POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Värt att veta inför FA-cupens klassiska tredje omgång

Julafton, nyårsafton, FA-cupens tredje omgång. I alla fall för mig är det inte på något sätt fel att säga att detta är en helg av rätt precis samma högtid som de andra två. FA-cupens tredje omgång är klassisk engelsk fotbollstradition. Världens bästa cup. Helgen när alla klubbar till sist har kommit in i en turnering som startade redan i somras. Helgen när stora möter små och när cupromantiken är som kanske allra störst.

FA-cupens tredje omgång är för mig många saker. Den är en massa fotboll med lag man sällan får möjlighet att se. Den är en fin paus från den moderna fotbollen i övrigt, som jag förvisso inte har så mycket emot, men variation förnöjer. Den börjar normalt sett på samma sätt, med ett jättelass av ägg och bacon. Och framåt sena eftermiddagen börjar det puttra i chiligrytan. Hård mat för stenhård fotboll.

Helgen saknar inte sina riktiga stormöten, såsom Wolves vs Man Utd, Merseysidederbyt mellan Liverpool och Everton, och arguably Arsenal vs Leeds. Helgen saknar heller inte chansen till jättemord, då exempelvis Man City möter Port Vale, Gillingham möter West Ham, och redan i en av dagens första matcher möts Rochdale och Newcastle, vilket är en match som liksom stinker cupset på långt håll.

Totalt spelas 32 matcher hela denna långa helg. De första matcherna börjar redan tidig eftermiddag idag och den sista matchen spelas på måndag kväll, då även den fjärde omgången lottas. Matcherna har en minuts försenad avspark som ett sätt att påminna om kampen mot mental ohälsa, ett lovvärt FA-projekt. Majoriteten av matcherna, mer specifikt 20 stycken, spelas redan under lördagen.

Så många matcher, och så många relativt okända klubbar, gör så klart att FA-cupens tredje omgång kan vara lite lurig att få någon överblick på. Alltså kan det kanske vara en god hjälp att sammanfatta några saker som kan vara värda att veta innan de första bollarna sätts i spel under dagen.

Kan Leeds upprepa en FA-cupbragd exakt tio år efter deras senaste stora triumf?

FA-cupens tredje omgång är som sagt för mig många saker. En sak den tyvärr är, är den senaste gången som Man Utd och Leeds möttes i tävlingsmatch, på Old Trafford. Leeds spelade då i League One och var så klart rejält nederlagstippade. Men Jermain Beckford gör matchens enda mål. Urgh.

Detta var nästan exakt på dagen tio år sedan. Och liksom av en händelse så har Leeds lottats mot en annan engelsk storklubb även den här gången. Även denna gång på bortaplan, och även denna gång är Leeds nederlagstippade, om än inte i samma utsträckning. Kan blixten slå ned en andra gång?

Newcastle har ett absurt uselt FA-cupfacit med Mike Ashley som ägare

Under de tolv år som Mike Ashley har ägt klubben har Newcastle aldrig gått längre än den fjärde omgången i FA-cupen, något de lyckats med sex gånger. Newcastle har bara vunnit sex FA-cupmatcher under dessa tolv år, en period som även innehåller förluster mot Stevenage och Oxford, ett absurt uselt facit.

Här och VAR

Helt och hållet kommer vi inte undan VAR den här helgen heller, eller kanske snarare tjafset om VAR. Alla matcher som spelas på Premier League-arenor kommer genomföras med VAR, övriga inte. Och här kan man ju definitivt ha uppfattningen att antingen genomförs alla matcher i samma matcher med VAR eller ingen.

Alla heter Glenn i Brighton

Brighton möter Sheffield Wednesday på Amex i en av omgångens mer ovissa matcher och givet att Brighton varken är i livsfara för nedflyttning eller aktuella för några finare placeringar så borde kanske ha råd att satsa på FA-cupen. Graham Potter har ju definitivt viss tradition i cupspel, om än ej med Brighton hittills.

Möjligen ser vi sista matchen i Brighton för Glenn Murray, som ju har varit så viktig för dem fram till den här säsongen. På Murrays axlar tog sig Brighton till Premier League och höll sig kvar i Premier League. Nu sägs det att han kommer säljas i januari. Räkna med ett varmt mottagande för honom om han spelar.

Skador plågar både Fulham och Aston Villa

Som en repris på förrförra säsongens playoff-final i EFL Championship lottades alltså Fulham och Aston Villa mot varandra. En helt öppen match kan tyckas. Båda lagen är rätt hårt drabbade av skador för närvarande. Aston Villa blev bland annat av med Tom Heaton I vinstmatchen mot Burnley i veckan. Båda lagen har tunga ligaprioriteringar.

Alex Neil-derbyt kan bli underhållande

Alex Neil tog ju för några år sedan upp Norwich i Premier League. Nu försöker han göra samma sak med Preston North End. Som av en händelse har Preston lottats mot just Norwich i den tredje omgången. En på förhand riktigt spännande match mellan två lag som försöker spela progressiv fotboll, om än Preston en lite mer hårdför variant.

Thomas Frank har förmodligen helt korrekt konstaterat att det kommer krävas ett mirakel för Norwich att hålla sig kvar i Premier League. Ändå vore det förvånande om han ställer upp i den här matchen med ett ens i närheten av ordinarie lag. Krävs ett mirakel så måste det rimligtvis få all hjälp det kan få.

Pope har Stones

Port Vales 34-årige anfallare Tom Pope twittrade i somras, i samband med landskampen mellan Holland och England att om han fick spela mot John Stones som mittback varje vecka så skulle han göra minst 40 mål varje säsong. Naturligtvis grävdes dessa tweets fram när nu Man City lottades mot just Port Vale i den tredje omgången.

Upp till bevis för Pope nu alltså. Så att säga. Givet att det var Man City-fansen som grävde fram de där tweeten så kan man förvisso tänka sig att Pope kan få det hett om öronen den här kvällen, om än på ett rätt roligt sätt. Å andra sidan skulle jag väl inte bli förvånad om han faktiskt gör något mål.

Man Utd kan förlora mot Wolves för andra FA-cupmatchen i rad

Jag har ingen aning om hur vanligt det är, det måste rimligtvis vara väldigt ovanligt, att att ett lag åker ut mot ett och samma lag i två på varandra följande matcher. Hur som helst är det precis vad som kan ske när Wolves nu tar emot Man Utd på Molineux. För övrigt kan Nottingham Forest drabbas av exakt samma öde mot Chelsea.

Man Utd vet precis hur tuff den uppgiften är. De båda möttes i kvartsfinalen på Molineux förra säsongen och det blev en minst sagt jobbig upplevelse för Man Utd, som aldrig ens fick komma in i matchen på en elektrisk arena. Svårt att se något annat utfall den här gången. Wolves satsar på cupspelet, de är en sådan klubb.

Burton Albion har bara vunnit en enda match i den tredje omgången, någonsin

Burton Albion har fått en överkomlig lottning. Northampton hemma på Pirelli Stadium är helt klart en match som Burton Albion ska kunna vinna. Om de gör det så kommer de att ta sig till den fjärde omgången för endast den andra gången i klubbens historia. Vilket på något sätt låter helt osannolikt.

Charlton kan shejka loss

Förvisso har det varit i pipelinen en dryg månad redan, men den här veckan blev det till sist även formellt klart att Charlton slipper Raymond Duchatelet, som låter och ännu mer framstod som en Ivanhoeskurk, och istället blir med Abu Dhabi-shejk som ägare istället, vilket nog är ett byte de mer än gärna gör.

Kampanjen mot Duchatelet har pågått i många år nu, så man kan nog tänka sig att det blir rejäl feststämning på The Valley på söndag när supportrarna för första gången kan fira för fullt, och dessutom se ljust på framtidens möjligheter. Kan de kröna det med en vinst mot West Brom?

AFC Fylde möter för första gången en Premier League-klubb

Möjligen drogs det en suck av spänning när ambitiösa och nyrika AFC Fylde i National League lottades mot Sheffield United. För första gången någonsin kommer AFC Fylde att möta en Premier League-klubb. Om någon undrar över värdet med FA-cupen så räcker detta som svar, även om många fler svar också finns.

Räkna heller inte bort AFC Fylde. De är inte dåliga med National League-mått mätt och Sheffield United kommer göra många ändringar. Efter sin första match mot Premier League-motstånd kan AFC Fylde faktiskt även vara obesegrade mot Premier League-motstånd. Kan Jack Rodwell, som skrivit på för Sheffield United, förhindra den saken?

:::

TRANSFERKOLLEN

Jack Rodwell, till Sheffield United. Sheffield United gillar sina problembarn, först Ravel Morrison och nu Jack Rodwell. Lite svårt att se vad för nytta Rodwell kan göra för Sheffield United är det ju, men som breddspelare och avlastning i cupspelet har han säkert något att bidra med. Känns spontant som en rätt riskfri chansning för Sheffield United att göra. Låg kostnad vid fail, potentiellt hög avkastning. Godkänd – (++)

Publicerad 2020-01-04 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå