Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Huka er, nu laddar Ligacupen om!

Peter Hyllman

Tisdagen var kanske ingen höjdare i Ligacupens långa historia. Leicester gjorde snabbt två mål och spelade därefter av matchen mot Burton Albion. Everton och Watford stod väl mest och kände på varandra innan Mason Holgate fick för sig att göra 1-0 i slutet av matchen. Ett något reservbetonat Man City-lag lyckades föga förvånande vinna rätt lätt på hemmaplan mot ett något reservbetonat Southampton. Oxford och Sunderland spelade oavgjort i en rätt intetsägande match.

Kanske var det Football League Trophy man skulle ha hållit ögonen på istället under gårdagskvällen. Där lyckades Doncaster och Man Utd U21 spela en riktig rysare, och inte minst fick Accrington Stanley för sig att klämma till Liverpool U21 med hela 5-2, ett resultat som omedelbart fick mig att leta i kylskåpet efter mjölkpaketet. Något visar kanske resultatet ändå på skillnaden mellan seniorfotboll och juniorfotboll, liksom att hittills har inget U21-lag ännu varit nära att vinna Football League Trophy.

Roligast är kanske Colchester, League One-laget som slog ut Tottenham i förra omgången och nu besegrade Crawley Town på bortaplan. Därmed har Colchester tagit sig hela vägen fram till kvartsfinal i Ligacupen den här säsongen, vilket nog ingen hade trott på förhand att just de skulle göra. Förhoppningsvis får de en lite roligare lottning i kvartsfinalen än vad de fick den här gången. Men det får vi se under lottningen som äger rum på torsdag förmiddag.

Annons

Kvällens tre återstående matcher ser däremot betydligt mycket smaskigare ut, i alla fall på pappret.

Liverpool vs Arsenal

En match som förmodligen kommer belysa dårskapen hos de som tycker att man ska lägga ner Ligacupen eftersom det blir för många matcher, då båda lagen helt säkert kommer vila flera av sina viktigaste och mest betydelsefulla spelare ändå. Vilket gör matchen som sådan lite mer svårförutsägbar.

En teori vore att detta borde jämna ut spelstyrkan mellan de båda lagen, det vill säga att vad som framför allt skiljer Liverpool och Arsenal åt är spetsen. En annan teori är att detta kommer betyda att Anfield kommer få en mer avgörande betydelse än annars, att det nästan alltid är hemmalaget som vinner sådana här matcher.

Frågan kompliceras av att vi inte vet i vilken utsträckning som Liverpool och Arsenal ställer upp med försvagade lag. Hur påverkar till exempel Arsenals politiska situation i nuläget Unai Emerys benägenhet att ta en smocka av Liverpool? Att Mesut Özil sägs vara med i matchtruppen antyder kanske att Emery inte prioriterar Ligacupen högst av allt.

Annons

Liverpools styrelse var tydliga redan inför säsongen att det viktiga den här säsongen var ligan och Champions League, och att de båda cuperna saknade betydelse i det större sammanhanget. Vilket i och för sig inte säger oss något vi inte redan visste. Inte heller betyder det så klart att cuperna därför blir oviktiga.

Man måste ta dessa matcher för vad de är. Ja, vi kommer att få se roterade lag, och flera av marginalspelarna i de båda lagen. Men det måste egentligen inte göra matchen mer eller mindre intressant, utan är tvärtom kanske intressant i sig självt. Just att vi får se något annat är en del i cupernas charm.

Aston Villa vs Wolves

Inte nödvändigtvis det största derbyt i den där regionen, men räkna ändå med att detta kommer betraktas och behandlas som en riktig höjdarmatch. Aston Villa ser sig självklart som den största klubben i regionen, men har haft svårt att leva upp till det under de senaste åren. Inte minst Wolves utmanar nu denna status.

Annons

Wolves känns nu etablerade i Premier League, spelar i Europa League, och är en av klubbarna som antas kunna utmana de sex storklubbarna på sikt. Aston Villa är nyss tillbaka i Premier League, och det är väl egentligen alldeles för tidigt att beskriva dem som etablerade där igen.

På läktarna är detta en rejäl prestigematch. Man måste däremot med goda skäl undra hur Dean Smith och Nuno Espirito Santo ser på matchen. En match de vill vinna naturligtvis men samtidigt en match som inte kommer prioriteras framför helgens matcher. Wolves känns mer benägna att vädra yngre spelare och fler marginalspelare.

Wolves har samtidigt den bredare spelartruppen. Alltså kan det bli en rätt intressant match mellan fler av Aston Villas ordinarie spelare å ena sidan och Wolves yngre eller mer meriterade reservspelare å andra sidan. En första av flera kraftmätningar mellan dessa båda lag den här säsongen.

Annons

Chelsea vs Man Utd

Frank Lampard och Ole-Gunnar Solskjaer har så att säga fallit från samma träd. Båda är före detta spelare som tagit över sina stora klubbar i en svår stund, och som har valt att bygga mycket av sina idéer kring klubbens unga spelare. Däremot måste man nog säga att Lampards projekt för närvarande ser ut att må betydligt bättre.

En anledning till det kan vara att Lampards ungdomssatsning faktiskt på flera sätt känns mer genuin. Där kommer in nya spelare som inte bara utgör utfyllnad, eller är spelare på marginalen, utan som får viktiga roller i laget. Lampards satsning på Chelseas unga spelare nu påminner mycket mer om Alex Fergusons Class of 92, fastän det är Solskjaer som oftast alluderat till den.

Ole-Gunnar Solskjaer har pratat fint om att satsa på ungdomar, men det har nog mest hittills varit vackra ord. När det har varit skarpt läge har inte de unga spelarna fått göra annat än rätt korta inhopp som mest. Det mesta av Solskjaers positiva statistik i detta avseende kommer sig av att Scott McTominay spelar allt som oftast.

Annons

Man kan självfallet inte undvika att påpeka att om José Mourinho hade hanterat de unga spelarna på samma sätt så hade det varit ännu en snara med vilken han hade hängts av egna och andras supportrar, liksom i media. Men Solskjaer har åtminstone så här långt haft något av ett frikort gällande detta.

Möjligen är situationen även mer besvärlig för Solskjaer. Han har helt enkelt inte samma utrymme och frihet att lira sina unga spelare som Frank Lampard har i Chelsea, eftersom det inte räcker att bara spela de unga spelarna så är alla glada och nöjda bara därför på samma sätt som för Lampard, för att uttrycka sig lite yvigt.

Första matchen mellan Chelsea och Man Utd den här säsongen slutade något paradoxalt med storseger för Man Utd. Men dels så fanns vissa yttre omständigheter som var Man Utd till hjälp i den matchen. Och dels så spelades den matchen på Old Trafford. Chelseas form samt hemmaplan gör dem till favoriter ikväll.

Annons
Publicerad 2019-10-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto