POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Lyckas Liverpool verkligen hitta sex klubbar som inte vill ogiltigförklara säsongen?

Det hade onekligen varit ett stycke fotbollshistoria. Liverpools titeltorka har självfallet varit både långvarig och plågsam. Nu äntligen, efter 30 långa år, så verkar ingenting kunna stoppa Liverpool från att faktiskt vinna den där ligatiteln igen. Röda över hela världen förbereder sig på ett stort firande. Men då plötsligt så förklaras säsongen ogiltig på grund av ett förkylningsvirus och en global pandemi.

Liverpool har helt säkert haft anledning under de här 30 åren att fundera på om de på något sätt led under någon form av förbannelse. Men om detta alltså blir verklighet, att säsongen ogiltigförklaras när Liverpool är på väg att vinna sin första ligatitel på 30 år, så skulle nog även en ateist och icke-troende som jag börja tvivla på om det verkligen inte ligger något i vidskepligheten.

Premier League har inga fasta regler för vad som händer i ett sådant här läge. Det innebär att Premier League alltså är fria att utvärdera och besluta om ett antal olika alternativ, som vart och ett är möjligt. På pappret är det ett beslut som ska fattas av Premier Leagues klubbar gemensamt, med kvalificerad majoritet. Vilket betyder att minst 14 klubbar ska vara överens om det alternativ som väljs.

Här vägs ofrånkomligen sportslighet mot egenintresse eller, som någon uttryckte det, integritet ställs mot identitet. Vad som antas tala för att Liverpool på något sätt till sist får sin ligatitel är just en känsla för fair play, nämligen att alla liksom visste att Liverpool skulle vinna ligan och därför gör vad som är rätt. Men när det kommer till att bevaka det egna intresset brukar sådant här som fair play och sportslighet snabbt sjunka i värde.

Karren Brady, en av West Hams huvudmän, visade prov på just detta i hennes egen kolumn för några dagar sedan. Säsongen borde ogiltigförklaras menade hon, så sorry Liverpool med andra ord. Nu krävdes förvisso inte någon större fantasi för att förstå att varför Brady väldigt gärna ser säsongen ogiltiförklarad är att det nullifierar den högst påtagliga risken att West Ham åker ur Premier League den här säsongen.

West Ham är självfallet inte ensamma i nedflyttningsstriden om att mycket gärna se den här säsongen ogiltigförklarad, och så att säga få chansen att börja om igen. Åtminstone sex olika klubbar borde nog vara överlyckliga över att säsongen ogiltigförklaras. Dessa är naturligtvis Brighton, West Ham, Watford, Bournemouth, Aston Villa och Norwich. Sex klubbar som onekligen inte har råd med något fair play i onödan.

Ett antal andra klubbar vore nog överlyckliga om säsongen ogiltigförklarades även de. Bland dem självfallet Man City, som helt säkert skulle vilja en andra chans att försvara sin ligatitel. Chelsea och Tottenham skulle självfallet gärna ogiltigförklara säsongen eftersom det ger dem ytterligare en säsong i Champions League. Även Arsenal skulle kunna förväntas vara för en sådan lösning, då en femteplats ger dem en i alla fall liten chans på Champions League.

På tolfte plats hittar vi Everton. Om dem kan vi säga att de knappast behöver oroa sig för någon nedflyttningsstrid. Men inte heller är det särskilt realistiskt att de skulle kunna uppnå något av något större värde i tabellen den här säsongen. Alltså är frågan vad de som klubb i så fall värdesätter högst. Sin känsla för fair play, eller möjligheten att snuva Liverpool på den där ligatiteln.

Vilka hittar vi då på Liverpools sida? Liverpool kommer behöva sex klubbar som ställer upp på deras sida för att kunna undvika beslutet att säsongen ogiltigförklaras. De kan helt säkert räkna hem Leicester, Wolves och Sheffield United. Leicester skulle tappa sin Champions League-plats om säsongen ogiltigförklaras. Även Sheffield United och Wolves har goda chanser på en Champions League-plats den här säsongen, och skulle nog inte gärna ge upp dem.

Burnley och Crystal Palace känns som två klubbar som verkligen inte har något större skinn med i den här leken. De riskerar inte nedflyttning, men inte heller kommer de att kunna uppnå något meningsfullt i tabellen den här säsongen. De har alltså råd att vara sportsliga så att säga och rösta för Liverpool. Om vi skulle anta att de gör det så behöver Liverpool en klubb till med sig för att undvika ett ogiltigförklarande.

Nog för att det inte är ett helt självklart antagande. Premier League betalar ut pengar baserat på tabellplacering till klubbarna, och att sluta runt mitten av tabellen ger nog både Burnley och Crystal Palace viktiga pengar de nog annars inte kunnat räkna med säkerhet med. Frågan är väl om den skillnaden i intäkter skulle kunna få Burnley och Crystal Palace att vilja få säsongen ogiltigförklarad på Liverpools bekostnad.

Vilken är då den klubb som ska vara svingrösten som hjälper Liverpool? Southampton och Newcastle är två lite luriga klubbar att bedöma. Å ena sidan är de inte helt utan fara för nedflyttning vilket borde betyda att de mer än gärna ogiltigförklarar säsongen och så att säga börjar om. Å andra sidan kan de nog mycket väl också bedöma att de trots allt ligger så pass bra till i tabellen att de så att säga hellre spelar den hand de sitter med.

Men i första hand är det Man Utd som antas ställa sig på Liverpools sida här. Ironin i det hela är självfallet påtaglig. Resonemanget är för all del rätt enkelt och bär sannolikhetens prägel. Man Utd slutade utanför Champions League förra säsongen, och har alltjämt en hyfsat god chans att kvalificera sig till Champions League den här säsongen. Skulle säsongen ogiltigförklaras så drabbar det Man Utd hårt ekonomiskt, då deras avtal med Adidas sjunker 30% om Man Utd missar Champions League två säsonger i rad.

Detta gör att Liverpool nog räknar Man Utd som en lika självklar allierad i den här kampen som Leicester, Wolves och Sheffield United. Det kommer så klart skrockas lite om att Man Utd gärna skulle snuva Liverpool på den där ligatiteln även de, men självfallet väger inte det tyngre för Man Utd än att själva ta sig tillbaka till Champions League. Det får finnas någon måtta på dumheterna helt enkelt.

Min fundering vore i så fall en helt annan. Allting beror så klart på hur avtalet mellan Man Utd och Adidas faktiskt är utformat. Om det är formulerat som så att avtalet sjunker med 30% om Man Utd misslyckas med att kvalificera sig till Champions League två säsonger i rad, så skulle det kunna finnas ett klart och tydligt ekonomiskt incitament för Man Utd att vilja ogiltigförklara den här säsongen, eftersom de nu absolut riskerar missa Champions League, men ogiltigförklaras säsongen så kan de heller inte missa Champions League.

Ett ogiltigförklarande av säsongen skulle i så fall köpa Man Utd värdefull tid, samtidigt som de får möjligheten att jävlas med Liverpool. Det senare skulle för all del inte sakna sina lustiga aspekter, men rent moraliskt vet jag inte riktigt vad jag tycker om det. Vilket så klart bara är ett annat sätt att säga att jag inte hade varit så förtjust i det. Det hade gett en fadd eftersmak i munnen, ingenting precis att vara stolt över.

Publicerad 2020-03-17 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto