POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

Vilka matcher hoppas vi på för de engelska klubbarna i Champions League?

Det är förmodligen en smula tidigt att börja prata om slutspelet i Champions League, gruppspelet ska ju precis till att börja och vi kan ju inte vara helt säkra på vilka klubbar som tar sig vidare därifrån. Vad vi möjligen kan konstatera är att gruppspelet, i alla fall utifrån engelsk synvinkel, känns mer avslaget än på länge, och att vi rimligtvis måste förvänta oss att samtliga engelska klubbar går vidare till slutspel.

Hela grundidén bakom Champions League är så klart att skapa möjlighet till häftiga matcher och stora möten mellan Europas allra största klubbar. Det var definitivt så man valde att sälja in idén för ett antal årtionden sedan när det som var gamla Europacupen paketerades om till att bli Champions League, och i ett senare skede när Champions League började släppa in även klubbar som inte var regerande mästare i sitt land.

Och visst måste man väl säga att det har fungerat. Champions League är nu en betydligt mycket häftigare turnering än vad Europacupen någonsin var. Man kan alltid ifrågasätta motiven och principerna bakom Champions League, men resultatet är i det närmaste omöjligt att ifrågasätta. Kanske är det dum att förvånas över att samma argument nu används igen för att ytterligare vrida Champions League till storklubbarnas fördel.

Man kan tycka att Champions League i dagens format är mer eller mindre perfekt, åtta grupper där två lag går vidare till ett därefter helt rakt slutspel. Varför egentligen hålla på att försöka fixa något som inte är trasigt? Den praktiska invändning man kanske skulle kunna göra mot dagens Champions League är kanske just den, att gruppspelet riskerar bli till lite av en transportsträcka om man inte har lite tur med lottningen.

Just den här dagen är det kanske fel att klaga på den saken utifrån det engelska perspektivet. Liverpool beger sig till vad som har beskrivit som den europeiska fotbollens tuffaste bortamatch i Neapel när de möter Napoli. En tuff motståndare som var väldigt nära att eliminera Liverpool redan i gruppspelet förra säsongen. Chelsea tar emot ett kaotiskt men svårförutsägbart Valencia hemma på Stamford Bridge.

Två riktigt fina matcher. Man får väl trots allt säga att kvällens båda matcher smäller betydligt högre än morgonkvällens matcher mellan Olympiakos och Tottenham samt mellan Shakhtar Donetsk och Man City. Av de engelska klubbarna är det Chelsea som har fått den häftigaste gruppen med Ajax, Lille och Valencia, och förmodligen Tottenham som har fått den häftigaste motståndaren i form av Bayern München.

Men, som sagt, Champions League ska ju handla om de riktigt häftiga matcherna, de här matcherna som gruppspelet sällan ger oss. Så om vi så här på Champions Leagues allra första dag ändå väljer att titta framåt en aning, vilka är de här matcherna involverandes engelska klubbar som vi verkligen skulle vilja se i Champions League den här säsongen? Jag har följande fyra favoritförslag:

Man City vs Juventus

Visst finns där flera teoretiska drömmatcher vi skulle vilja placera Man City i. Matcher mot Barcelona, Real Madrid eller PSG exempelvis. Man City väljer nog vid det här laget vilken som helst motståndare så länge de slipper engelskt motstånd i kvartsfinalen. Men min absoluta drömmatch jag vill se är Man City mot Juventus.

Två förhandsfavoriter till Champions League-titeln naturligtvs, två klubbar som båda satsat hårt just på att vinna Champions League. Det hade också varit otroligt spännande och dramatiskt att följa två så pass väsensskilda lag drabba samman såväl taktiskt som psykologiskt. Ett riktigt eldprov för båda klubbarna.

Tottenham vs Bayern München

Jamen vänta nu, dessa båda möts ju faktiskt i gruppspelet?! Jo, men då får det väl bli en match vi faktiskt vet att vi har att se fram emot då, inte mer med det. Men sedan är det nog även så att det är svårt att få riktigt samma nerv i dessa matcher i gruppspelet, alltså kan man alltid hoppas lite mer på att lagen möts senare i slutspelet.

Tottenham gjorde hackebiff av Dortmund förra säsongen, men naturligtvis är det Bayern München som är den stora fisken i Bundesliga. Även här känns det som två lag som rent taktiskt skulle kunna gå i riktig klinch med varandra, och där den respektive kvaliteten mellan lagen skulle kunna göra det till en alldeles fantastisk match.

Chelsea vs Real Madrid

Funderade ett tag på PSG, men det mötet har vi så klart sett ett antal gånger tidigare. Av samma anledning kom jag att välja bort en match mot Barcelona. Istället föll jag för idén om en match mellan Chelsea och Real Madrid, två klubbar som trots att båda spelat i Champions League regelbundet de senaste 15 åren väldigt sällan har stött på varandra.

Det vore ett på många sätt fascinerande möte. Chelsea som precis är tillbaka i Champions League och som känns som ett nybygge som många är osäkra på. Real Madrid som ska försöka visa att förra säsongen var ett olycksfall i arbetet, fastän alla faktorer som låg bakom deras fall finns kvar, ett lag fyllt av stjärnor, och naturligtvis Eden Hazard.

Liverpool vs Atlético Madrid

Förra säsongen såg vi Liverpool mot Bayern München. Det hade varit roligt att se Liverpool möta Juventus också naturligtvis, men det kanske vi också får. Funderade länge på Real Madrid där det hade varit väldigt spännande rent dramaturgiskt att följa den i så fall tänkta revanschen för Champions League-finalen 2018.

En repris mot Barcelona hade så klart varit något. Men det är den tredje spanska klubben jag skulle vilja se möta Liverpool. Ett lag som rent taktiskt skulle kunna passa dem riktigt illa, ett lag som i Diego Simeone som manager har en personlighet som skulle kunna kontrastera med riktigt skön effekt mot den till synes jovialiske Jürgen Klopp.

Men det är tankar inför framtiden. Ikväll inleder Liverpool borta mot Napoli, och Chelsea hemma mot Valencia. Två tuffa och något ovissa matcher.

Publicerad 2019-09-17 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå