POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
6d

Fem bra och dåliga saker med Premier Leagues vinteruppehåll

Vi befinner oss mitt i vad som är Premier Leagues första vinteruppehåll. Man ändrar så klart inte vad som helst hur som helst inom engelsk fotboll, så resan hit till att Premier League faktiskt har ett vinteruppehåll har varit lång och besvärlig. Möjligen kan man säga att det fanns ett mål och en mening i denna färd, men att frågan alltjämt måste vara om den verkligen är mödan värd.

Åsikterna om vinteruppehållet i England verkar hyfsat splittrade. Å ena sidan har vi de rosaögda idealisterna som verkar tycka att det bokstavligt talat inte var en enda sekund för tidigt som vi till sist fick det där vinteruppehållet. Å andra sidan har vi cynikerna som beklagar sig över att det ju egentligen inte är ett riktigt vinteruppehåll, vad som nu menas med det, utan bara en slags halvmesyr bestämd av TV-bolagen.

Upplägget Premier League gjorde för sitt vinteruppehåll var alltså att göra så att ungefär halva ligan spelar fotboll ena helgen och andra halvan av ligan spelar fotboll den andra helgen. Ett minst sagt rätt speciellt upplägg. Uppenbart är det ett upplägg som gynnar TV-bolagen, vilket möjligen stärker cynikernas misstankar, men det betyder ju inte i sig att det därför är ett dåligt upplägg.

Vill man vara lite surmulen skulle man kunna säga att vinteruppehållet i själva verket inte gör någon större skillnad. Just den här perioden av säsongen var i själva verket relativt lugn för de flesta Premier League-klubbarna också förut. Det var som om det var lugnet efter stormen av all julfotboll, vinterfotboll och hela kaoset som är januari med mängder av ligamatcher, semifinaler i Ligacupen och två omgångar av FA-cupen.

Den som tycker att glaset är halvtomt skulle kanske därför säga att vinteruppehållet inte gör någon större nytta. Den som istället tycker att glaset är halvfullt skulle å sin sida kunna säga att vinteruppehållet åtminstone inte gör någon större skillnad. Allt beroende på vad för utgångspunkt man har så klart. Min utgångspunkt för stunden är att där finns fem bra och dåliga saker med detta vinteruppehåll:

(5) Julfotbollen!

En bra sak med vinteruppehållet som det nu blev i februari är att det för all överskådlig tid framåt tog död på allt snack om att göra uppehåll över jul och nyår, det vill säga lägga ned den så traditionsrika engelska julfotbollen. Länge var det ju också vad som satte stopp för en reform för ett vinteruppehåll, att det pitchades som i motsatsställning till julfotbollen. Nu är vinteruppehållskortet spelat och kan inte användas igen för att angripa julfotbollen, ens av de mest gnälliga kloppologer.

(4) FA:s klantskallighet

En dålig sak med vinteruppehållet är att det har dragit ned brallorna på FA och avslöjat deras klantskallighet. Eller är detta egentligen en bra sak? Nåja, det var hur som helst FA som ägde initiativet att försöka göra spelschemat i den engelska fotbollen lättare, för att det på något magiskt sätt skulle vara bra för England i mästerskapen. Jo, tjena. Alltså är det ju på flera sätt tragikomiskt hur det är just FA som nu sätter krokben för sig själva genom att inte på lång tid ha lyckats planera ihop vinteruppehållet med FA-cupens omspel etc. Ett förbund som fortsätter envisas med att göra slut på allt förtroende.

(3) Vädergudarnas hämnd

En bra sak med vinteruppehållet är att det helt klart verkar ha en högt utvecklad känsla för ödets ironi. Låt gå för att det här är en högst tidsbunden uppsida men på något sätt är det ju poetisk rättvisa när någon som Pep Guardiola har gnällt och beklagat sig som han gjort över det engelska spelschemat de senaste åren, och ändå får sitt vinteruppehåll, bara för att få se en liten storm blåsa bort alla planer och tänkta fördelar. Men så kan det gå när man börjar ställa in fotbollsmatcher bara för att det blåser lite grann.

(2) Ojämna förutsättningar

En dålig sak med vinteruppehållet tycker jag någonstans det är att lagen spelar enligt ojämna förutsättningar och kan planera sina matcher utifrån olika grader av vetskap och information. De lag som spelar kommande helg kan spela på resultaten från den nyss avslutade helgen. Visst, det här kan sägas vara ett problem varje helg givet att matcherna inte alla går samtidigt, men då håller det sig fortfarande inom samma helg. Här har lagen en hel vecka att anpassa sig. Det är kanske ingen stor grej, möjligen är jag petig, men det blir en sak som ger lagen lite olika villkor.

(1) Splitten på två helger

En bra sak med vinteruppehållet, och här är jag fullt medveten att jag säger emot mig själv en smula, är att det faktiskt splittar upp en omgång över två helger. Här skulle jag kunna ge den uppenbara motiveringen att det vore trist med en helt fotbollsfri helg, som förvisso håller. Men enligt mig är det här ett upplägg som faktiskt ger klubbar chansen att hamna i strålkastarljuset som annars normalt sett kanske brukar ha rätt svårt att få strålkastarljuset riktade mot sig. Visst ger det TV-bolagen mer reklam- och sponsorintäkter, men det ger också fler klubbar värdefull exponering.

Publicerad 2020-02-10 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå