POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
6d

Vilken engelsk klubb håller José Mourinho ett getöga på?

José Mourinho har vänligt men bestämt tackat nej till Lyon. Detta eftersom han redan har valt en annan klubb. Jean-Michel Aulas, ägare och president i Lyon, specificerar det hela ytterligare genom att förtydliga att Mourinho bara vill jobba i England. Och av dessa båda punkter drar man således den ofrånkomliga slutsatsen att Mourinho är på väg att bli anställd av en engelsk klubb.

Alternativet finns självfallet att Jean-Michel Aulas ljuger som en häst travar. Det vore väl knappast första gången som han antingen pratar totalt i nattmössan eller har ett som bäst öppet förhållande med sanningen. Å andra sidan, Aulas brukar framför allt dribbla med sanningen när det ligger i hans eller Lyons intresse att göra det, och det är svårt att se vad som finns för honom att vinna på att placera José Mourinho i England.

Väljer man att ta Aulas på face value så är nästa intressanta fråga självfallet vilken engelsk klubb det i så fall kan tänkas handla om. José Mourinhos aktiekurs står kanske inte riktigt så högt i England som den en gång gjorde, efter halvt eller helt misslyckade sejourer i först Chelsea och sedan Man Utd, men han är fortfarande ett stort namn som väcker stor uppmärksamhet och skapar stora rubriker i engelsk fotboll.

Just Mourinhos misslyckanden i Chelsea och Man Utd gör att man rimligtvis kan utesluta de klubbarna som aktuella. Chelsea har naturligtvis inga som helst tankar på att sparka Frank Lampard i det här läget även om de hade varit intresserade av att ta Mourinho tillbaka en andra gång. Inte ens Man Utd kan vara så korkade att de i sin tur går tillbaka till Mourinho som de sparkade för mindre än ett år sedan, och vice versa för övrigt.

En annan reflektion är om José Mourinho är på gång att ta över en engelsk klubb mer eller mindre omedelbart, eller om han har en överenskommelse att ta över en engelsk klubb från och med nästa säsong. Svaret på den frågan öppnar upp lite olika alternativ, exempelvis vore Man City en teoretisk möjlighet från och med nästa säsong, även om det av flera olika skäl låter vansinnigt långsökt, och därför orealistiskt.

Några andra klubbar kan rimligtvis uteslutas också de. Liverpool inte minst, som så klart både har ett minst sagt brokigt förhållande till just José Mourinho, och självfallet inte heller har någon som helst tanke på att byta manager i det här läget. Jürgen Klopp kommer kanske inte vara Liverpools manager i evighet, men han är inte på väg därifrån än och när han är det så kommer han inte ersättas med Mourinho.

Samtidigt vet vi att Mourinho själv har rätt höga krav gällande vilka klubbar han är intresserad av. Det kommer knappast handla om några spännande projekt längre ned i seriesystemet lika lite som om krisande klubbar under hot om nedflyttning. Något har säkert Mourinhos krav justerats efter verkligheten, men han söker kända klubbar, klubbar med resurser och klubbar med ambitioner. Vilka kan då dessa klubbar vara?

Everton

Framstår möjligen som huvudkandidaten för José Mourinho. Har fått en katastrofal start på säsongen, verkar ha kommit helt snett med Marco Silva, samtidigt som Everton är en klubb med både tradition, ambition och resurser. Everton är en klubb som vill uppåt och det borde kunna tilltala Mourinho, liksom Mourinho borde kunna tilltala Everton.

Mourinho vore potentiellt svaret på flera av Evertons faktiska problem just nu, inte minst defensivt. Framför allt vore Mourinho en anställning som borde kunna landa rätt väl hos Evertons supportrar, dels givet dennes tidigare Liverpoolkonflikter, dels eftersom det är ett namn som definitivt matchar deras egen syn på klubben.

Tottenham

Möjligen det största alternativet som i alla fall inte känns helt orealistiskt för José Mourinho. Tottenham befinner sig i stora problem, att Mauricio Pochettino har tappat både grepp och fokus känns alltmer uppenbart. Om Pochettino blir ohållbar att ha kvar så måste Tottenham börja se sig om efter en ersättare av hög kaliber.

Mourinho stämmer möjligtvis inte riktigt in i det etos som Tottenham trots allt har byggt upp under Pochettino. Tottenham har kanske inte varit det mest offensivt sprudlande laget av dem alla, men ändå klart offensivt till sin natur. Tottenhams spel har varit baserat på press, något som inte har varit Mourinhos melodi.

Newcastle

José Mourinho fick frågan i somras om Newcastle och avfärdade väl den gången det hela rätt brutalt. Det skulle så klart kunna tala för att Newcastle inte alls är ett realistiskt klubbval för Mourinho. Newcastle är samtidigt, precis som Everton, en klubb med ett starkt namn som nominellt borde gå att göra mycket med.

En sak kan så klart vara att Mourinho helt enkelt inte vill knyta sig till ännu en klubb där ägaren och strukturen inte ger honom det stöd han behöver. Samtidigt, om uppköpet av Newcastle faktiskt blir av, så är det värt att minnas att Peter Kenyon en gång i tiden var den som rekryterade Mourinho till Chelsea. Där finns en relation och det vore självfallet en väldigt snabb markering av en ny ägare.

West Ham

Nu börjar vi gå in på alternativen jag nog egentligen inte tror så mycket på. West Ham borde vara rätt nöjda med Manuel Pellegrini. Samtidigt blir Pellegrini knappast yngre och det kan vara så att West Ham känner att Pellegrini har tagit dem så långt han kan, och att de från och med nästa säsong vill pröva något nytt.

West Ham har fördelen att det är en klubb i London. West Ham är också det en klubb med ett stort namn och rimliga ambitioner som inte borde ligga alldeles för långt under vad José Mourinho ser som förenligt med sina egna ambitioner. Det finns mycket som vore möjligt att uppnå med West Ham.

Arsenal?

Här har vi ett alternativ som helt enkelt känns orealistiskt. Men man måste fråga sig varför det egentligen känns på det sättet. Om det faktiskt beror på något annat än en residual kring osämjan som en gång i tiden fanns mellan José Mourinho och Arsene Wenger, och den motvilja till Mourinho som då grundlades i supporterskaran.

Den saken borde göra Mourinho till Arsenal högst osannolik. Samtidigt sitter kanske Unai Emery inte helt bergsäkert, och om Arsenal letar efter en manager att ge dem stadga och struktur, som kan engelsk fotboll, så vore kanske Mourinho ett alternativ. Dessutom har José Mourinho en fungerande relation till Mesut Özil, Arsenals tänkte nyckelspelare som kanske senast nådde sin potential just under Mourinho som manager.

Den som lever får se. Men om José Mourinho är på väg att ta över en engelsk klubb så är det rimligtvis någon av dessa engelska klubbar det handlar om. Everton och Newcastle vore nog de som skulle kännas mest spännande.

Publicerad 2019-10-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå