Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inga kurvbollar att vänta för klubbarna i Europa League

Peter Hyllman

Champions League-gruppspelet ser ut att slänga upp några kurvbollar för de engelska klubbarna inför sista omgången. Både Man City och Tottenham är förvisso helt klara för slutspel redan och behöver inte bekymra sig mer om den saken. Chelsea och Liverpool däremot har fortfarande ett jobb kvar att göra. Chelsea måste vinna hemma mot Lille för att säkra en plats i slutspelet, och Liverpool får inte förlora borta mot Red Bull Salzburg.

En lättnad för Chelsea måste man tänka, som kom hem från Mestalla med ödet helt i egna händer efter ett oavgjort som nog borde varit en vinst. Lille på Stamford Bridge är helt enkelt en match som Chelsea ska vinna, men det tänkte man väl i och för sig även mot Valencia och mot Ajax. En förbannelse för Liverpool däremot, där en måstematch borta mot Red Bull Salzburg inte alls låter som någon bekväm historia.

Jürgen Klopp borde vara rasande och frustrerad, eller åtminstone rasande frustrerad. Mitt i ett sprängfyllt spelschema för Liverpool så istället för en död match så tvingas de till ännu en i högsta grad skarpladdad match, med mycket allvarliga konsekvenser på spel. En förlust för Liverpool och de åker med största sannolikhet ur Champions League redan i gruppspelet. Svårt att säga att de inte har sig själva lite att skylla.

Annons

Några kurvbollar ska det väl inte behöva bli för de engelska klubbarna i Europa League, som ikväll spelar sin femte gruppomgång. Situationen ser hyfsat lugn ut för alla tre klubbar. Arsenal säkrar gruppsegern om de vinner hemma mot Eintracht Frankfurt ikväll och en plats i slutspelet om de inte förlorar. Man Utd är redan klara för slutspel, och Wolves spelar om gruppsegern mot Braga ikväll.

Astana vs Man Utd – 16:50

Ole-Gunnar Solskjaer verkar ha slagit något slags rekord i ungdomskvoten inför den här matchen. Man Utds trupp innehåller mängder med ungdomsspelare, juniorer och i vissa fall totala gröngölingar. Tre spelare förväntas debutera för Man Utd ikväll. Alla som gillar sådant kommer så klart få vad de vill ha.

Att se det som en tydlig indikation på Solskjaers omfattande ungdomssatsning låter sig kanske ändå inte göras. Det är i praktiken en död match som ska spelas och det här kan nog lika gärna ses som att Solskjaer inför en viktig ligamatch på söndag inte har någon som helst lust att sätta sina viktiga spelare på ett flygplan tur och retur till Kazakstan.

Annons

Låt gå för att det i och med spelartruppens utseende faktiskt blir betydligt mer intressant att titta på den här matchen än vad det annars hade varit. Ändå är det kanske tur att UEFA inte verkar få för sig att göra någon stor sak av eventuella regler om att respektera turneringens integritet, alltid spela bästa laget, och annat trams som finns i England.

Men kul hade det så klart varit om Man Utd, som en gång i tiden debatterades i det brittiska parlamentet för att de hade fräckheten att ställa upp med ett ungt lag i Ligacupen, den här gången landade i det europeiska parlamentet. I så fall hade det väl bara varit den internationella krigsbrottsdomstolen nästa.

Och vem vet, med ett eventuellt kommande uppköp av Big Saudi?! Någon som för övrigt tror att det köpet skulle vara bad business av Saudiarabien? Knappast. Vilket så klart måste betyda att de bara skulle ha ädla, kommersiella motiv med det köpet.

Annons

Braga vs Wolves – 18:55

Wolves tog sig på ett imponerande sätt igenom kvalspelet i Europa League och in i gruppspelet. Väl där blev det däremot en högst neslig förlust på hemmaplan i den första matchen mot just Braga. Och då började man möjligen känna att Wolves skulle gå på samma typ av nit som Everton och Southampton före dem.

Men icke. Sena mål mot både Besiktas och Slovan Bratislava har satt Wolves i en mycket stark position i sin grupp. Returmatchen mot Braga de spelar ikväll i Portugal gäller med största sannolikhet gruppsegern. Oavgjort och de är helt klara för slutspel. Även om de skulle förlora mot Braga ikväll så har de upplägg och smashläge att ta sig till slutspel.

Den stora frågan som surrar kring Wolves för närvarande verkar inte ha så mycket med Europa League att göra, utan snarare envisa rykten om att Arsenal ska ha ett mer än passerande intresse av Nuno Espirito Santo, och att få denne som ersättare till Unai Emery som manager.

Annons

Ett alls inte ologiskt intresse från Arsenals sida. Nuno Espirito Santo har verkligen visat sina förmågor med Wolves och känns som en mycket stabil manager. Rimligtvis borde det vara Wolves mardrömsscenario för närvarande. Det faktum att det verkar vara rätt lugnt från det hållet säger mig däremot att det nog är osannolikt att något händer.

Normalt sett brukar jag ställa mig rätt skeptiska till retoriska frågor om varför den och den managern skulle vara intresserad av att lämna t ex Leicester eller Wolves för t ex Arsenal eller Man Utd. Det känns som att dessa frågor blundar för vissa rätt uppenbara realpolitiska aspekter. Här känns emellertid frågan något motiverad.

Arsenal vs Eintracht Frankfurt – 21:00

Ryktena om Nuno Espirito Santo kan nog även sägas hänga över Emirates ikväll. Ironiskt nog, givet att det var Arsenal som startade allra starkast av de engelska klubbarna i Europa League, med 3-0 borta mot Eintracht Frankfurt och 4-0 hemma mot Standard Liège, så är det nog de som för närvarande löper störst risk att missa slutspelet.

Annons

Därefter har säsongen börjat gå utför för Arsenal. Om de förlorar mot Eintracht Frankfurt ikväll så kan de mycket väl sitta i situationen att de måste åka till Belgien i sista omgången och behöva undvika förlust för att ta sig till slutspel. Och som Eintracht Frankfurt visade mot Chelsea på Stamford Bridge förra säsongen, de är alls inte ofarliga.

Ett helt annat läge än i början av gruppspelet och Arsenals två stora segrar då. På den tiden strålade ju fortfarande optimismen kring Arsenal. Även de främsta facebookkrigarna tänkte ju att det här skulle bli bra, Arsenal var ju fantastiska och skulle minsann inte bara ta sig till Champions League utan med Nicolas Pepe som värvning kriga om ligatiteln.

Nu några månader senare så har dessa tappra själar hela tiden vetat om att Unai Emery är en oduglig manager som inte har gjort något bra alls för Arsenal och som omedelsnart borde sparkas för någon annan manager oklart vem, men någon annan i vilket fall som helst. Vilket de självfallet har tyckt och tänkt hela tiden.

Annons

Sant kan vara att tåget har lämnat perrongen för Unai Emery i Arsenal, att han helt enkelt har passerat punkten av ingen återvändo. Arsenal har däremot sagt sig vilja vara lojala med Emery. Frågan är om detta är genuint eller mer reflekterar ett läge där de ersättare Arsenal betraktar som rimliga alternativ bara inte är tillgängliga eller intresserade.

Publicerad 2019-11-28 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto