Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vad talar för och mot att Man City kan hämta upp Liverpools ledning?

Att skämta med Liverpoolsupportrar kan vara vådligt dessa dagar. Liverpool har nu vunnit två matcher i rad med mycket små och vissa skulle säga något turliga marginaler. På det temat har det kunnat göras en del skämt naturligtvis. Lärdomen av detta är att det nog bara finns en sak i världen mer humorbefriad än en Liverpoolsupporter när Liverpool vinner, nämligen en Liverpoolsupporter när Liverpool förlorar.

Alla Liverpoolsupportrar är självfallet inte likadana. Men alla kollektiv har lika självfallet också generella saker som kännetecknar just det kollektivet, även om det inte måste stämma in på varje enskild individ i det kollektivet. En generalisering med andra ord, men generaliseringar har också ett syfte. Hur som helst så kan man väl förstå om Liverpools supportrar är lite spända och har nerverna på ytan.

ANNONS

Men lite lättsamhet kan ibland vara att rekommendera. Allting måste inte tas på det mest fruktansvärda allvar.

Åtta omgångar har spelats av Premier League den här säsongen och Liverpool har på dessa omgångar jobbat upp ett försprång om åtta poäng i tabellen. Detta genom att vinna varenda match hittills. Vilket betyder att Liverpool har tjänat in exakt en poäng per omgång på Man City hittills den här säsongen. Givet den formen och Liverpools kvalitet generellt är det många som redan börjat prata om Liverpool som ligavinnare.

Alla vet så klart att man aldrig ska ta ut saker i förväg. Ligatiteln är inte säkrad innan den faktiskt är säkrad och vi har sett betydligt märkligare saker genom åren än ett försprång om åtta poäng i oktober som hämtas upp. På samma gång är självfallet den defaitism som några visar upp, som går ut på att försprånget vore mer eller mindre meningslöst för Liverpool, inte precis så värst mycket klokare den.

Man City är ett fenomenalt starkt fotbollslag. Detta vet vi. Samtidigt spelar det inte någon roll hur starkt ett lag är om det sätter sig i situationer som är omöjliga att göra något åt och rädda sig själva från. Och att ge Liverpool ett försprång om åtta poäng liknar väldigt mycket att sätta sig i en sådan situation. Frågan man bör ställa sig är vad som egentligen talar för och mot att Man City kommer kunna hämta upp Liverpools ledning?!

ANNONS

FÖR

Man Citys kvalitet. Främst i ekvationen måste självfallet vara att Man City är ett väldigt starkt fotbollslag, kapabelt både till strålande matcher och till att vinna väldigt många matcher i rad. Det finns en anledning till att det rekord av antal vunna ligamatcher i rad som Liverpool är nära att tangera är Man Citys rekord. Man City är tveklöst ett lag kapabelt att hämta upp åtta poäng den här säsongen.

Liverpool på maxnivå. Inledningen på säsongen har varit felfri för Liverpools, försprånget om åtta poäng bygger just på att Liverpool har vunnit alla matcher hittills. Vad man alltså kan säga är att Liverpool, åtminstone resultat- och poängmässigt, inte kan bli bättre än så här, men att det tvärtom bara kan bli sämre. Allting återgår i slutänden till någon slags medelnivå, även Liverpool. Enda frågan är vad detta medel är.

Har gjort det förr. I bakhuvudet både hos Man City och hos Liverpool måste vara att Man City har hämtat upp ett stort poängförsprång i titelstriden förut. Förra säsongen hade Liverpool ett stort försprång ända in i februari, som Man City lyckades äta upp och sno ligatiteln från dem. Något som borde ge råg i ryggen åt Man City och ge Liverpool lite extra nerver i bagaget.

ANNONS

Långt kvar. En punkt som rimligtvis hänger samman med föregående punkt. Men det är alltså hela 30 omgångar Premier League kvar att spela. Ett åtta poängs försprång hade varit riktigt tungt med 13 omgångar kvar, men på 30 omgångar är det svårt att veta vare sig ut eller in, mycket kan hinna hända. Det räcker med en eller två omgångar som går till Man Citys fördel och övertaget kan skifta från ena laget till det andra.

Historien. Att andra klubbar inte har någon historia brukar vara något som Liverpools supportrar tycker om att upplysa dem om. Liverpools egen historia kan däremot ligga dem själva i fatet. Att Liverpool inte vunnit ligan på 30 år är något som kommer vara psykologiskt betungande för dem. Att Liverpool ”tappat ligan” ett par gånger under dessa 30 år likaså. Det vore naivt att tro att detta inte kommer påverka dem. Frågan är hur mycket.

MOT

Rationella förväntningar. Man City tog några oväntade förluster också förra säsongen. Då kom dessa förluster förvisso mer som från klar himmel. Vad som har varit annorlunda med Man Citys båda förluster den här säsongen är att de har varit fullständigt logiska rent spelmässigt och sett till matchbilden.

ANNONS

Man City har helt enkelt gjort dåliga matcher, och det har inte känts som tillfälligheter, liksom det är svårt att tro att Man City kommer undvika fler sådana dåliga matcher under säsongen. Man City kan vara fruktansvärt bra när de är som bäst, men deras lägstanivå verkar ha sjunkit. Det måste förväntas kosta dem under säsongen.

Mättnad. Att vinna ligan flera gånger i rad är väldigt svårt. Det är varför relativt få lag klarar av att ens försvara sin ligatitel, varför väldigt få lag har lyckats vinna Premier League tre gånger i rad, och varför inget lag någonsin har lyckats vinna Premier League fyra gånger i rad. Konkurrensen är mördande, och det är svårt att upprätthålla det fokus och det driv som krävs över längre tid. Man City står inte över denna naturlag.

Peps cykel. Fyra år är den längsta tid Pep Guardiola har varit i någon klubb. Det kan förklaras på ett vackert sätt med att han är rastlös och vill vidga sina vyer, men det säger även något om brinntid. Guardiola är en krävande manager, vilket har sina uppenbara fördelar, men det sliter också, både på honom själv och på hans spelare. Guardiola befinner sig nu i slutet av denna cykel med Man City, och kanske är det lite vad som nu också börjar märkas.

ANNONS

Stark motståndare. Om exempelvis Chelsea eller Tottenham hade gått iväg i en tidig serieledning om åtta poäng så hade det nog funnits mindre skäl till oro för Man City gällande titelstriden. Förvisso inte någon ideal situation på något sätt, men chanserna att hämta igen försprånget hade känts betydligt större.

Liverpool är för närvarande en helt annan utmaning. För allt prat om hur fantastiska och överlägsna Man City har varit de två senaste säsongerna så måste det självfallet kommas ihåg att Liverpool förra säsongen var på det stora hela nästan precis lika bra som Man City. Det är till sist en poäng som skiljer dem åt, över 38 omgångar nästan ingenting.

Båda lagen har det gemensamt att de tappar extremt få poäng. Att ge just en sådan motståndare ett försprång om cirka åtta poäng är kanske inte att rekommendera. Man City har redan gjort det en gång de senaste åren, och lyckades komma undan med det en gång. De kan inte räkna med att komma undan med det igen.

Vilken vågskål väger tyngst – för eller mot? Det är upp till var och en att göra sin egen bedömning i den frågan. Premier League kommer i vilket fall som helst obönhörligen ge sitt svar vad tiden och titelstriden lider.

ANNONS
Publicerad 2019-10-09 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto