Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues tio bästa spelare!

Peter Hyllman

Så var det dags igen. Med någorlunda jämna mellanrum brukar jag göra listor av det här slaget där jag ger min syn på vilka som är Premier Leagues bästa målvakter, eller bästa försvarare, bästa mittfältare, anfallare, eller kort och gott bästa spelare. Att göra dem för ofta blir till slut meningslöst. Men nu var det så pass länge sedan jag faktiskt gjorde en sådan här lista att det kanske är hög tid att jag gör den.

Kriterier och definitioner har alltid betydelse när sådana här listor ska göras. Där finns inga helt problemfria gränsdragningar att göra. Det ska sägas att jag medvetet väljer att inte göra enbart en ögonblicksbild, så att dissa spelare enbart baserat på deras aktuella dagsform låter sig inte riktigt göras. Jag försöker grovt uttryckt väga samman spelarnas kvaliteter över en period om tre år, på samma gång aktuellt som beständigt.

Några saker kan omedelbart konstateras. För det första att jag inte har någon målvakt med på listan, vilket så klart är ett klassiskt bias på sådana här listor, liksom att backar brukar ha det svårt att komma med. Den här listan är inget undantag även om det i mitt fall åtminstone sker efter viss reflektion och där jag i alla fall har funderat kring målvakter som Alisson och Ederson, kring backar som Aymeric Laporte och Trent Alexander-Arnold.

Annons

För det andra att listan även helt och hållet saknar renodlade anfallare, vilket får sägas vara betydligt mycket mer ovanligt. Premier League saknar definitivt inte riktigt skickliga anfallare som samtliga var med på bruttolistan till denna lista, nämnas bör framför allt Harry Kane, Sergio Aguero och Pierre-Emerick Aubameyang, men uppenbart är att i alla fall jag ser den allra största kvaliteten hos dagens mittfältare och forwards.

Listor brukar provocera i största allmänhet och sådana här listor brukar naturligtvis provocera mer specifikt. Må så vara, det finns naturligtvis inga objektiva sanningar i sådana här frågor, bara mer eller mindre rimliga åsikter, och riktigt provocerade blir nog bara de som av ett eller annat skäl har väldigt svårt för att andra människor inte tycker precis som de. Möjligen för att det konfronterar dem med möjligheten att de kan ha fel.

Annons

Det enda jag finner provocerande med denna lista är den totala avsaknaden av Man Utd-spelare. Jag kan tänka mig att andra finner den provocerande av motsvarande anledning, men av helt andra skäl. Andra skulle så klart kunna få för sig att detta måste vara listans fel, det vill säga mitt fel, där jag istället anser att det är i mitt exempel Man Utds fel. Två helt olika sätt att se på en och samma sak.

Premier Leagues tio bästa spelare är enligt mig:

(10) Heung-Min Son, Tottenham

En på samma gång strålande som märkligt underskattad spelare. Man kan spekulera i om det har att göra med hans nationalitet, att världen helt enkelt inte är van vid att spelare från Asien håller världsklass. Men Heung-Min Son, med sin fart, sin teknik, sin målfarlighet och sin genombrottskraft har varit ovärderlig för Tottenham under några av deras bästa år. Bar Tottenhams anfallsspel på sina axlar under långa stunder förra säsongen.

Annons

(9) Mohamed Salah, Liverpool

Makalös under långa stunder förrförra säsongen och har därefter varit väldigt bra om än kanske inte riktigt lika spektakulär. Många vill säkert ha Salah högre upp på en sådan här lista, vilket han kanske även förtjänar sett till sin högsta nivå och bästa egenskaper, men där finns även egenskaper i Salahs spel som kan kritiseras. Gudabenådad teknik, fantasi och kreativitet på planen, en spelare som ingjuter skräck hos motståndarna, och självfallet en tung pjäs i Liverpools offensiv.

(8) Bernardo Silva, Man City

Har gjort drygt två säsonger med Man City och gradvis blivit allt bättre och alltmer betydelsefull. Inte den mest omtalade spelaren, möjligen eftersom han lite försvinner i mängden av sådana spelare i Man City. Men ovärderlig som spelare för Man City förra säsongen när de till sist vann ligan med knapp marginal före Liverpool, där Silva stod för några helt avgörande insatser. Kombinerar skickligheten med oerhört engagerade arbetsinsatser, en stjärna och lagspelare i ett och samma paket.

Annons

(7) Christian Eriksen, Tottenham

Navet på Tottenhams mittfält som fått hela laget att ticka. En mittfältare i världsklass som hade gått in i vilket lag som helst i världen, och som med sina insatser fick Tottenham att lyfta minst en nivå. Laglojal, positionssäker, tempodrivande och en spelare som fick saker att hända framåt. Hans betydelse på planen inte minst uppenbar i de riktigt stora matcherna för Tottenham, där han ofta höjde sig över mängden. Tottenhams problem den här säsongen inte så lite en funktion av att Eriksen haft huvudet någon annanstans.

(6) Fabinho, Liverpool

Långt ifrån den mest omtalade spelaren i Liverpool, där allt prat antingen handlar om någon av de offensiva spelarna eller om Virgil Van Dijk. Men Fabinho är en spelare det förtjänas att pratas om. Skyddar backlinjen effektivt med sin närvaro och positionering, och är en spelare som visar upp ett närmast perfekt passningsspel och dikterar tempot i varje match han spelar på ett konstruktivt sätt. Hade varit den perfekta värvningen för Man City, men blev det istället för Liverpool.

Annons

(5) Virgil Van Dijk, Liverpool

Lysande mittback. Arguably, eller egentligen inte alls arguably, världens just nu bästa mittback. Fantastiskt skicklig i alla tekniska och taktiska aspekter som mittback, dessutom en ledargestalt på och utanför planen. En mittback alla lag drömmer om, en mittback Man City försökte värva men Liverpool värvade istället, ett mönster som börjar kännas återkommande. En omständighet som just den här säsongen kan vinna Liverpool deras första ligatitel på 30 år.

(4) Sadio Mané, Liverpool

Börjar tappa räkningen på hur många matcher det senaste året som Liverpool har vunnit tack vare ett mål eller avgörande insats av Sadio Mané. Det pratas ibland om så kallade poängspelare, och frågan är om det finns någon tydligare poängspelare i Premier League än just Mané. Besitter kanske inte den mest flytande och graciösa tekniken, men är inte för den sakens skull mindre effektiv i sitt eget anfallsspel, och river upp stora ytor åt övriga spelare.

Annons

(3) Raheem Sterling, Man City

Har alltid ansetts som rasande talangfull men kritiserades länge för att sakna så kallad slutprodukt. En aspekt av sitt spel som han onekligen har förbättrat rejält de senaste åren under Pep Guardiolas överseende. Med det har Sterling inte bara blivit en ordinarie del i ett av Premier Leagues bästa lag någonsin, något som undflytt flera andra spelare av hög kvalitet, utan även utvecklats till en spelare i allra högsta världsklass. Real Madrid med flera sniffar runt Sterling, men förmodligen lönlöst.

(2) N’golo Kanté, Chelsea

Kantés kvalitet skulle kunna beskrivas på följande sätt. Utan Kanté i laget vore Chelsea ett lag som för närvarande skulle få kriga runt mitten av tabellen. Med Kanté i laget är Chelsea ett lag med mycket goda chanser att ta sig till Champions League nästa säsong, trots både transferförbud och ungdomsrevolution. Oavsett i vilket lag Kanté har spelat, om det så varit Leicester, Chelsea eller Frankrike, så har medspelare och motståndare alla hyllat Kantés betydelse och skicklighet. Med väldigt goda skäl.

Annons

(1) Kevin De Bruyne, Man City

Fantastisk spelare på alla sätt och vis, komplett som stjärna och som lagspelare. Otroligt allround, en enorm spelförståelse och intelligens, besitter ett makalöst register som passningsspelare både i det korta och det långa spelet, utöver att även prestera ett väldigt bra skott liksom frisparkar och fasta situationer. Ger ett lag som Man City en helt ny dimension med honom på planen, vilket är imponerande givet att det är just Man City. Kanske kan jag inte säga något finare om De Bruyne än att jag aldrig trodde det skulle råda någon tvekan om vem som var tidernas bästa ginger-mittfältare i Manchester.

Publicerad 2019-10-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto