POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
6v

Betyg på de engelska klubbarnas europeiska gruppspel

Gruppspelen i Champions League och i Europa League är avklarade. Teoretiskt kan sägas att vi har klarat av exakt hälften av den här säsongens europeiska cupspel. Och givet att vi alltså kan sägas befinna oss exakt halvvägs så kan det väl som vanligt vara lite läge att göra någon form av utvärdering och betygsättning på hur de engelska klubbarna faktiskt har presterat så här långt.

Betygsättningen besväras så klart av rimliga förväntningar på de deltagande engelska klubbarna. Alla av dem förväntas så klart ta sig vidare till slutspel, och om de inte skulle göra det så kan det bara betraktas som ett misslyckande. Konsekvensen av det skulle så klart kunna bli att inget betyg någonsin skulle kunna bli högre än godkänt, det vill säga att en klubb har uppnått vad den allra minst förväntades uppnå.

Här kommer emellertid frågan om hur in i bilden. Intressant är så klart inte bara om eller att engelska klubbar har tagit sig till slutspel, utan hur de faktiskt gjorde det. Presterade laget bra i gruppspelet på ett sätt som väcker förväntningar inför slutspelet, eller lyckades de som bäst snubbla sig vidare till slutspelet? Dessutom är det självfallet bara möjligt för engelska klubbar att besegra de lag som står på andra sidan planen.

Alla sju engelska klubbar har också tagit sig vidare till slutspel. Inget märkligt med det, tvärtom är det att betrakta som normal standard att eftersträva. Samtliga sju engelska klubbar kommer alltså vara med som deltagare i lottningen av slutspelet som äger rum under dagen på måndag, cirka lunchtid. Åttondelsfinaler för Champions League samt sextondelsfinaler för Europa League. Enligt känt format.

Min betygsättning på de engelska klubbarnas europeiska gruppspel ser hur som helst ut på följande sätt:

Tottenham – (++), Godkänd

Till slut var det väl just inget snack om saken, Tottenham tog sig till slutspel relativt bekvämt trots allt, men starten på gruppspelet såg ett tag ut att sätta Tottenham i en liknande situation som förra säsongen. Onödigt tappades två poäng mot Olympiakos i första matchen, innan förnedringen mot Bayern München kom därnäst. Förstaplatsen i gruppen spelar kanske mindre roll men resultaten mot Bayern München känns kanske inte lovande även om det också är precis som José Mourinho säger, att inget lag i slutspelet kommer gilla att lottas mot Tottenham.

Man City – (++++), Med beröm godkänd

Avstannandes vinner Man City sin grupp enkelt. Motståndet var kanske inte det allra tuffaste, men som sagt kan man bara vinna mot de motståndare som står på andra sidan planen. Man City satte tonen redan i den första gruppspelsmatchen med 3-0 borta mot Shakhtar Donetsk och tog tre raka segrar för att göra slutspelet och även gruppsegern mest av en formalitet under gruppspelets andra halva. Några onödiga poängtapp därefter men svårt att se att Man City skulle ha kunnat göra detta gruppspel så värst mycket bättre än vad de gjorde.

Liverpool – (++), Godkänd

Ett gruppspel som inte var alltför långt ifrån att ta en ände med förskräckelse för Liverpool som regerande mästare. Att förlora borta mot Napoli i första matchen var knappast bra men kanske ändå lite förståeligt. Men sedan gav Red Bull Salzburg dem rejäl skrämselhicka i matchen på Anfield. Genk var alldeles för harmlösa, innan poängtappet mot Napoli på Anfield innebar att Liverpool var piskade att inte förlora sin sista match borta Red Bull Salzburg. Liverpool grejade den situationen, men det var en onödig situation att sätta sig i.

Chelsea – (++), Godkänd

Chelseas mönster den här säsongen har hittills varit att göra det onödigt svårt för sig själva, och detta gruppspel var egentligen inget undantag. Frågan är vad som väger tyngst, den mycket svaga formen hemma på Stamford Bridge, eller de betydligt bättre prestationerna och resultaten på bortaplan. Vinsterna borta mot Lille och Ajax, samt poängen mot Valencia, lade grunden för slutspel för Chelsea, som till slut bara gick vidare med ett måls marginal ändå. Känslan är och förblir att Chelsea är det enda engelska laget som med rimlig sannolikhet inte kan vinna Champions League den här säsongen.

Arsenal – (++), Godkänd

Gruppspelet började väldigt bra för Arsenal, och tur var väl kanske det för dem, vars spel och resultatet därefter föll drastiskt ned i källargolvet. De interna problemen i Arsenal kom till slut ifatt lagets prestationer i Europa League och endast övriga resultat i de sista omgångarna räddade Arsenal från nesan att åka ur Europa League redan i gruppspelet. Förlusten på hemmaplan mot Eintracht Frankfurt var sista spiken i Unai Emerys kista, vilket några nog skulle se som skäl för ett högre betyg, men riktigt så roligt ska vi nog inte ha det i denna betygsättning. Arsenal är vidare, nog så.

Wolves – (+++), Väl godkänd

Första gången för Wolves i europeiskt cupspel sedan bronsåldern. Wolves har så klart redan spelat ett gäng matcher i Europa League innan gruppspelet och vunnit samtliga av dem. Riktigt så lätt gick det inte i början av gruppspelet, när Braga trots massivt spelövertag för Wolves ändå vann på Molineux. Orutin kan tyckas. Men sedan var det de sena målen och uddamålsvinsterna som gav Wolves övertaget i den här gruppen, och de tog sig till sist vidare hyfsat bekvämt på sitt första försök. Möjligen kan nog Wolves känna att de borde ha vunnit gruppen, men sticks and stones och så vidare.

Man Utd – (+++), Väl godkänd

Hemmaplan var grunden för Man Utd i detta gruppspel, där de gjorde åtta mål och släppte in noll mål på sina tre matcher. Därmed fanns utrymme för ett mer blandat resultat på bortaplan, till stor del för att gruppavancemanget redan var säkrat hyfsat tidigt i praktiken. Ett väl genomfört gruppspel av Man Utd, inte minst då det har vädrats många unga spelare och mer reservbetonade spelare, men ändå vinner Man Utd sin grupp utan några större besvär. Något annat var kanske heller inte att vänta, men Man Utds stora sak på senare år har inte varit att motsvara förväntningar på dem.

:::

JULKALENDERN, LUCKA #13:

Michael Essien, Chelsea vs Arsenal, 2006-07. Stora mål kräver stora matcher brukar det ibland sägas, och det här får väl i så fall anses motsvara den beskrivningen. Ett av Premier Leagues främsta långskott genom tiderna. På samma sätt som folk förundrades över den helt osannolika böjen på Roberto Carlos klassiska frisparksmål så lyckas det här målet till synes trotsa vad vi tror oss veta om fysik och naturlagar. Ett tekniskt sett perfekt skott, och ett väldigt snyggt mål.

Publicerad 2019-12-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå