POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Laddad lördag i Premier League!

Premier League är tillbaka efter landslagsuppehållet och det är liksom inte med vilken vanlig omgång som helst. Söndagen innehåller så klart den stora smällkaramellen när Man Utd och Liverpool drabbar samman på Old Trafford. Och Sheffield Uniteds match mot Arsenal på måndagskvällen lovar att bli riktigt intressant även den. Men detta betyder inte på något sätt att lördagens matcher kommer bli någon transportsträcka.

Åtta matcher under en och samma lördag. Och det är heller inte fråga om vilka matcher som helst, utan i de flesta fall är det matcher mellan lag som kan ses som mer eller mindre direkta konkurrenter, mellan lag som befinner sig i liknande tabellsituationer, eller mellan lag där resultatet kan ha stor betydelse i toppstriden. Åtta matcher och egentligen inte en enda av dessa matcher känns som mellanmjölk.

Everton vs West Ham

Match mellan två lag med liknande ambitioner inför säsongen. Eller ”The Meh Derby” som någon valde att kalla det hela mest som ett sätt att verka klyftig och sådär normalt nedsättande som tyvärr har blivit alldeles för populärt på sociala medier. Inget derby alls till att börja med, och ”meh” är väl en helt subjektiv upplevelse.

Sant är att Everton och West Ham, liksom Leicester, hörde till lagen med stora ambitioner inför säsongen. Att utvärdera dessa tre lag hittills skulle rätt snabbt landa i en slutsats om fågel (Leicester), fisk (Everton) och mittemellan (West Ham). Väljer man det synsättet så visst, då är detta en match mellan två lag som inte riktigt når upp till förväntningarna.

Värst är det så klart för Everton som inleder den här omgången under nedflyttningsstrecket och där det mesta talar för att Marco Silva hänger väldigt löst som manager. En förlust för Everton även i den här matchen och man måste anta att Silva lever på lånad tid.

Bournemouth vs Norwich

Kritiken mot Bournemouth de senaste åren har varit att de inte alls har hittat ett sätt att undvika tunga förluster mot ligans bästa lag. Myntets andra sida är däremot att de på samma gång har varit väldigt bra på att vinna just den här typen av matcher, det vill säga matcher mot jämnbördiga fotbollslag under dem i tabellen, särskilt på hemmaplan.

Den jämnheten är vad som har gjort Bournemouth till vad som nu måste betraktas som ett etablerat Premier League-lag. En jämnhet som Norwich helt uppenbart inte besitter. Vilket betyder att samma lag som besegrar Man City några veckor senare kan ta en tung förlust mot Aston Villa.

Vinsten mot Man City gav Norwich rubrikerna och åsiktsmaskineriets godkännande. Men det är poäng eller vinster i den här typen av matcher som kommer få Norwich att hålla sig kvar i Premier League. Det är samtidigt rätt svårt att se Norwich ta tillräckligt många poäng och vinster i dessa matcher.

Aston Villa vs Brighton

Två lag med många likheter den här säsongen. Båda lagen gick in till säsongen med föga mer än förhoppningen och målsättningen att hålla sig kvar i Premier League. Båda lagen har haft lite småskakiga inledningar på säsongen. Båda lagen tog varsin stor seger i förra omgången, mot Tottenham respektive Norwich.

Frågan nu är vilket lag som kommer kunna behålla detta momentum. Aston Villa är nya i Premier League den här säsongen, en omständighet som många verkar glömma bort när de pratar om dem. Brighton skulle på sätt och vis kunna ses som nya också de, givet den nya skepnad de har svept in sig i med Graham Potter som manager.

Chelsea vs Newcastle

På tal om momentum. Newcastle såg till att besegra Man Utd hemma på St James’ Park precis innan landslagsuppehållet. Ett resultat som sannerligen gav Steve Bruce lite vind i seglen och luft i lungorna. Tre värdefulla poäng för Newcastle självklart, men med risken att det är en seger som håller mer än vad den lovar.

Newcastle har ingen tid att vila på lagrarna utan måste omedelbart bege sig till Stamford Bridge. Chelsea har onekligen haft en rätt bra period de senaste veckorna, och det mesta talar väl för att denna period håller i sig över den här omgången. Newcastle har vunnit mot både Tottenham och Man Utd, men det är svårt att se dem röra Chelsea ikväll.

Leicester vs Burnley

Match mellan två lag som överraskat positivt hittills den här säsongen. Eller är det egentligen rätt att säga att de överraskar? Leicester har naturligtvis inlett säsongen på ett sätt som nog de flesta förväntade sig av ett lag som de flesta också gav en klar chans att utmana de sex storklubbarna den här säsongen.

Burnley har inte inlett säsongen värst mycket sämre de. Man kan säga att de nu ser ut att hålla samma höga nivå som för två säsonger sedan. Det var en vanlig synpunkt förra säsongen att Burnley då föll tillbaka till sin normala nivå, men kanske är det snarare den här säsongen som är Burnleys återgång till deras normala nivå.

Tottenham vs Watford

Mauricio Pochettino har onekligen kopplat på det positiva ansiktet sedan han kommit tillbaka från landslagsuppehållet. Och det är väl självfallet vad han måste göra. Vare sig han eller laget vinner något på att sura och tjura. Utan nu gäller det för Tottenham att bita ihop och göra bästa möjliga av situationen.

Vilket nog kan förväntas fungera, åtminstone så länge Tottenham vinner och inte hamnar i mer motvind. Dagens match borde de kunna klara av, hemmamatch mot Watford som har betydligt större problem än Tottenham. Watford har ännu inte vunnit en match den här säsongen, mycket lite talar för att de vinner den matchen idag.

Wolves vs Southampton

Lite lustigt måste jag säga att det var att se det tog sex vinstlösa matcher och en problematisk start på säsongen för att det skulle börja pratas om att Wolves skulle vara på väg att göra sig av med Nuno Espirito Santo. Det fanns i själva verket inga sådana tecken alls, och Santos goodwill i Wolves trodde jag väl ändå var för stort för det.

Därefter har Wolves vunnit två raka matcher i ligan, samt en viktig bortamatch mot Besiktas i Europa League, och tongångarna är helt andra runt Wolves nu. Särskilt den meriterande bortavinsten mot Man City fick många att höja på ögonbrynen och ta notis om att Wolves besvär nu verkade som bortblåsta.

Southampton känns det lite värre för, som har tre raka förluster och därtill lika förtvivlat svårt som vanligt att göra mål. I deras fall känns det inte lika mycket som en tillfällighet med en knackig säsongsinledning som det gjorde för Wolves. Hög risk att trenderna håller i sig idag med seger för Wolves och förlust för Southampton.

Crystal Palace vs Man City

Kanske är Crystal Palace den stora missen så här långt in på säsongen, sett till vilka förväntningar som fanns på laget. Nog för att Crystal Palace kommer få det svårt att hålla sig kvar på tabellens övre halva, men de flesta och så även jag såg nog nedflyttning som något som Crystal Palace främst behövde kämpa för att undvika den här säsongen.

Så kan det fortfarande bli, men det ska heller inte hymlas med att Crystal Palace ser betydligt starkare och mer stabila ut än vad som egentligen var rimligt att förvänta sig inför säsongen. Ett litet tecken på det goda jobb, både taktiskt och psykologiskt, som Roy Hodgson faktiskt gör med Crystal Palace under tuffa förutsättningar.

Man City gick in i landslagsuppehållet åtta poäng efter Liverpool, och efter att högst oväntat ha tappat ytterligare tre poäng hemma mot Wolves i senaste matchen. Det har varit en av Man Citys styrkor att kunna studsa tillbaka starkt efter ett svagt resultat, men det känns inte helt uteslutet att den här matchen kan innebära ytterligare poängtapp.

Crystal Palace har stört Man City förut, och har definitivt organisation och disciplin att kunna störa dem igen. Man City är dessutom störda redan vilket inte minst märks på deras något överdrivna reaktion på spelschemat runt jul där de utöver det ständiga och vanliga missnöjet börjar babbla om att Premier League riggar ligan till Liverpools fördel.

Matchen behöver Man City vinna för att sätta någon som helst press på Liverpool inför deras match på Old Trafford.

Publicerad 2019-10-19 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå