Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Barnsley anställer Europa League-manager i Gerhard Struber

Peter Hyllman

Från Europa League till EFL Championship. Det är ett minst sagt abrupt hopp som Gerhard Struber nu gör när han lämnar österrikiska Wolfsberger FC för Barnsley, sist av alla i EFL Championship. Från Bundesliga i Österrike och en toppklubb där, med relativt god chans att ta sig till slutspel i Europa League den här säsongen, till en klubb som nyss uppflyttad ligger sist i den engelska andradivisionen.

Vilka meriter har då denne Gerhard Struber, utöver att ha ett namn som leder tankarna till någon av skurkarna i de tidiga Die Hard-filmerna? Svårt att säga. Det är en på många sätt helt omeriterad tränare som Barnsley nu anställer, och det går inte riktigt att komma från tanken att Barnsley anställer Struber mest för att de kört tyskspråkigt förut med Daniel Stendel, samt att det är i Tyskland och Österrike som Barnsleys ägare har sina kontakter.

En beskrivning av Gerhard Struber följer ungefär vad vi har kommit att förvänta oss från den germanska fotbollsskolan. Struber är högljudd och aktiv vid sidan av planen, en stark personlighet helt enkelt. Hans lag har konsekvent spelat en snabb och vertikal fotboll till stor del baserat på hög synkroniserad press, att jobba för bollvinster och därifrån ställa om snabbt i blixtsnabba anfall.

Annons

Vad som möjligen gör Gerhard Struber lite annorlunda är att han tillämpar denna filosofi inom fotbollen med en relativt klassisk 4-4-2-uppställning, där mittfältet formeras som en bred diamant. Två anfallare således som pressar motståndarnas backlinje, och ett mittfält som både ger understöd till ytterbackarna samt försöker pressa motståndarna centralt in i banan, där Strubers lag konsekvent försöker vinna bollen på mittfältet.

Taktiken har visat sig framgångsrik i Europa League. Wolfsberger har spelat oavgjort med Roma samt besegrat Borussia Mönchengladbach med 4-0. De ligger en poäng efter en fullt möjlig slutspelsplats i Europa League. Wolfsberger inledde säsongen väldigt starkt men skador och en relativt liten spelartrupp har gjort att formen liksom resultaten har dalat. Men inget annat har väl kanske heller varit att vänta.

Annons

Kan samma taktik och samma manager vara framgångsrik också i EFL Championship? Det är i alla fall vad Barnsley nu har satsat på. Barnsley har så här långt en riktigt besvärlig säsong. De ligger sist i tabellen, med endast nio poäng på 16 omgångar. Barnsley har hittills bara lyckats vinna en enda match, händelsevis säsongens allra första match, när de synnerligen överraskande lyckas vinna hemma mot Fulham.

Barnsley har alltså inte vunnit en fotbollsmatch sedan den 3 augusti. Man kan förstå att Barnsley alltså tog steget att sparka Daniel Stendel till sist. Möjligen är det svårare att förstå vad som fick dem att dröja så länge med beslutet. Men Stendel var väldigt populär i Barnsley och det köpte honom säkert en massa goodwill både bland supportrarna och i styrelserummet.

Om Gerhard Struber ska lyckas med Barnsley, åtminstone på kort sikt den här säsongen, så känns det som att det i så fall kommer bero mer på att Struber bidrar med en ny röst och tillför laget en ny energi och kanske ett nytt självförtroende, än på att Struber rent taktiskt kommer lyfta Barnsley till helt nya höjder. Spelarmaterialet är om inte annat lite för begränsat för att taktiken skulle kunna ha någon övertydlig effekt.

Annons

Det främsta frågetecknet måste ändå vara att Gerhard Struber framstår som en offensivt orienterad manager, samtidigt som Barnsleys största svaghet den här säsongen har varit deras defensiv, som utan överdrift kan beskrivas som seriens sämsta. Barnsley släpper till många skott mot det egna målet och försvarar sig dåligt mot dessa skott. Inget lag är ens i närheten av att förväntas släppa in lika många mål per match som Barnsley.

Vilket möjligen leder till funderingen om Barnsley med Gerhard Struber har gett sig fasen på att försöka trycka ner en fyrkantig kloss i ett triangulärt hål. Struber kan mycket väl vara en intressant lösning som manager, men kanske en lösning på ett annat problem än vad som faktiskt är Barnsleys problem. Vilket ofta är en fara när en manager rekryteras baserat på nätverk och kontakter mer än kompetens och faktiskt behov.

Annons

Men mina farhågor kan självfallet visa sig felaktiga. Hur som helst var Barnsleys anställning av Gerhard Struber en anställning som förmodligen hamnade lite grann i passningsskugga av en annan stor anställning under onsdagen. Men som ändå förtjänar några ord även den.

Publicerad 2019-11-21 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto