Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wolves måste införa en first strike-policy!

Peter Hyllman

Dramatiken var minst sagt påtaglig när Wolves i förra omgången vände ett 0-2-underläge mot Southampton till vinst med 3-2 i den andra halvleken. Vilket av fullt förståeliga skäl fick någon att undra när senast ett engelskt lag hade lyckats med just den bedriften i ligan. Vilket möjligen fick tankarna att rusa ett tag innan man insåg att svaret låg betydligt närmare än så, eftersom händelsevis Wolves faktiskt gjorde exakt samma sak mot Man City för en knapp månad sedan.

Huruvida det nu därför är så att det svåraste som finns inom fotbollen är att leda med 2-0 mot Wolves låter vi vara osagt. Men allra minst är det alltså två matcher på senare tid där Wolves har varit på väg att förlora men ändå lyckats trolla fram en vinst, trots ett stort och svårt underläge. Sex poäng på två matcher som mycket väl kunde ha varit noll poäng alltså. Vilket uttryckt i tabellplaceringar är skillnaden mellan sjunde och fjortonde plats, eller Champions League-fajt och nedflyttningsstrid.

Det säger oss kanske något om hur skickliga Wolves faktiskt är på att spela i underläge. Men det finns också en rätt klar risk att dessa två spektakulära segrar ger oss en något snäv och snedvriden bild av helheten. Sanningen är ärligt talat mer komplicerad och för all del mer dyster än så. Utöver just dessa båda matcher är det faktiskt bara en match mot Norwich som Wolves har lyckats vända ett underläge till vinst. Att prata om Wolves som comebackkungar är alltså mest ett fall av felsampling.

Annons

Tvärtom måste man kanske säga att Wolves stora styrka är när de själva faktiskt tar ledningen i en match. Vilket i och för sig har hänt oroväckande få gånger för Wolves den här säsongen. I sex matcher hittills har Wolves faktiskt tagit ledningen. På dessa sex matcher, som totalt alltså har kunnat ge Wolves 18 poäng, har Wolves tagit alla poäng utom två. Med andra ord, när Wolves har tagit ledningen är de nästan omöjliga att ta poäng av, de är då väldigt effektiva och svåra att möta.

Nu är det för all del inte monsterklubbarna som Wolves har lyckats med detta mot. De matcher där Wolves har tagit ledningen och vunnit är matcher mot Watford, Aston Villa och West Ham hemma, samt Man City och Bournemouth borta. Dessutom har de tagit ledningen hemma mot Brighton i en match som till sist slutade oavgjort. Med ett undantag är det alltså matcher de rimligtvis borde ha kunnat förvänta sig att vinna. Inget märkligt med det med andra ord.

Annons

Desto mer märkligt är i så fall antalet matcher den här säsongen som Wolves istället har hamnat i underläge. I hela 16 av 23 matcher så här långt under säsongen har Wolves släppt in det första målet i matchen. Med andra ord i ganska exakt två tredjedelar av hela den här säsongen så har Wolves tvingats jaga en match och vända ett underläge för att ta poäng. Att de faktiskt trots detta råkar ligga på sjunde plats för närvarande, med en åtminstone hyfsad chans på Champions League-plats, säger oss att de lyckats rätt bra.

Stämmer det?

Nej, det vore nog att ta i. Wolves har alltså bara lyckats vinna tre av dessa 16 matcher, och totalt bara tagit 17 poäng på dem. Med andra ord har Wolves tagit ungefär lika många poäng på dessa sexton matcher som de har tagit på de sex matcher i vilka de faktiskt tagit ledningen. Wolves har alltså tappat 31 poäng på dessa matcher i vilka de släppt in det första målet. Utan att säga för mycket måste man nog ändå säga att det har blivit ett litet problem för Wolves att faktiskt släppa in det första målet.

Annons

Problemet har knappast blivit mindre med tiden. Tvärtom. Wolves har släppt in det första målet i var och en av sina sju senaste matcher. Vi får backa säsongen ända tillbaka matchen mot Brighton i början av december då Wolves faktiskt gjorde första målet. Sedan dess har de i tur och ordning släppt in första målet mot Tottenham (1-2), Norwich (2-1), Man City (3-2), Liverpool (0-1), Watford (1-2), Newcastle (1-1) och Southampton (3-2). Tre vinster, tre förluster, en oavgjord – färre än 50% av poängen.

Vad är egentligen orsakerna bakom detta? Nuno Espirito Santo och Conor Coady, Wolves manager respektive lagkapten, har väl knappast lyckats knäcka den nöten, annat än att de konstaterar att Wolves har haft en tendens att göra misstag och släppa in billiga mål i matcherna, att inleda matcherna relativt svagt och helt enkelt ta tid på sig att hitta lagets form på planen. Vilket så klart förklarar varför de hamnar i underläge, men varför har man då denna tendens att inleda matcherna svagt?!

Annons

Koncentration är ett självklart svar, men också ett icke-svar. Jaha, så Wolves brister alltså i koncentration, men varför gör man det? Att försöka svara på den saken utifrån, utan att kunna observera hur laget och spelarna faktiskt fungerar inifrån, är på gränsen till omöjligt eller åtminstone så spekulativt att det blir meningslöst. En cynisk tanke vore att laget har börjat bli lite bekväma i Premier League, att det inte längre är lika nytt. En mer praktisk tanke är att det är en effekt av trötthet efter redan 40 spelade matcher.

Om koncentrationen brister kan man så klart hävda att Wolves karaktär sannerligen inte brister. Vilket vi alltså ser i de här matcherna som Wolves lyckats vända och vinna, men även i alla matcher där Wolves åtminstone har lyckats undvika förlust fastän de har hamnat i underläge. Beundransvärt på sitt sätt naturligtvis, men självfallet kostar det på att sätta sig i dessa lägen i längden. Och som sagt, helhetsbilden är att Wolves tappar alldeles för många poäng på att hela tiden hamna i underläge.

Annons

Wolves måste införa en first strike-policy!

En policy som behöver börja tillämpas redan ikväll. Förhandsanalysen känns tämligen given. Om Wolves sin vana trogen släpper in första målet mot Liverpool kommer det bli mycket svårt för dem att vinna matchen. Liverpool är för bra på att försvara sig och på tok för bra på att utnyttja omställningar mot lag som blivit tvingade att börja jaga dem. Visst har vi sett Wolves vända stora underlägen, och Molineux kan vara fullständigt elektriskt och bära fram laget, särskilt i sådana här matcher. Men det går inte att räkna med.

Lyckas Wolves däremot göra matchens första mål, då kommer det här bli en mycket obekväm resa för Liverpool, som alltjämt inte förlorat en enda match den här säsongen, alltjämt bara tappat två poäng den här säsongen. Men sviter är till för att brytas. Kan Wolves bryta sin svit av att hela tiden släppa in matchens första mål så kan de på samma gång bryta Liverpools svit av matcher utan förlust. Helt säkert är det väl något de flesta hoppas på den här kvällen.

Annons

En vinst för Wolves som definitivt inte skulle ändra på något vad gäller ligans utfall, men som åtminstone skulle ruska om Premier League lite grann, se till att vi är vakna och hålla oss på tårna. Kanske visa att Liverpool faktiskt inte är oslagbara.

Publicerad 2020-01-23 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto