Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Första målet vinner för Wolves mot Espanyol?

Peter Hyllman

Man kan säga att det går trend i allt. Alltså verkar det ha gått trend i detta att managers som en slags mediastrategi helt enkelt väljer att vara motvalls. Det vill säga, om laget kritiseras i media för att vara för svaga i sitt försvarsspel så kommer managern istället påstå att det är anfallet som är problemet. Tvärtom, om laget kritiseras för anfallet så kommer managern istället vilja prata om försvarsspelet.

Pep Guardiola inte minst har ju satt det här i system. Och naturligtvis så apar många efter vad en av branschförebilderna och chefsideologerna gör, eftersom det ju är ett sätt att garantera att man inte kommer ifrågasättas alltför mycket. Dels kan man tänka sig att detta beror på en vilja att skydda aktuella spelare. Dels tror jag det beror på en vilja att framstå som smartare än sina kritiker, att man förstått något de inte alls förstått.

Nuno Espirito Santo ägnar sig lite åt denna övning när han efter ännu en 0-0-match väljer att istället för att prata om Wolves dokumenterade svårigheter att göra mål den här säsongen, då i synnerhet deras märkliga oförmåga att göra första målet i sina matcher, prata om lagets strålande försvarsspel. Vilket i och för sig kan kännas rätt naturligt efter två raka 0-0-matcher, först mot Man Utd och sedan mot Leicester.

Annons

Fokusera på det positiva! Som taget direkt från någon ledarskapsbok köpt på någon flygplats någonstans. Och visst är det något som kommer stå Wolves väl till pass under våren att de har fått rejäl ordning på sitt försvarsspel igen, både i ligaspelet och i Europa Leagues slutspel, som ju drar igång ikväll på Molineux mot Espanyol. Willy Bolys återkomst efter skada har haft en stor betydelse för Wolves försvarsspel.

Elefanten i porslinsbutiken, eller vargen i fårfållan om man så vill, är naturligtvis Wolves anfallsspel. Det är ett extremt märkligt facit som Wolves nu har att de inte har gjort första målet i någon match sedan den 8 december, när de lyckades med detta konststycke mot Brighton. Under denna tidsperiod om två och en halv månad har de däremot två gånger lyckats vända 0-2-underläge till 3-2-seger, varav en mot Man City.

Annons

Givet att Wolves under den här tidsperioden bara har vunnit tre av elva ligamatcher, och endast en av sina sju senaste ligamatcher, så krävs ingen större slutledningsförmåga för att komma fram till att detta är ett högst praktiskt problem för Wolves. De tvingas hela tiden jobba ur ett underläge. Matcher som Wolves rimligtvis borde kunna vinna, måste de istället först börja försöka rädda från förlust.

Här kan av naturliga skäl diskuteras vad detta beror på. Tillfälligheter är självfallet en fullt möjlig förklaring, en förklaring som många gånger underskattas av de som vägrar tro något annat än att allting här i världen har en exakt orsak och verkan. En annan förklaring kan vara Nuno Espirito Santos egen attityd, som kan uppfattas som defensiv i grunden, där han exempelvis menar att hålla nollan är ”grunden till allt”.

Annons

Vilket så klart är ett helt sant påstående, utifrån ett visst perspektiv, men det säger onekligen något om vad Nuno Espirito Santo faktiskt anser vara viktigt, och om vad detta helt säkert sänder för signaler till laget.

Diskuteras kan även om detta kommer vara till Wolves fördel eller nackdel i Europa Leagues slutspel. Att hålla nollan har alltid varit viktigt i europeiskt cupspel, inte minst på hemmaplan. Samtidigt har målproduktionen stadigt ökat i europeiskt cupspel under de senaste tio åren och en egen oförmåga att göra mål brukar kunna bestraffas rätt hårt, vilket många klubbar har fått erfara på senare tid.

Gör inte Wolves första målet mot Espanyol på Molineux ikväll kommer det väsentligt försvåra deras möjligheter att vinna matchen. Därmed kommer deras möjligheter att gå vidare i Europa League förminskas rejält. Det spelar i det avseendet mindre roll att Espanyol ligger sist i La Liga, en cupmatch är alltid speciell och särpräglad, europeiska cupmatcher inte minst, och bortaplan är alltid svårt i Spanien och i Europa.

Annons

Det går trend i allt som sagt. Men Wolves trend att inte kunna göra första målet i matchen måste de alltså bryta ikväll mot Espanyol på Molineux. Annars behöver de göra en rätt imponerande vändning, eller så kommer de gå in till returmötet i Barcelona om någon vecka i ett svårt läge. Självfallet inte något omöjligt läge för dem, men inte ett läge de kan känna sig bekväma med.

Gissningsvis kommer stämningen på Molineux ikväll bli något alldeles extra. De är knappast bortskämda med europeiska cupmatcher på den arenan, och inte minst eftersom det i Premier League aldrig finns några garantier för att de kommer få uppleva dem nästa säsong, så kommer de helt säkert ta tillfället i akt. Atmosfären kommer vara elektrisk, vilket många gånger brukar kunna hjälpa engelska lag i dessa sammanhang.

Märkligt kan man ändå tycka att Wolves supportrar ändå verkar vara så pass positiva och engagerade i sitt lag, givet att snusförnuftiga supportrar till gamla storklubbar verkar anse att de istället måste tycka det är skitjobbigt med kopplingarna till Jorge Mendes och hur de enligt dem utnyttjas för dennes egna syften. Om jag något sarkastiskt tillåter mig kommentera vissa storklubbssupportrars lätt genomskådade skenhelighet.

Annons

Jodå, jag tror säkert Wolves supportrar vrider sig i förtvivlan över att tvingas bära på spelare som Ruben Neves, João Moutinho, Diogo Jota, Rui Patricio, Raul Jimenez, Ruben Vinagre med flera. Jodå, jag tror säkert Wolves supportrar kvider såsom i svåra smärtor över klubbens utveckling de senaste åren, deras resa från botten av EFL Championship till toppen av Premier League hela vägen ut i Europa.

Jag betvivlar inte att Jorge Mendes ser ett tydligt eget intresse för sitt engagemang i Wolves, han är inte engagerad för sitt hjärtas stora godhet. Men det krävs givet Wolves utveckling under Fosun med Mendes med i spelet en rätt god portion fantasi för att därmed beskriva det som någon intressekonflikt för Wolves. Tvärtom sammanfaller båda parters intressen. Relationen är Wolves stora strategiska styrka och tillgång.

Annons

Den har tagit dem till Europa League. Den har tagit dem till Europa Leagues slutspel. Den kan mycket väl ta dem hela vägen till Europa League-finalen i maj, och hela vägen till Europa League-titeln. Men först måste de vinna mot Espanyol.

Publicerad 2020-02-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto