundra år, båda klubbarna däremot så långt ifrån sina gamla storhetstider att just matcherna mot varandra har fått en allt större och mer symbolisk betydelse.

Detta derby skulle vara med på vilken lista man än väljer att göra, över största derbyn, över hetaste derbyn och så vidare. Att den är med bland bästa derbyn beror på hettan kring dem, samt att matcherna oftast är våldsamt oförutsägbara, och ofta producerar rätt absurda resultat, som ofta har fått allvarliga konsekvenser för det förlorande laget.

(4) Manchesterderbyt: Man City vs Man Utd

Ett derby som möjligen har lidit en smula av att ofta ha präglats av det ena eller det andra lagets relativa överlägsenhet. Men att det är ett derby mellan två storklubbar, och att det har varit så under många år, går inte att betvivla. Det finns en historik bakom detta derby vi inte hittar i särskilt många andra derbyn.

Det är också ett derby som genom åren har producerat några galna resultat, vansinniga fotbollsmatcher, med massor av dramatik, kontroverser, mängder av mål, dramatiska avgöranden i slutet av matchen, galna vändningar, femmåls och sexmålskanonader och så vidare. Detta derby är sällan händelsefattigt.

(3) Sheffieldderbyt: Sheffield United vs Sheffield Wednesday

Många gånger bortglömt som ett av Englands största derbyn, vilket är lite märkligt givet hur stor staden Sheffield trots allt är. Men sådan är kanske också effekten av att båda lagen har tillbringat så lång tid utanför Premier League. Syns man inte så finns man inte brukar det heta, även om det självfallet inte stämmer.

Matcherna mellan de båda lagen är oftast väldigt intensiva, där stämningen på planen ger och får energi av stämningen på läktarna, liksom omvänt. Att ifrågasätta kvaliteten på fotbollen i dessa matcher går att göra, de har sällan genomförts i Premier League, men också ett derby som haft en märklig vana att producera rätt fantastiska mål.

(2) North London Derby: Arsenal vs Tottenham

Brukar normalt sett anses av åtminstone de närmast anhöriga som Englands allra mest underhållande derby. Och det finns definitivt statistik som backar upp påståendet, räknat i antal mål och så vidare. Och visst brukar det väldigt ofta bli öppna, svängiga och heta matcher. Inte att undra på att Arsene Wenger var så förtjust i dessa matcher.

Något lider kanske detta derby genom åren, åtminstone Premier League-åren, precis som Manchesterderbyt, av att det ena laget så ofta har varit det betydligt starkare. Men det ska också noteras att just matcherna mellan Arsenal och Tottenham har producerat några av de mest ikoniska ögonblicken under Premier League-eran.

(1) Black Country Derby: Wolves vs West Brom

Om jag av någon anledning skulle hoppas på att West Brom går upp i Premier League den här säsongen så beror det på att det i så fall, med största sannolikhet, skulle betyda att vi kommer få se detta derby i Premier League igen. Engelska derbyn saknar inte hetta, men ingenting överträffar hettan i detta regionala rivalmöte.

Att se en match mellan Wolves och West Brom är att slitas mellan himmel och helvete, mellan hopp och förtvivlan. Detta brukar onormalt ofta speglas av matcherna mellan de båda lagen som många gånger genom åren har representerat både det bästa och det sämsta, det vackraste och det fulaste, med den engelska fotbollen.

Publicerad 2019-09-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå