POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
34v

Vilka blir följderna av Tottenhams beslut att sparka Mauricio Pochettino?

Tottenham sparkar Mauricio Pochettino. Den bomben damp ned under kvällen här och verkar ha tagit de allra flesta med överraskning. Vilket kanske är lite märkligt givet att det ändå har pratats om saken under några månader nu och tecknen har varit ganska tydliga att något kunde vara å färde. Möjligen var frågan om vem som skulle dumpa vem i den här relationen.

Till sist råder det däremot ingen tvekan om att det är Tottenham som dumpar Mauricio Pochettino. Vilket i och för sig inte behöver säga så väldigt mycket eftersom det handlar om rätt stora pengar för Pochettino och hans stab att inte vara de som själva säger upp kontraktet. Men Tottenhams egna ord och motivering i sitt pressmeddelande gör helt tydligt att det är klubben som rycker i spaken.

Vilket naturligtvis har fått många att förfäras. Tottenham har fått mycket beröm för att med i sammanhanget relativt små resurser ha etablerat sig som en engelsk storklubb och om och om igen ha placerat sig i toppen av ligan. Men med detta beslut menar många att Tottenham tvärtom uppvisar typiska storklubbsfasoner och sparkar en manager så fort resultaten inte gått klubbens väg.

Resultaten går sannerligen inte Tottenhams väg för närvarande. De ligger på fjortonde plats i tabellen och börjar onekligen närma sig en punkt där det inte längre är realistiskt för dem att tro eller ens hoppas på en Champions League-plats nästa säsong, om inte den punkten redan är passerad. Tottenham har vunnit väldigt få ligamatcher den här säsongen, en trend som dessutom hållit i sig sedan februari.

Men samtidigt som de flesta stirrar sig blinda på Tottenhams resultat och utifrån det drar slutsatser om huruvida det är rätt eller fel av Tottenham att sparka Mauricio Pochettino så är det kanske mer värdefullt att fundera på vad som ligger bakom resultaten, och om de i själva verket bara är ett symptom på något mer allvarligt och systematiskt problem. Ett problem som i så fall bättre kan motivera Tottenhams nu fattade beslut.

En managers framgång med en klubb beror i grund och botten på tre R. Resultat, resurser och relationer. Den här teorin använde jag förra säsongen för att förklara och förutse vad som skulle komma att ske med Maurizio Sarri i Chelsea. Den funkar rätt bra för att förstå Pochettino och Tottenham också. Hade vi bara sett till resultaten så hade jag nog hållit med, då hade det varit ett helt myopiskt beslut att sparka Pochettino.

Likaså hade det varit riktigt korkat om vi satte resultaten i relation till Tottenhams resurser, där som vi vet Mauricio Pochettino har gjort mindre underverk med Tottenhams relativt sett mycket begränsade budget. Många väljer att blunda för den saken, och det har varit en av de mer märkliga upplevelserna att se många av dem som hyllade Arsene Wenger i många år med större resurser avfärda Pochettino för att han ”inte vann titlar”.

Men bakom resultaten och resurser hittar vi då relationer. Och här verkar det som om något har gått systematiskt snett för Tottenham. Man började ana oråd redan innan Champions League-finalen när Mauricio Pochettino började prata kryptiskt om att det skulle vara ett bra sätt att säga adjö på. Flera vittnesmål efter finalen har även lyft fram hur Pochettinos relation till spelartruppen har blivit alltmer ansträngd.

Jag har i flera bloggar under hösten tagit upp orsakerna till Tottenhams problem den här säsongen, och det förhållande att ett Tottenham som det alltid har pratats om att de behövde behålla alla sina viktigaste spelare, tvärtom har begått misstaget att inte byta ut och förnya sin spelartrupp. Tottenham har alltmer börjat kännas som ett ganska trött lag, ett lag som kör i samma upprullade hjulspår, ett lag som har tappat energin.

Flera av Tottenhams spelare har mer eller mindre öppet, under mer eller mindre lång tid, varit tydliga med att de letar efter en flytt. Om för att kunna öka på sina egna lönekuvert eller för att öka chansen att vinna de allra största titlarna. Några spelare har lämnat men flera spelare har också blivit kvar. Frågan är hur klokt det var. Frågan måste också ställas om det verkligen bara är spelarna utan även Mauricio Pochettino som tänkt likadant.

Rimligtvis kan det nog vara den slutsatsen som Tottenham nu har kommit fram till, att där helt enkelt inte längre finns relationen mellan klubb och manager att tro att detta är något som går att ”ta sig förbi”, att engagemanget helt enkelt inte längre finns från Pochettinos sida. Vi kan omöjligtvis veta om det ligger till på det viset, men det är ändå något som behöver tas med i beräkningen innan man helt förkastar Tottenhams beslut.

Allting är faktiskt inte enbart en fråga om resultat, och allting är faktiskt inte så enkelt att det omedelbart kan kokas ned i någon slags kortsikt vs långsikt-resonemang och simpelt prat om lojalitet eller storklubbsfasoner. Men med Tottenhams beslut att sparka Mauricio Pochettino uppstår ändå några helt självklara frågeställningar:

Vad gör Tottenham nu?

Beslutet att sparka Mauricio Pochettino kan (!) vara det rätta av Tottenham. Det betyder inte i sig att det därför måste gå bra eller bli bättre efteråt. Den sanningen har vi nog fått uppleva på mycket nära håll i både Arsenal och Man Utd, för att ta några mycket aktuella exempel.

Men vem tar över efter Mauricio Pochettino? Enligt uppgift är det något som Tottenham kommer göra klart mycket snart. Och det är väl rimligt att tänka sig att om Tottenhams styrelse nu faktiskt har tagit beslutet att sparka Pochettino så har de redan landat eller i alla fall kommit mycket långt i att identifiera en ersättare.

Och jag skulle väl sätta min vänstra pingissko på att den ersättaren kommer visa sig bli José Mourinho. Jag vet inte riktigt vad jag i så fall ska tycka om det beslutet. Jag antar att det beror på vad man egentligen har för uppfattning om vad Mourinho fortfarande har att bidra med i dagens fotboll.

Sant är att han förmodligen passar bättre i Tottenham än vad han gjorde i Man Utd, liksom att Tottenham förmodligen passar honom bättre än vad Man Utd någonsin gjorde.

Vad händer med Mauricio Pochettino?

Toppjobb kommer Mauricio Pochettino knappast sakna, vars aktiekurs naturligtvis står väldigt högt för närvarande, trots Tottenhams knapra säsong så här långt. Frågan är väl om han absolut vill vara kvar i Premier League, eller om han hellre tittar sig ut mot Europa och de kontinentala ligorna.

Det kanske mest uppenbara och näraliggande alternativet för närvarande är att Mauricio Pochettino rullar upp i Bayern München. Ett fotbollsprojekt som hade varit väldigt spännande att se. Ett projekt som dessutom hade betytt att han tämligen omedelbart hade ställts mot Tottenham igen.

Förmodligen också ett snabbt sätt att göra slut på tjafset om att han saknar titlar. Vinn någon Bundesliga eller två med Bayern München, vilket inte borde vara så värst svårt, och vips så är han i princip nästan lika meriterad som Jürgen Klopp. Större än så är ju liksom inte marginalerna eller skillnaderna.

Andra europeiska alternativ för Mauricio Pochettino skulle kunna vara Serie A, där Juventus naturligtvis vore spännande men däremot timingen känns fel. Maurizio Sarri lär väl däremot inte vara alldeles älskad där. Napoli vore kanske desto mer aktuellt, men lite känns det ju som om Pochettino där sätter sig i samma situation som i Tottenham.

Vilka blir följdeffekterna?

Men pratar vi om vad som händer med Mauricio Pochettino så kan vi lika gärna prata om det i termer om vad detta kan få för följdeffekter i Premier League. Vi vet att Pochettino har stått på Man Utds radar under en längre tid. Och resursmässigt vore det ju onekligen nästa steg på Pochettinos karriärstege. Där finns inte alls samma begränsningar.

Där finns däremot en annan typ av begränsningar. Organisationen i Man Utd är som vi vet inte alls densamma. Det är en klubb i uppenbara problem. Den saken kan göra Pochettino tveksam till att ta över. Dessutom vet vi att Man Utd redan har Ole-Gunnar Solskjaer som manager, vilken Man Utds ledning verkar ha surrat fast sig vid.

Med all respekt för Solskjaer så måste den enda rationella analysen för Man Utd vara att om de kan anställa Mauricio Pochettino så måste de helt enkelt göra det. Det funkar inte att kasta bort den möjligheten bara för att man klamrar sig fast vid någon romantisk föreställning om vad Solskjaer högst osäkert ska lyckas uppnå de närmaste åren.

Andra följdeffekter gäller Tottenham självt. Hur tänker Tottenhams alla bästa och mest värdefulla spelare nu? Kommer även de mer aktivt börja leta efter större klubbar, är detta i själva verket slutet på Tottenhams tunga status i toppen av engelsk fotboll? Om detta är det svårt att orda nu, egentligen går det bara att säga en sak.

Svaret kommer bero på vad Tottenham väljer att göra nu, efter att ha fattat beslutet att sparka Mauricio Pochettino.

Publicerad 2019-11-19 kl 22:35

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto