Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tolv klubbar har fortfarande bra chans på Premier League

Peter Hyllman

Någon EFL-hörna hanns inte riktigt med under veckan här. Det var ju den 29:e omgången som spelades klart i sin helhet på ett litet märkligt sätt, där ett antal matcher spelades förra veckan, några matcher spelades i helgen, samtidigt som ett rätt stort antal matcher spelades i tisdags. Nu står däremot alla klubbar på exakt samma antal spelade matcher, med exakt lika många matcher kvar att spela.

Det har varit en spännande omgång under dessa båda veckor, som har sammanfallit med att flera klubbar faktiskt fick något av en liten vila. Detta gällde däremot inte Nottingham Forest och Reading som först fick spela sin hängmatch mot varandra förra veckan bara för att spela igen nu denna vecka. Nottingham Forest klagar säkert inte i efterhand, de vann båda matcherna och har nu gott häng på andraplatsen.

Leeds var nog annars klubben som verkligen fick en boost den här omgången. Leeds har haft en helt förskräcklig januarimånad, med förluster och flera poängtapp. Pratet har redan gått igång om att nu är det årliga raset på gång för Leeds. Och det såg verkligen inte bättre ut mot Millwall på Elland Road, där Millwall gick fram till en 2-0-ledning efter en knapp kvart. Men under en magisk andra halvlek vände Leeds till 3-2 och vinst.

Annons

Den 28 januari 2020, ett datum som mycket väl kan komma att leva i ökändhet… För kanske var det dagen då Leeds i praktiken tog sig till Premier League. Hade Leeds förlorat mot Millwall så hade det inte längre funnits någon luft mellan dem och lagen nedanför. Hade Leeds förlorat hade pratet om deras pågående ras bara intensifierats. Leeds behövde en elektrisk chock för att hitta sig själva igen. Kanske var detta chocken.

När Leeds gjorde sina mål i den andra halvleken så var det Leeds första mål på nästan tre hela fotbollsmatcher. Viktigt att få slut på den måltorkan, även om det tyvärr har varit deras melodi under hela tiden med Marcelo Bielsa. Kanske kan värvningen av anfallaren Jean-Kévin Augustin visa sig viktig här. Något Leeds däremot verkar ha svårare att få slut på är att släppa in mål på motståndarnas fasta situationer.

Annons

En annan Leedsvärvning som är åtminstone lite intressant är Ian Poveda, offensiv mittfältare och forward från Man City. Båda värvningarna tillsammans antyder att Marcelo Bielsa i allra högsta grad verkar definiera lagets huvudsakliga problem som offensiven, det vill säga förmågan att skapa och avsluta målchanser, snarare än något som har med defensiven att göra.

Något lustigt kan man så klart tycka det är att Linhem för inte länge sedan skrev en blogg om vilka lag som kunde tänkas jaga ifatt Leeds och West Brom. Därefter har både Leeds och West Brom hamnat i en rejäl svacka och det har alltmer börjat kännas som om både Leeds och West brom ska vara på väg att kasta bort möjligheten. West Brom förlorade igen, borta mot Cardiff, och har nu bara en poäng upp på Nottingham Forest.

Möjligen börjar serien skiftas upp lite mer nu. Bakom Leeds och West Brom känns det framför allt som om det är just Nottingham Forest och Fulham som jagar, och som helt klart måste ses som favoriter till två av playoff-platserna, samt dessutom har den långa potentialen att faktiskt jaga ikapp och förbi både Leeds och West Brom. Mellan dessa står kampen om de fyra översta platserna.

Annons

Därunder känns det som något av ett getingbo där i första hand ytterligare fyra klubbar slåss om de två återstående playoff-platserna, nämligen Brentford, Bristol City, Preston North End och Swansea. Här känns det som att kanske framför allt Brentford har gett sig själva en position som en av förhandsfavoriterna. Även Bristol City imponerar men har också en tendens att kunna falla in i svackor.

Men i andra hand hittar vi fyra klubbar till som definitivt inte går att skriva bort från kampen om playoff-platser, det vill säga Millwall, Blackburn Rovers, Sheffield Wednesday och Cardiff. Av dessa fyra är det nog framför allt Sheffield Wednesday som gett intryck av att ha den största kapaciteten, och om inte även de haft en fruktansvärd januarimånad så hade de befunnit sig betydligt högre upp i tabellen nu.

Annons

Sedan kommer ett hopp ned till den trettonde platsen. Och slutsatsen börjar kännas alltmer självklar att med snart två tredjedelar av säsongen avklarad så slåss fortfarande halva ligan om uppflyttning till Premier League. Tolv klubbar har fortfarande en realistisk chans och ambition att ta sig till Premier League nästa säsong. Vilket är rätt enastående många klubbar när man faktiskt tänker efter.

Vad som hänt de senaste omgångarna är att klubbar som Middlesbrough och Birmingham har spelat bort sig själva från pratet om Premier League. Middlesbrough såg ju att ha hittat en formvåg runt jul- och nyårsfotbollen men de senaste tre omgångarna har gett dem två poäng, vilket helt enkelt inte var tillräckligt. Och Derby County spelade nog bort sista chansen mot Luton Town i tisdags, då de förlorade med 2-3.

Annons

Luton Town tog i så fall istället sin sista chans att faktiskt hålla sig kvar i EFL Championship. Vinsten mot Derby County var helt nödvändig för dem. De ligger för all del fortfarande mycket långt efter nedflyttningsstrecket, men nu känns det åtminstone som att det i alla fall finns en chans. Att hämta upp sex poäng blir tufft för Luton Town, men nio poäng hade känts omöjligt.

Annars har glädjen kring Charltons nya stenrika ägare inte lyckats översättas i bättre resultat på planen och nedflyttning är fortfarande ett hotande spöke. De har alltjämt fyra poäng att jobba med till nedflyttningsstrecket, men de vinner helt enkelt inte längre några fotbollsmatcher, samtidigt som alla tre lagen under strecket, Wigan, Barnsley och Luton Town, faktiskt har börjat vinna matcher här och där. Fyra poäng försvinner snabbt.

Annons

Charltons nya ägare har förvisso uttalat sitt tydliga stöd för Lee Bowyer förut, men jag tvivlar onekligen på att de räknade med någon nedflyttning till League One. Det ligger helt säkert inte i planerna för dem, och det är helt säkert en fråga om hur länge de kommer låta loppet gå innan de bestämmer sig för att gå in och försöka göra något åt situationen på eget bevåg.

Stoke verkar å andra sidan undvika nesan att åka ner i League One. Michael O’Neill verkar till sist ha fått ordning på Stoke som med tre vinster på sina fyra senaste matcher har gett sig själva ett okej försprång ned till nedflyttningsstrecket. Kanske inte oväntat, Stokes spelarmaterial borde vara alldeles för bra för att ligga där de låg. Stoke borde ha varit ett av de tolv lagen som har en bra chans på Premier League nu.

Men det finns inget större utrymme för svaghet i EFL Championship, en tämligen oförlåtande liga på så vis att konkurrensen är så hård att minsta brist eller svacka utnyttjas brutalt. Något som Leeds och West Brom båda två fått erfara den senaste månaden. Båda gick in i det nya året med en klar ledning i toppen av tabellen. Båda kändes halvvägs i Premier League redan.

Annons

Den känslan har de nog inte längre.

:::

TRANSFERKOLLEN

Pablo Mari, Flamengo till Arsenal, lån. Man måste säga att Arsenal stundtals agerar rätt udda på transfermarknaden. Nu verkar de ha snöat in sig på ytterbackar fastän det nog finns andra områden på planen i mer akut behov av förstärkning. Inte heller känns väl Mari som någon som går in och gör omedelbar effekt. Godkänd – (++)

Kyle Walker-Peters, Tottenham till Southampton, lån. En värvning som kanske framför allt signalerar att Arsenal ska vara på väg att lånvärva Cedric Soares från Southampton, som därför letar ersättare. För all del ingen dum tanke, Walker-Peters har varit i närheten av Tottenhams startelva ett tag, och kan växa i en något lugnare miljö. Väl godkänd – (+++)

Steven Bergwijn, PSV till Tottenham. Riktigt intressant värvning av Tottenham. Bergwijn är helt klart en kvalitetsspelare, och har varit en riktigt bra spelare för PSV under flera år, så han är ingen tillfällig fluga. Samtidigt är han mer forward än renodlad anfallare, som kanske är vad Tottenham framför allt saknar, samtidigt som Tottenham knappast lider någon brist på forwards. Väl godkänd – (+++)

Annons
Publicerad 2020-01-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto