POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Kan Derby County återfinna stoltheten på Pride Park?

Phillip Cocu anställdes som ersättare till Frank Lampard. En anställning som sågs som varandes av samma anda som just Lampard, en relativt ung och hyfsat progressiv manager med ett bevisat track record av att lyfta fram och utveckla unga spelare. Det vill säga exakt det recept som på lite omvägar tog Derby County hela den långa vägen till playoff-finalen förra säsongen.

Inte för att unga, holländska managers precis har haft någon större framgång i engelsk fotboll de senaste åren. När Derby County alltså anställde Phillip Cocu var det inte bara en och annan som drog parallellen till Crystal Palace och Frank De Boer, vilket möjligen måste räknas som 2010-talets mest katastrofala manageranställning i engelsk fotboll, ett episkt misslyckande helt enkelt.

En på flera sätt orättvis parallell. Crystal Palace anställde De Boer för att implementera Ajaxmodellen i klubben men utan att vara det minsta villiga att göra de investeringar och förändringar som detta krävde. Derby County ville inte att Cocu egentligen skulle göra något annat med dem än vad de redan ansåg sig vara, och där fanns helt enkelt en klart bättre fit mellan klubb och manager till att börja med.

Ändå har inte de initiala resultaten varit så värst mycket annorlunda. Frank De Boer fick sparken efter fyra omgångar sedan Crystal Palace förlorat samtliga fyra dessa matcher utan att göra ett enda mål. På sina sex första ligamatcher har Derby County nu vunnit en enda, deras allra första borta mot Huddersfield. Hittills har Derby County inte vunnit någon av sina hemmamatcher, tagit blott två poäng samt gjort endast två mål.

Inte riktigt lika illa som för Crystal Palace och Frank De Boer i absoluta termer. Men i relativa termer är det kanske desto värre. Crystal Palace förväntades trots allt inte vara så mycket mer än ett bottenlag den säsongen. Derby County hade förhoppningar denna säsong om att vara ett topplag och slåss för uppflyttningar. Det är inte försent ännu så klart, men en nittonde plats i tabellen efter sex omgångar är ingen bra start.

Utvecklingen ser heller inte ut att gå åt rätt håll. Som sagt, Derby County vann sin allra första ligamatch men har därefter inte vunnit en enda. Derby County har även förlorat två av sina tre senaste ligamatcher, först hemmaförlusten mot Bristol City och därefter den riktigt tunga 0-3-förlusten borta mot Brentford. Resultaten verkar bli sämre och sämre, liksom spelet inte heller det ser ut att bli bättre, snarare tvärtom.

Lägg till detta en riktigt besvärande 0-3-förlust mot bittra rivalerna Nottingham Forest bara dagarna innan matchen mot Brentford. Nu är inte Ligacupen i sig kanske så väldigt högt prioriterad på Pride Park, men när motståndet är Nottingham Forest vill ingen förlora matchen, oavsett sammanhang, i synnerhet inte på det sättet. Derby County och Phillip Cocu gick alltså in i landslagsuppehållet med två raka 0-3-förluster i rumpan.

Resultaten och prestationerna fick i alla fall Phillip Cocu att reagera. Efter förlusten mot Brentford gick han rätt hårt åt sina spelare som han bland annat menade spelade arrogant på planen och visade upp fel attityd. Hårda ord om än säkert motiverade, men som hur sanna de än är riskerar få en negativ effekt på spelartruppen. Mycket av det beror förmodligen på Derby Countys resultat efter detta.

Alltså får Derby Countys hemmamatch ikväll mot Cardiff, en annan klubb som har inlett säsongen knackigt, framför allt på bortaplan, en relativt stor betydelse. En match i vilken Derby County kan börja vinna fotbollsmatcher igen, börja göra mål igen, och framför allt göra detta just på hemmaplan. Kort sagt visa att där finns skäl för förtroende för det lag som Phillip Cocu försöker bygga.

Det förtroendet har naggats en aning i kanten. Cocu har, kanske föga förvånande, anklagats för en alltför naiv och öppen spelidé så här inledningsvis. Framför allt beslutet att använda Krystian Bielik, nyförvärvet från Arsenal, som mittback istället för som den mittfältare han i grunden är, har ifrågasatts. En bra spelare, men i mittbacksrollen har han åtminstone hittills sett obekväm ut, vilket har kostat Derby County.

Frågan är hur engagerad ägaren Mel Morris fortfarande är i klubben och hur benägen han egentligen är att göra förändringar. En ägare som däremot gjort sig känd för att agera väldigt snabbt, ibland kanske för snabbt, när resultaten inte övertygar. Men nu brottas Derby County med financial fair play-svårigheter samtidigt som Morris själv sägs vara beredd att sälja klubben.

Elaka rapporter säger att den just nu potentielle köparen är Foster Gillett, son till Georg Gillett som för snart tio år sedan var på väg att driva Liverpool mot avgrunden. Låt oss hoppas att äpplet föll en bra bit från trädet den här gången. Men att Derby County ska vara på marknaden är å andra sidan något som gör det desto viktigare att verkligen gå för den där uppflyttningen till Premier League som var målet inför säsongen.

Om en sådan uppflyttning fortfarande ska kännas trovärdig behöver Derby County vinna mot Cardiff hemma på Pride Park ikväll. Om inte, så börjar det bli svårt för Phillip Cocu att hålla fast vid sin egen trovärdighet som manager för Derby County.

Publicerad 2019-09-13 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå