POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Det är Liverpool, inte ligan, som är något utöver det normala

Liverpool är på väg att vinna ligan i fullständigt överlägsen stil. Efter 25 omgångar har de vunnit 24 matcher utan att förlora en enda. De är dessutom kvar både i Champions League och i FA-cupen, det sista möjligen till Jürgen Klopps stora förtret. Vilket betyder att Liverpool fortfarande under en och samma säsong kan knäcka tre rekord som deras rivaler har. Liverpool kan vinna Treblen, Liverpool kan bli Invincibles, och Liverpool kan bli Centurions eller mer.

Det där är naturligtvis måttligt populärt hos Man Utd, Arsenal, Man City och deras olika supportergrupper. Jag bloggade om just den saken för några veckor sedan. Det förklarar varför den motvilja som faktiskt finns mot att Liverpool är på väg att vinna ligan igen, ett motstånd som inte alls är så allmänt utbrett som några av Liverpools supportrar tror, är så pass hätskt hos dem där motviljan ändå finns. Liverpool är inte bara på väg att vinna ligan, de hotar också mycket av dessa klubbars självkänsla och identitet.

Följaktligen är det kanske inte så mycket att förvånas över att det nu har börjat pratas om att Liverpools dominans den här säsongen beror på att ligan helt enkelt är svagare än vad den varit förut, att det kort sagt är en mycket dålig upplaga av Premier League, och att det på något sätt indikerar att Premier League är rätt svagt just nu. Vilket möjligen, utan att granska saken djupare, känns som ett märkligt påstående när engelska klubbar så sent som förra säsongen monopoliserade de europeiska cupfinalerna.

Vi ska tydligen tro att Liverpool helt enkelt har en jäkla tur att klubbar som Arsenal, Chelsea, Man Utd och Tottenham befinner sig i så kallad transition, även om det i flera fall är en transition som pågått väldigt länge nu. Även Man City anses göra en svag säsong, åtminstone med deras mått mätt, och tydligen ska Liverpool lastas för Man Citys misstag att inte ersätta Vincent Kompany i somras. Problemet är så klart att liknande resonemang skulle kunna göras för exakt alla mästarlag i historien.

Det är naturligtvis sant att om Arsenal, Man Utd, Chelsea med flera hade befunnit sig i toppslag så hade vissa matcher blivit betydligt svårare för Liverpool och deras marginal hade helt klart sjunkit. Men ingen har så klart fått för sig att försöka devalvera Man Utds treblesäsong för att Liverpool då var under isen. Ingen har fått för sig att försöka devalvera Arsenals Invincibles för att Chelsea var under konstruktion. Ingen har fått för sig att devalvera Man Citys Centurions av exakt samma skäl som nu används mot Liverpool.

Även om vi håller ett öppet sinne och försöker pröva påståendet empiriskt så har det svårt att hålla vatten. Sam McGuire på Football Whispers har gjort just detta. Han har räknat ut att sedan Premier League tog sin början så brukar laget på andra plats efter 24 omgångar ha i genomsnitt 50 poäng, laget på tredje plats i genomsnitt 48 poäng, laget på fjärde plats 43 poäng, och laget som ligger sist i genomsnitt 17 poäng. McGuire belyser hur Man City, Leicester, Chelsea och Norwich motsvarar detta rätt exakt.

Slutsatsen av detta känns rätt så given. Förklaringen till Liverpools dominans i Premier League den här säsongen är inte att övriga i ligan på något sätt skulle vara svagare eller annorlunda än dess ungefärliga normalnivå, alltså genomsnittet. Det enda laget som klart och tydligt avviker från normalnivån och genomsnittet är just Liverpool. Förklaringen till Liverpools dominans hittar vi alltså i princip enbart i deras egen prestation, som så klart bara kan beskrivas som onormalt bra.

Men att förstå detta kräver egentligen inte någon avancerad examen i matematik eller statistik. Det räcker att kunna läsa av situationen på ett något så när kompetent och logiskt sätt. Vi har redan pratat om de engelska klubbarnas framfart i det europeiska cupspelet. Även den här säsongen har samtliga engelska klubbar tagit sig till slutspel i de europeiska cuperna. Detta är något förhållandevis ovanligt och unikt, men eftersom det är engelska klubbar tas det liksom för givet. Vilket i sig säger något.

Men det finns andra sätt att se på saken. Klubbarna i Premier League är fullproppade med internationell kvalitet, från toppen av tabellen till botten. West Ham och Everton till exempel har spelare av riktigt hög kaliber. Sheffield United har precis värvat Sander Berge, och det kan ju fråga sig vilken nykomling i en annan liga som hade kunnat värva honom. Wolves är ett annat nytillskott i Premier League som är packat med riktigt bra spelare. Exemplen kan göras många.

Istället för att leta efter svepskäl likt nålen i höstacken varför Liverpools säsong på något sätt vore mindre värd så är kanske det klokaste valet istället att uppmärksamma vad de är på väg att göra som den unika prestation det faktiskt är. Sedan ska det som vanligt inte överdrivas och slutsatserna inte blåsas upp mer än vad är motiverat. Liverpools säsong som vi ser nu är även en produkt av dess omständigheter, med en formidabel konkurrent i Man City samt ett magiskt momentum och medgångsflow för Liverpool just nu.

Naturligtvis är många av Liverpools supportrar lite sura på det här snacket, och beklagar sig över att motståndarnas supportrar inte riktigt gör dem rättvisa. Å ena sidan kan man undra varför de alls bryr sig. Å andra sidan kan man konstatera att de nog har en god poäng, men det är samtidigt lite svårt att sympatisera med dem eftersom de själva många gånger, inte minst när Leicester vann ligan, satt på exakt samma sätt själva och försökte devalvera andra lags prestationer.

Jag tror inte Liverpool vinner Treblen. Jag betraktar det fortfarande som ett långskott att Liverpool kommer bli Invincibles, om än fullt möjligt. Det enda som känns rätt troligt är att de nog lär knäcka Man Citys poängrekord och bli Centurions de med. Men att de så här långt in på säsongen faktiskt fortfarande har möjligen att slå dessa tre flugor i en och samma smäll måste vara helt unikt, och är i sig ett mycket tydligt bevis på den rent objektiva storheten i Liverpools säsong.

Även om de till sist inte slår ett enda av dessa rekord eller bedrifter.

Publicerad 2020-02-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå