Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Burnley kan vara Premier Leagues mest komplexa fotbollslag

Dags för Premier Leagues allra första veckoomgång den här säsongen. Ett sorts jultecken så gott som något minst sagt. För det är ju först runt den här tiden, när den första snön har börjat falla, och då landslagsuppehållen samt det europeiska cupspelet har börjat ta slut innan årsskiftet, som det börjar finnas tid för detta. Och på något sätt är det ju något rätt speciellt med dessa kvällsmatcher i ligan. Mörkret, flodljusen, stämningen.

ANNONS

Under måndagskvällen lottades FA-cupens klassiska tredje omgång, som ni lite längre ned finner sammanställd. Där hittar vi några riktiga godbitar. Merseysidederbyt mellan Liverpool och Everton inte minst, där Jürgen Klopp säkert svär både en och annan tysk glosa över att lottningen inte gav dem någon match som gick att inte bry sig så mycket om. Lite som både Chelsea (som vanligt) och Man City fick.

Arsenal mot Leeds känns annars som den i övrigt kanske mest fascinerande fotbollsmatchen den här omgången. Vad kan Leeds och Marcelo Bielsa uträtta mot Arsenal? Förmodligen ganska mycket, även om det är svårt att säga exakt vilka lag som båda ställer upp med. Wolves mot Man Utd är naturligtvis en höjdare även det, en repris på förra säsongens kvartsfinal helt enkelt.

Nog om FA-cupen för den här gången. Nu är det alltså dags för ligaspel igen. Mest spännande den här kvällen är kanske att Burnley tar emot Man City hemma på Turf Moor. En match man i normala fall hade betraktat som en rätt given Man City-seger, men den här säsongen är det faktiskt rätt svårt att säga. Burnley imponerar stort, även om det blev en neslig förlust i helgen, och Man City ser betydligt mer sårbara ut än på länge.

ANNONS

Burnley är ett märkligt underskattat fotbollslag. Möjligen eftersom Burnleys rent objektiva och materiella förutsättningar gör dem så lätta att underskatta. Under många år hade man ligans lägsta omsättning. Efter fyra raka säsonger i Premier League har Burnley ännu en av ligans tre lägsta omsättningar. Tittar vi istället på hur mycket Burnley investerar i spelarköp så är det sannerligen inga stora pengar.

Samtidigt är Burnley å andra sidan ett mycket tydligt exempel på vad en klubb faktiskt kan uppnå även med en relativt liten budget, så länge där finns en tydlig strategi och en konkret plan som faktiskt genomförs på ett medvetet sätt av en långsiktigt tänkande ledning i en funktionellt fungerande organisation. Att flera andra klubbar av jämförbar storlek, såsom Norwich och Huddersfield, ser Burnley som en förebild är inte förvånande.

ANNONS

Man måste även se Burnley som ett mycket tydligt exempel på hur viktigt det är att hitta rätt med sitt managerval. Sean Dyche är nu inne på sitt sjunde år som Burnleys manager, och här pratar vi verkligen en rätt fit mellan klubb och person. Dyches värderingar är inte alltid helt förtjusande men hans kvaliteter som manager för Burnley kan knappast längre ifrågasättas. Dyche är idag det närmaste vi kommer en Ferguson eller Wenger.

Ett annat sätt på vilket Burnley underskattas är deras fotboll. Där finns en fördom om Burnley som ett lag enbart försvarar sig och enbart tjångar. Vilket är en fördom som till stor del kommer sig av att de allra flesta bara ser Burnley när de möter ett av Premier Leagues storlag, som ikväll mot Man City. Det vill säga matcher i vilka Burnley både väljer och tvingas till att rikta in sig på huvudsakligen försvarsspel.

ANNONS

Men släng ett öga på Burnley i andra typer av matcher, matcher i vilka de är mer jämspelta med motståndet, så framträder även en annan bild av Burnley. Ett Burnley som sannerligen kan spela fotboll, som kan hålla bollen och passa bollen på ett många gånger högst konstruktivt sätt. Ett sätt att spela fotboll på som inte alltid framträder i xG-tabeller och statistiska nyckeltal, vilket är det enda sätt många faktiskt ”ser” Burnley på.

Burnley visar att ett fotbollslag måste inte vara antingen det ena eller det andra. Ett fotbollslag kan vara både det ena och det andra, vid olika tillfällen. Ett fotbollslag måste inte reduceras ned till en enda beståndsdel i vilket en detalj eller enskild sida av laget tvunget måste definiera helheten. Fotbollslag, precis som människor, är komplexa och Burnley kan mycket väl vara Premier Leagues mest komplexa fotbollslag.

ANNONS

Premier Leagues kanske mest komplexa och underskattade fotbollslag som ikväll möter Premier Leagues kanske mest beundrade fotbollslag. Båda lagen kanske på lite olika sätt drabbade av att tryckas in i alltför simpla tankemodeller.

Pep Guardiola som verkar ha avfärdat några värvningar av Man City i januari. Vilket möjligen är ett tecken så gott som något på att han nog nu inte längre ser det som möjligt eller åtminstone realistiskt att vinna ligan den här säsongen. Alltså finns heller inget att vinna på att stressa fram beslut om spelarköp. Bättre då att vänta med detta till sommaren och planera och agera på lång sikt snarare än kort sikt.

Inte försöka kompensera sommarens dåliga beslut med ännu fler dåliga beslut ett halvår senare. Det vill säga försöka kurskorrigera ungefär som en full människa tar sig framåt med hjälp av väggarna. Det är inte bara Burnley som visar andra klubbar vad en tydlig strategi, konkret plan och funktionell organisation kan åstadkomma. Både Burnley och Man City är på så vis förebilder i dagens Premier League.

ANNONS

Vilket inte utesluter att de gör enskilda misstag. Men misstag som aldrig tillåts styra och definiera helheten.

:::

FA-CUPENS TREDJE OMGÅNG:

Leicester vs Wigan
QPR vs Swansea
Fulham vs Aston Villa
Chelsea vs Nottingham Forest
Wolves vs Man Utd
Charlton vs West Brom
Rochdale/Boston vs Newcastle
Cardiff vs Forest Green Rovers/Carlisle

Oxford vs Exeter/Hartlepool
Sheffield United vs AFC Fylde
Southampton vs Huddersfield
Liverpool vs Everton
Bristol City vs Shrewsbury
Bournemouth vs Luton Town
Brighton vs Sheffield Wednesday
Bristol Rovers/Plymouth vs Coventry/Ipswich

Eastleigh/Crewe vs Barnsley
Man City vs Port Vale
Middlesbrough vs Tottenham
Reading vs Blackpool
Watford vs Tranmere
Preston North End vs Norwich
Millwall vs Newport County
Crystal Palace vs Derby County

Rotherham vs Hull City
Brentford vs Stoke
Fleetwood Town vs Portsmouth

ANNONS
Arsenal vs Leeds
Gillingham vs West Ham
Burton Albion vs Northampton
Burnley vs Peterborough
Birmingham vs Blackburn Rovers

:::

JULKALENDERN, LUCKA #3:

Luis Suarez, Liverpool vs Newcastle, 2012-13. Har han lite tur? Gör han det förbaskat skickligt? Svaret måste nog bli ja på båda frågorna, men det gör kanske ingenting. Jag skulle säga att i de allra flesta fantastiska fotbollsmål så finns det i alla fall ett element av tur inblandat, eller flyt. Vilket inte på något sätt förtar skickligheten, spelkänslan, tekniken och så vidare. Framför allt kanske det här målet visar vilket fantastiskt lugn och vilken sinnesnärvaro Suarez alltid hade innanför straffområdet.

Publicerad 2019-12-03 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto