POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Kan Leicester fälla krokben på Liverpool igen?

Man får se det som en lite smålustig omständighet att Jürgen Klopp bor i ett hus som ägs av Brendan Rodgers. Med andra ord är Rodgers alltså Klopps hyresvärd, så om Liverpool skulle få för sig att vinna mot Leicester under kvällen så skulle det kunna få spännande följder för Klopps hemvist. Med tre poäng i näven kommer Klopp hem på kvällen till ett fint litet vräkningsbesked.

Nu är det så klart just ingen risk för något sådant. Brendan Rodgers verkar inte ha något agg vare sig mot Liverpool eller mot Jürgen Klopp, och det finns väl just ingen anledning heller för honom att ha det. Däremot är det så klart hans uppgift att göra ett så bra jobb som möjligt med Leicester, vilket den här säsongen måste innebära att ta dem till Champions League.

Om Leicester ska lyckas med den saken så behöver de naturligtvis ta alla poäng de bara kan, även på Anfield. Om de sedan kan ta några poäng på Anfield den här kvällen återstår att se, det är knappast någon lätt uppgift, men det är också en match i vilken Leicesters claim till en plats bland de fyra-sex bästa lagen i ligan kommer prövas på allvar. Alla lag kan så klart förlora på Anfield, men kan Leicester ge Liverpool en match?

Även för Liverpool är det däremot en lurig match, en match som borde väcka ett och annat spöke till liv. För det var ju exakt denna match förra säsongen, Leicester på Anfield, där Liverpool misslyckades att vinna och på så vis gav Man City en livlina tillbaka in i titelstriden. Om man skulle hitta en enskild match förra säsongen där Liverpool förlorade ligatiteln så var det just mot Leicester på Anfield.

Nu spelas den här matchen så mycket tidigare på säsongen att det inte är möjligt för den att ha riktigt samma betydelse eller effekt. Delvis är det däremot en liknande situation vi står inför, med Liverpool som har jobbat upp ett försprång om fem poäng i toppen av tabellen, och ännu inte tappat en enda poäng i ligan. Leicester har möjlighet att sätta punkt för Liverpools momentum den här säsongen precis som förra säsongen.

Omvänt, om Liverpool vinner mot Leicester, kan de rimligtvis också känna att de har tagit sig över ett hinder som de just misslyckades med att ta sig över förra säsongen. Med så omöjligt små marginaler i titelstriden för närvarande så kommer varje liten sådan detalj kunna få mening och innebörd. Har man tagit 97 poäng ena säsongen är det svårt att hitta sätt att förbättra sig. Matchen mot Leicester är en möjlighet till förbättring.

Givet att Brendan Rodgers är före detta Liverpoolmanager så är det medialt naturligt att där dyker upp artiklar som tar upp just den vinkeln. En populär fundering verkar vara i vilken utsträckning Rodgers så att säga lade grunden för Jürgen Klopp. Det vill säga, om Klopps framgångar med Liverpool under de senaste tre åren på något sätt kan tillskrivas Rodgers. Vilket kanske spontant låter som en rätt långsökt tankegång.

Möjlighet till eftertanke ändrar inte riktigt den känslan. Det tog tid för Jürgen Klopp att få Liverpool upp på banan, vilket ärligt talat antyder att han inte kom till något dukat bord. Få av dagens tongivande spelare i Liverpool var där när Rodgers var manager, och de som var där har tagit stora kliv framåt sedan dess. Roberto Firmino köptes av Liverpool med Rodgers som manager, men såg då mest ut som ett misslyckat köp.

Andra menar att Brendan Rodgers byggde upp vinnarkulturen i Liverpool, men även den tankegången låter långsökt och efterklok. Liverpool vann ingenting under Rodgers som manager, i Champions League försökte man knappt. Två av tre säsonger under Rodgers var i själva verket att betrakta som rätt misslyckade. Uppfattningen bygger mest på en Luis Suarez-boostad säsong där Liverpool till sist var en grästuva från ligatiteln.

Vad man möjligen skulle kunna hävda är att den där snubblande nära titelvinnande säsongen ändå gav Liverpool tillbaka lite av sitt självförtroende och kanske framför allt sin attraktionskraft i den globala fotbollen. Hade Liverpool utan den säsongen i ryggen lyckats övertyga Jürgen Klopp om att Liverpool var rätt klubb för honom, om de bara hade haft tre tiondeplatser att komma med? Jag är rätt tveksam till det.

För mig är inte detta någon kritik av Brendan Rodgers. Han kom som relativt ung och förhållandevis oerfaren manager till ett Liverpool fortfarande i sviterna efter Hicks och Gilletts ägarskap och det lagbygget, och några tveksamma år med först Roy Hodgson och därefter Kenny Dalglish som manager. Rodgers gjorde vad han kunde med en klubb vars historia gör det till ett notoriskt svårt jobb i motgång.

Vad Rodgers kunde där och då räckte däremot inte till för Liverpool. Han var helt enkelt inte fullärd som manager, vilket inte heller var rimligt att förvänta sig. Han tog däremot lärdom av åren i Liverpool, och har under åren med Celtic i Skottland förfinat sina egna färdigheter som manager. Det kan diskuteras om Rodgers var rätt manager för Liverpool, men för Leicester känns Rodgers tveklöst som en perfekt manager.

Men liksom med Liverpool så också med Leicester. Plötsligt ses Leicesters möjlighet att slå sig in bland de sex topplagen och upp på en av Champions League-platserna som en bedrift av Brendan Rodgers. Visst har Rodgers gjort ett bra jobb, och måste göra ett bra jobb, men Leicester råkar också ha en spelartrupp som är lika stark eller till och med starkare än flera av topp sex-lagen.

Vilket återigen inte utesluter att Brendan Rodgers ändå måste göra ett bra jobb med den spelartruppen, vi ser ju onekligen rätt många exempel på managers som trots en väldigt stark spelartrupp ändå misslyckas med att få ihop alla pusselbitar till en effektiv och väl fungerande helhet. Rodgers förtjänar beröm, men det är heller inte någon form av magi han ägnar sig åt, han har faktiskt förutsättningarna att lyckas, han behöver inte trolla.

Lika lite behöver egentligen Leicester trolla den här kvällen. De har förutsättningarna och kvaliteten att kunna vinna på Anfield. Men det är självfallet en helt annan sak att också göra det. Det blir en svår match för Leicester, men ingen omöjlig match för Leicester, och det är väl om inte annat ett rätt bra mått på deras framsteg hur vi faktiskt ser på dem och deras chanser inför en sådan här match.

För ett halvt år sedan tog vi nästan för givet att Liverpool skulle vinna mot Leicester på Anfield. Kanske tog nästan Liverpool det även för givet. Ett halvt år senare kan vi inte ta det för givet på samma sätt längre, och knappast för att Liverpool har blivit sämre.

Publicerad 2019-10-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå