Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tio små FA-cupmatcher…

Peter Hyllman

Den pågående inofficiella och improviserade cupmätartävlingen mellan FA-cupen och Coupe de France här på bloggen fortsätter. Någon större koll på grodätarcupen har jag i och för sig inte. Jag tvingas bara konstatera att FA-cupen så här långt inte precis har rosat himlen med stora skrällar. Nästan ingen skräll alls i den tredje omgången, och i den fjärde omgången hittar vi blott ett lag från som lägst den fjärde divisionen, League Two.

Någon liten skräll har det ändå blivit. Tranmere från League One slog exempelvis redan i torsdags, i ett försenat omspel från tredje omgången, ut Watford på Prenton Park efter förlängning. Därmed såg Tranmere till att bli laget som kommer slå ut Man Utd ur FA-cupen i den fjärde omgången. Även det hemma på Prenton Park. Tillbaka till Merseyside för Man Utd alltså.

Många matcher i FA-cupen de senaste dagarna alltså. Omspelet i torsdags mellan Tranmere och Watford. Redan under fredagskvällen spelades de första två matcherna i den fjärde omgången, då Sheffield Wednesday slog QPR och Northampton klarade oavgjort mot Derby County. De stora pojkarna spelar först från och med söndag, det vill säga Man City, Man Utd, Liverpool och Arsenal, som fått ännu en måndagsmatch.

Annons

Två matcher i fredags, fyra matcher under söndagen och måndagen, betyder att vi idag har att se fram emot tio matcher i FA-cupens fjärde omgång. Inga riktiga matcher där man känner att en stor cupskräll skulle kunna vara på gång, lottningen har helt enkelt inte fallit på det viset, men ändå ett antal matcher som har potentialen att kunna bli riktigt spännande cupmatcher.

Brentford vs Leicester

Kanske den match jag ser fram emot mest den här dagen. Brentford spelar riktigt fin fotboll och är ett av lagen som verkligen jagar en av de tre Premier League-platserna den här säsongen. Så här långt ligger de på playoff-plats, men börjar faktiskt ha automatisk uppflyttning inom räckhåll. En hemmamatch mot Leicester, som sannerligen kommer vilja ha något att säga till om i FA-cupen även de, är ett utmärkt tillfälle att se hur Brentford kan stå sig också mot Premier League-motstånd av den högre kalibern.

Annons

Southampton vs Tottenham

Kanske den match jag ser fram emot mest den här dagen… Southampton har fått helt nytt liv den senaste månaden, har avancerat blixtsnabbt i Premier League-tabellen, och det här blir sannerligen ingen lätt match för Tottenham. Southampton har vunnit sju av sina senaste elva ligamatcher och en av dem var mot just Tottenham på St Mary’s. Nu har Southampton faktiskt hugg på en av de europeiska cupplatserna, men fortsätter de spela som de gör nu kan de också ha hugg på en engelsk cuptitel.

Reading vs Cardiff

Kanske den match jag… Nåja, nej, det kan man väl inte säga att det stämmer den här gången riktigt. Reading mot Cardiff känns på förhand som en sådan här match som skulle kunna få mig att vilja klösa ögonen ur mitt eget huvud. En cupmatch mellan två rätt så anonyma mittenlag i EFL Championship, en serie som annars mest karaktäriseras av den totala avsaknaden av anonyma mittenlag. Det är inte precis något recept för en strålande fotbollsmatch vi har framför oss.

Annons

Millwall vs Sheffield United

Om vi ska hitta någon klubb i den engelska fotbollen som systematiskt överpresterar i cupspelet så borde det vara Millwall, som har haft en märklig förmåga att ta sig långt i båda de engelska cuperna, och i synnerhet FA-cupen. Här finns alltså en tradition och en sorts vinnarvana i väggarna på The Den, som definitivt betyder att Sheffield United lär få en rätt jobbig match på halsen. Frågan är om Millwall blir det första engelska laget utöver Man City och Liverpool att slå Sheffield United på hemmaplan det senaste året.

West Ham vs West Brom

Slaven Bilic-derbyt! Mycket fascinerande match mellan två lag som om det vill säg på ett visst sätt under den här säsongen kommer mötas i hissen mellan Premier League och EFL Championship. Bilic fick för några år sedan sparken av West Ham och blev ersatt av David Moyes, som nu är tillbaka i West Ham igen. Möjligen är det ett gäng West Ham-supportrar som kommer önska att Bilic var tillbaka istället för Moyes. Bilic var dock inte sen att ge West Hams nya arena en rätt stor känga jämfört med Upton Park.

Annons

Burnley vs Norwich

Dagens andra renodlade Premier League-match i FA-cupen, om än kanske inte riktigt lika profilstark och glamourös som den förra. Burnley mot Norwich hade annars kunnat vara en riktigt trevlig liten cupmatch, och har faktiskt goda möjligheter att bli det också. Man kan ju tycka att Norwich rimligtvis borde anse loppet kört i ligan, och det enda som då återstår är att köra full gas för en riktigt härlig cup run i FA-cupen. Sean Dyche kanske ännu inte känner att Burnley är helt säkra i ligaspelet å andra sidan.

Coventry vs Birmingham

En match som spelas på St Andrew’s. Hur så kan man då fråga sig?! Birmingham är ju för bövelen bortalag. Jodå, men på grund av allehanda konflikter och rättstvister gällande Coventrys kontroversiella ägare så är Coventry den här säsongen hemlösa. Alltså har de hyrt in sig på St Andrew’s, som ju ägs av Birmingham. Alltså har vi den lustiga situationen att i den fjärde omgången av FA-cupen ställs hyresgäster mot hyresvärdar. Alla som oroar sig över sportens integritet gör kanske bäst att blunda och hålla för näsan.

Annons

Newcastle vs Oxford

Att döma av lottningen som Newcastle har fått så här långt i FA-cupen så verkar det som om Steve Bruce har varit på samma bjudmiddagar som Liverpool, Man City och Chelsea måste ha varit på de senaste året. Rochdale i den tredje omgången, Oxford hemma på St James’ i den fjärde omgången. Perfekt lottning måste man säga för ett Newcastle som alltså ännu aldrig har gått längre än just den fjärde omgången i FA-cupen sedan Mike Ashley köpte klubben för tretton år sedan. Men Bruce har matjord i fickorna.

Portsmouth vs Barnsley

Topplag i League One mot bottenlag i EFL Championship. Eftersom matchen spelas på Fratton Park känns det naturligt att hålla Portsmouth som favoriter i den här matchen. Ett Portsmouth som vi ju vet har viss vana och tradition i FA-cupen. De har ju både vunnit och förlorat FA-cupfinaler i modern nutid trots allt. Men det var trots allt några år sedan och framför allt några divisioner sedan. Kul ändå om Portsmouth skulle lyckas få ihop en cup run igen.

Annons

Hull City vs Chelsea

Tvingades faktiskt gnugga ögonen ett par gånger då jag hade svårt att tro dem. Chelsea spelar alltså på bortaplan?! Jag trodde inte det var möjligt. Skämt åsido så ska faktiskt det här också bli en riktigt intressant match. Hull City är oförutsägbara, de blandar riktigt bra matcher med riktigt svaga matcher. En som däremot inte är särskilt oförutsägbar alls är Jarrod Bowen, som det ska bli intressant att se introduceras för en bredare publik ikväll. En spelare jag är lite förvånad att ingen Premier League-klubb snappat upp.

Aston Villa, host!

:::

TRANSFERKOLLEN

Valentino Lazaro, Inter till Newcastle, lån. Steve Bruce har inte läst sin Hamlet, alternativt så bryr han sig bara inte. För här lånas det friskt minsann. Efter Bentaleb kommer nu Lazaro från Inter på lån, en högerspringare som borde kunna ge Newcastle lite mer offensiv genombrottskraft. Så länge det inte går ut över Miguel Almirons spel så är det nog bra. Godkänd – (++)

Annons
Publicerad 2020-01-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto