POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Fem follow-ups från FA-cupens tredje omgång

Det blev kanske inte överraskningarnas omgång den här gången. Det är annars en av de saker som FA-cupens tredje omgång brukar hypas med, att det är en omgång av skrällar och cupsagor. Men det är klart, om det hände varje gång så skulle det naturligtvis inte alls kännas lika speciellt längre när det faktiskt hände. Att det regnar gör att man lär sig att uppskatta solsken desto mer.

Kanske var det något som gick att känna på sig baserat på förutsättningarna. Till denna tredje omgång hade bara två klubbar nedanför Football League lyckats kvalificera sig, Hartlepool och AFC Fylde. Båda två åkte för övrigt ut i den tredje omgången. Men det visar kanske att det har blivit lite ovanligare med skrällar inte bara högst upp i den engelska seriepyramiden, utan även längre ned.

Annars är det som vanligt med just den här helgen. Det finns de som uppriktigt tycker om FA-cupen. Sedan finns de som av någon anledning har kommit fram till att eftersom FA-cupen inte längre är exakt likadan eller lika bra, stor och fin som den råkade vara när de själva växte upp, enligt deras uppfattning, så är den nu därför värdelös. Vilket är ett minst sagt rätt egocentrerat sätt att se på det.

Saker förändras, och det får man leva med. FA-cupen har inte längre samma status som den en gång hade, och det går inte att göra något åt. Men det betyder inte att det därför inte finns något värde med FA-cupen, vare sig sportsligt för samtliga klubbar eller finansiellt för många klubbar. Tvärtom, när den globala fotbollen tar över alltmer gäller att värdesätta något som FA-cupen desto mer.

En match återstår, på Emirates ikväll, mellan Arsenal och Leeds. Därefter kommer så klart omspelen lite senare i januari. Hittills har åtta matcher gått till omspel, vilket i Premier League påverkar Man Utd, Watford, Tottenham, Wolves och Newcastle. Good for them, mera fotboll för pengarna, och en chans att ta sig till den fjärde omgången. Som lottas ikväll innan matchen, runt klockan halvnio.

Dags då att sammanfatta den tredje omgången, nu när den är nästan helt och hållet avklarad. Vilket kan kombineras med de vanliga måndagslistorna, på ett sätt som gör att vi får fram FA-cupens fem follow-ups från den tredje omgången.

(5) Evertons neuros fortsätter!

Kanske var det en match som Everton på pappret borde ha vunnit. De ställde upp med ett mer eller mindre ordinarie lag på Anfield, samtidigt som Liverpool ställde upp med ett rejält roterat lag. Men, på samma sätt som kanske Tottenham har haft en neuros mot Arsenal, så har Everton en tydlig neuros mot Liverpool.

Everton var det klart bättre laget i första halvlek, och om deras avslut hade varit mer kompetent genomförda hade de förmodligen vunnit den här matchen. Men sedan föll de helt samman i andra halvlek, Liverpool tilläts ta över matchen, och när den möjligheten uppenbarar sig så kan en spelare som Curtis Jones få utrymme att drömmåla.

Med neuros kan i det här sammanhanget förstås en situation där ett lag vinner över ett annat lag betydligt oftare än vad skillnaden i kvalitet faktiskt motiverar. Ett annat sätt det kan uttryckas på är att ett lag har ett psykologiskt övertag. Well, det övertaget håller onekligen i sig ett tag till.

(4) Tranmere Rovers presterar helgens chock!

Rochdale lyckades förvisso greja omspel mot Newcastle men borde kanske i själva verket till och med ha vunnit. Derby County vann i och för sig mot Crystal Palace, men det var kanske ingen jätteskräll. Tranmere gjorde nog vad som måste ses som omgångens chock när de klarade 3-3 mot Watford på Vicarage Road.

Det riktigt stora i saken är naturligtvis att Tranmere klarar 3-3 efter att ha befunnit sig i underläge med 0-3. Vad vi alltså såg var en upphämtning utav Istanbulproportioner, men med ett betydligt större gap i kvalitet. Tranmere grejar alltså omspel liksom ur ingenting, och det kan ju inte Nigel Pearson alls vara glad över.

(3) Sheffield Wednesdays feelgood-seger!

Fulham vann hemma mot Aston Villa, men annars är Sheffield Wednesday det enda laget utanför Premier League att slå ut en Premier League-klubb den här omgången, hittills i alla fall, på bortaplan. Det skedde genom en övertygande 1-0-seger borta mot Brighton, en seger som skapade rejäl feelgood-känsla.

En ovanlig seger dessutom givet att Sheffield Wednesday inte vunnit mot Premier League-motstånd i FA-cupen sedan 1993, smått osannolika 27 år sedan med andra ord. Riktigt kul var även att se 19-årige Osaze Urhoghide debutera för Sheffield Wednesday och vara genuint överlycklig i TV efteråt. FA-cupen som den ska vara.

(2) Tom Pope stack ut hakan!

På Etihad gick det att hitta två vinnare i lördags. Man City naturligtvis som precis vunnit matchen mot Port Vale med programenliga 4-1. Tom Pope dessutom som precis gjort mål, på John Stones dessutom, efter att tidigare ha tweetat att om han fick spela mot Stones varje vecka skulle han göra minst 40 mål per säsong.

Kul så klart. Inte minst eftersom han efter matchen tweetade en revidering som gick ut på att han skulle ha gjort minst 50 mål. Tom Pope är en ärrad veteran, livlig och rätt omtyckt på sociala medier i sitt tjafs med fansen. Men det finns ju en risk med det där som Pope nog nu kommer bli rätt brutalt påmind om.

Efter de senaste dygnens storpolitik och hotet om krig mellan USA och Iran fick han nämligen för sig att tweeta någon idé om att konsekvensen skulle bli att alla banker skulle ägas av judar, ett minst sagt vanligt antisemitiskt narrativ detta med hotet om den sionistiska världskonspirationen, ofta med rysliga konsekvenser.

Om han faktiskt var medveten om det är inte lätt att säga, men låt oss anta att FA kommer ha ett och annat att säga om tweetet. Eventuellt har de mer att säga om detta än när Suttons målvakt Wayne Shaw käkade paj på bänken mot Arsenal. Det kan bli en avstängning för Pope. Ett i sammanhanget särskilt olyckligt namn dessutom.

(1) Chelseas retrovinst!

Chelsea vann mot Nottingham Forest i den tredje omgången och det enda man undrar inför den fjärde omgången är naturligtvis vilka de för möta på Stamford Bridge i den fjärde omgången. Det har ju blivit ett av mina stående skämt att de alltid får spela på hemmaplan. Chelseas fans tar det lite bättre än vad Liverpools skulle göra.

Vackra tröjor var det annars Chelsea hade på sig. Tröjor med riktig retrokänsla, nästan som om man teleporterats tillbaka till 1970-talet. Vilket kanske också var tanken, givet att tröjorna är tänkta att vara en homage till Chelseas tröjor i FA-cupfinalen för exakt 50 år sedan, då de till sist besegrade Leeds.

En av de klassiska FA-cupfinalerna för övrigt, dessutom med omspel. På den tiden FA-cupen verkligen var FA-cupen. Rekommenderar att leta upp de här matcherna på YouTube eller annat ställe och frossa i godbitarna. Inte riktigt barntillåtet, eller något för La Liga-fanboys, men det är ju ofta samma sak ändå.

Publicerad 2020-01-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå