POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Förväntat töväder i Premier Leagues januarifönster

Vi befinner oss ända in i mitten av januari och fortfarande är det i stora delar av Sverige, till och med en bra bit upp i Norrland, nästan helt snöfritt. Gräsmattorna är fortfarande gröna och temperaturen säger plus. Nu är det så klart väldigt svenskt att börja babbla om vädret när man inte har så mycket annat att säga, men det känns på sätt och vis nästan lite symboliskt.

För hälften av januarifönstret har därmed också passerat, och det vore väl fel att säga att det har varit särskilt upphetsande hittills. Liverpool värvade Minamino från Red Bull Salzburg, Tottenham gjorde precis klart med Fernandes från Benfica, men egentligen har vare sig klubbarna i botten av tabellen eller i toppen av tabellen tagit sig för någon större satsning under det här januarifönstret.

Det är på sätt och vis förståeligt att det blir sådan hype runt januarifönstret. Många olika media är helt och hållet inriktat på just sillysnack och transfers. Även vanliga media har rätt mycket fokus på just detta, eftersom det genererar sådant intresse hos läsare och bland supportrar. Många gånger kan man få intrycket att det har blivit viktigare med en häftig värvning än att vinna en titel.

Frågan är däremot om inte januarifönstret kommer bli tämligen lugnt i Premier League, att inte särskilt mycket kommer hända, och att media därför i större utsträckning än vanligt kommer tvingas försöka koka soppa på spik. Förra säsongens januarifönster såg för första gången på sju år transferutgifterna minska i Premier League, och en del saker talar för att det kan ha varit början på en trend.

Att det är svårt att köpa spelare i januari är en gammal truism. Managers har länge beklagat att det är svårt att hitta ”värde på marknaden” som det brukar heta. Klubbar är ovilliga att bli av med sina spelare, vet om att de kan kräva rätt stora pengar av den köpande klubben som många gånger kan vara i väldigt stort behov av spelaren. Det är helt enkelt säljarens marknad.

Så har det alltid varit i någon mening, men de kraftigt uppsnurrade transfersummorna, framför allt i Premier League, har gjort det ännu mer tydligt. De har gjort det ännu dyrare att värva spelare i januari. Om klubbar behövde betala en premium för en januaritransfer förut så är denna premium större åtminstone uttryckt i pengar än vad den var förut. Att värva i januari är förenat med ännu större risk.

Men vi kan också försöka ha i åtanke att över hälften av alla Premier League-klubbar slog sitt respektive transferrekord under den gångna sommaren. Totalt spenderades närmare 1,5 miljarder pund på nya spelare till Premier League, trots att transferfönstret alltså stängde tre veckor tidigare än förut. Kanske säger det sig självt att många klubbar helt enkelt inte riktigt anser sig ha råd att spendera stort igen.

Liverpool har redan värvat Takumi Minamino och det är väl inte särskilt mycket som talar för att Liverpool kommer värva något mer. De behöver knappast värva så mycket mer den här säsongen och verkar heller inte vilja värva något mer. Man City har knappast någon större anledning att värva nya spelare nu heller. De kan vänta till sommaren, i och med att ligan är i praktiken körd redan, särskilt som de brände £150m i somras.

Man Utd, Arsenal och Tottenham är alla tre underpresterande och i åtminstone något fall dysfunktionella lag. Det är helt klart tre lag som skulle behöva investera i nya spelare men där det även för dem kommer bli svårt att hitta spelare som passar, som verkligen kan förstärka laget utan att samtidigt vara orimligt prissatt. Att dessa tre klubbar gjort endast en värvning hittills, och detta rent formellt är ett lån, säger något det också.

Arsenal har redan gjort klart att några större ingrepp på transfermarknaden kommer det inte bli för dem. Nu är det kanske något som också är klokt att säga, om inte annat för att undvika att bli skinnad, men det känns också genuint. Man Utd å sin sida sägs vara på väg att göra klart med Bruno Fernandes, en affär de nixade redan i somras eftersom de ansåg sig vara på väg att bli blåsta på priset.

Ett halvår senare är de alltså tillbaka, i ett för dem ännu mindre förmånligt läge. Vilket betyder att antingen så har man nu i någon slags desperation backat från den sunda policy man hade i somras gällande detta. Eller så satte man sig i somras mer eller mindre helt i onödan i en högst förutsägbar mittfältsproblematik som mycket väl kan ha sabbat hela säsongen för Man Utd. Man blir nästan förstummad, dock ej av beundran.

Leicester behöver inte värva, Newcastle kommer inte värva i någon större utsträckning, Everton kanske kan hitta på någonting, i synnerhet på anfallspositionen, West Ham är nog tveksamt om det blir några värvningar där, Wolves skulle behöva förstärka bredden i sin trupp, men det ser inte ut som om Fosun planerar några större ingrepp. Mittbältet av Premier League ser ut att sitta hyfsat stilla i båten.

Vilket betyder att den enda klubben som kanske verkligen kan förväntas få det att börja skramla i detta januarifönster är Chelsea. Klubben är nyss befriad från sitt transferförbud som gjorde att de inte kunde värva sig trötta i somras, och där finns enligt uppgifter £150m som ligger och bränner ett hål i Frank Lampards fickor. Och Chelsea känns just nu som en mycket attraktiv arbetsgivare.

Det måste självfallet vara frestande för Chelsea att förstärka i ett läge då deras Champions League-plats är hotad. Särskilt om det samtidigt är så att de kommer vara hyfsat ensamma på marknaden, då övriga Premier League-klubbar av lite olika skäl kommer ligga rätt lågt. Plötsligt skulle det faktiskt kunna vara en fördel för Chelsea att värva i januari.

Något överdriven är så klart den här truismen att det är så svårt att värva i januari. Man Utd värvade exempelvis Nemanja Vidic och Patrice Evra i januari. På senare år har vi sett Liverpool värva Virgil Van Dijk, Man City värva Aymeric Laporte, Tottenham värva Lucas Moura, Arsenal värva Pierre-Emerick Aubameyang, oavsett vad jag kanske tycker om den värvningen ändå en häftig spelare. Samtliga i januari.

Men kanske kräver det lite extra planering, lite extra research och smartness att göra bra värvningar i januari. Och kanske är det lite grann där som skon klämmer för både den ena och den andra Premier League-klubben. I så fall vore kanske det bästa man kan säga är att fler av dessa klubbar åtminstone har börjat inse sina begränsningar.

:::

TRANSFERKOLLEN

Gedson Fernandes, Benfica till Tottenham, lån. Uppenbart att Tottenham behöver förstärka på mittfältet, och det här kan väl för all del anses vara en rätt så bra värvning. Samtidigt är det kanske framför allt kreativitet Tottenham saknar, framför allt om Christian Eriksen lämnar, och Fernandes känns nog mer som en arbetsmyra och en murbräcka. Godkänd – (++)

Darren Randolph, Middlesbrough till West Ham. Rimligtvis en hyfsat bra värvning av West Ham som onekligen lider av rätt stora problem så fort Lukasz Fabianski är skadad, vilket han varit ofta den här säsongen. Randolph har erfarenhet från Premier League och från West Ham, där han för några år sedan var överraskande bra. West Ham går lite som vanligt efter vad de känner till. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2020-01-16 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå