Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kan Wayne Rooney spela Derby County till Premier League?

Peter Hyllman

Det var inte helt utan kontrovers som Wayne Rooney kom tillbaka till England. När han presenterades av Derby County så var det som en av aktörerna i en sorts kampanjfilm mot spelmissbruk, producerad av det spelbolag som sponsrar Derby County, som påstås vara behjälpliga med att finansiera Rooneys lön, och vars namn som utav en ren händelse råkar innehålla samma nummer som Rooneys tröja.

Man kan förstå om det börjar smaka kräks i munnen. Inte minst blir det illasmakande av att Wayne Rooney själv har haft väl dokumenterade spelproblem. Här gör han sig alltså i praktiken till talesman och ansikte för ett spelbolag, och till en knappast oskyldig pjäs i spelbolagens fasta grepp över den engelska fotbollen på den här nivån. Man kan välja grad av upprördhet så klart, men snyggt är det knappast.

Bakom den kontroversen finns däremot fortfarande en fotbollsspelare. Derby County värvade eller anställde Wayne Rooney som spelar-coach, vilket måste vara en något underlig känsla för Philip Cocu. Men så här långt är det nog framför allt som spelare som Rooney har gjort ett avtryck. Från och med årsskiftet blev han spelklar för Derby County och han har knappast gjort någon besviken.

Annons

Redan första matchen efter årsskiftet gick Wayne Rooney in som lagkapten i startelvan mot Barnsley, mot vilka han låg bakom ledningsmålet med en välplacerad frispark. Både mot Hull City och mot Crystal Palace i FA-cupen har han varit en starkt bidragande orsak till att Derby County vann. Ett lag som förut förlorade oftare än de vann har nu vunnit tre av fyra matcher utan att förlora en enda.

Det är som central mittfältare Wayne Rooney spelar för Derby County. Som sådan har han lyckats ge Derby County något de verkar ha saknat dessförinnan: kreativitet, energi och drivkraft från mittfältet, och konsekvent distribution till spelare som Tom Lawrence, Jack Marriott och Martyn Waghorn som tillsammans bildar en av ligans bästa offensiva uppställningar.

Alltså har Wayne Rooney nu fått den centrala mittfältsroll han aldrig blev riktigt bekväm med i Man Utd, och den mittfältsroll som Everton ansåg att han inte längre hade vad som krävdes för att klara sig i Premier League. Nu kan självfallet hävdas att Derby County inte spelar i Premier League, med viss rätt. Men samtidigt spelade Rooney också på mittfältet mot Crystal Palace i FA-cupen och såg sannerligen inte bortkommen ut.

Annons

Rooney har lyckats ge Derby County lite mer driv och tänk framåt i laget och på planen, ett större momentum att driva på i offensiven. Det känns inte på något sätt underligt att just detta är en av Rooneys styrkor. Vad som har varit ett tecken på svaghet under hans hittills fyra matcher har varit hans defensiva positionering framför allt, och även hans hemåtjobb i specifika situationer. Rooney är alltså mer Paul Pogba än Michael Carrick.

Inte heller detta känns det minsta underligt.

Derby County har haft en svår säsong. Något plågade är de kanske av kontrasten med förra säsongen då de till slut var en enda match från att ta sig upp i Premier League. En kanske något orättvis kontrast. Hur som helst har Derby Countys ambition att i alla fall slåss om uppflyttning den här säsongen inte alls infriats så här långt, med Derby County betydligt närmare nedflyttning än uppflyttning.

Annons

Lägg därtill den rätt obehagliga skandalen i början av säsongen då Tom Lawrence och Mason Bennett var ute och körde bil på fyllan. De båda spelarna blev polisanmälda och därtill ledde händelsen till att förre lagkaptenen Richard Keogh fick sparken. Något som knappast satte Derby County i gott ljus eftersom enda anledningen att bara Keogh fick sparken var att han inte längre var särskilt betydelsefull för laget.

Utöver det mullrar det runt Derby County från EFL:s sida med anledning av ägaren Mel Morris beslut att försöka kringgå ligans financial fair play-regler, eller snarare utnyttja ett av dess loopholes, genom att helt enkelt sälja arenan till sig själv. Flera klubbar har prövat samma sak. EFL verkar lagom roade och hotet om sanktioner och även poängavdrag hänger över Derby Countys huvuden.

Annons

Alltså kan man kanske förstå att Wayne Rooneys ankomst till Derby County ändå tas emot med öppna armar och en känsla av optimism. För det första är det naturligtvis ett mycket stort namn som kommit till klubben, även om han är till åren kommen. För det andra utgör han kanske också deras största och bästa hopp på att ändå kunna ge sig in i kampen om uppflyttning när säsongen nu går in på sista varvet.

Vilket möjligen kan låta galet optimistiskt givet att Derby County befinner sig på sextonde plats i tabellen, 15 poäng från automatisk uppflyttning. Samtidigt är ligan så jämn i EFL Championship att fastän Derby County ligger hela tio placeringar från playoff så skiljer det faktiskt bara sex poäng, givet att de vinner sin match i handen. Några riktigt bra omgångar och det avståndet kan vara inhämtat.

Annons

Om Derby County ska lyckas ta sig till Premier League den här säsongen är det alltså realistiskt sett genom playoff det måste ske. För att det ska kunna bli verklighet måste Derby County göra en riktigt bra vårsäsong, och därefter även göra ett riktigt starkt playoff. Samtidigt har Derby County hela säsongen varit ett av de lag som känts allra farligast underifrån så att säga om de lyckades få sin akt ihop.

Wayne Rooney har onekligen ökat Derby Countys chanser att lyckas med denna bedrift. Vilket inte nödvändigtvis gör dessa chanser särskilt stora. Men Wayne Rooney gillar ju uppenbarligen att gambla även på rätt dåliga odds.

Dåliga odds kan man knappast säga att Derby County har ikväll när de möter Northampton på bortaplan i FA-cupens fjärde omgång. Northampton är hemmahörande i League Two, där de för närvarande befinner sig på playoff-plats. Helt annat motstånd den här gången alltså för Derby County som i den tredje omgången tvingades slå ut Crystal Palace från Premier League.

Annons

Alltså är det kanske tveksamt om Wayne Rooney spelar ikväll.

Publicerad 2020-01-24 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto