POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

EM-flytten köper engelsk fotboll tid att hitta en rättvis lösning

Positivt är att ambitionen och målsättningen på alla nivåer, oavsett om det handlar om UEFA, om det handlar om Premier League, Football League, eller bara om klubbarna som spelar i Premier League eller Football League, verkar vara densamma. Nämligen att den huvudsakliga prioriteringen är att säsongen ska slutföras. Sedan får vi se om detta faktiskt är möjligt, men det första steget är naturligtvis att viljan finns.

Rättvisa är ett vanligt använt begrepp dessa dagar. Självfallet är rättvisa ett betydligt mer komplicerat begrepp än vad många verkar tro, också inom fotbollen. Mycket märkligt måste man ändå säga att det är att vad så många upplever som just det mest rättvisa sättet att avsluta den här säsongen bara som av en händelse råkar vara just det sätt som bäst gynnar deras eget lag.

Ett lite för vanligt sätt att argumentera mot olika alternativ som presenteras är att fråga retoriskt varför just detta alternativ är rättvist, eller sportsligt. Ett sätt som missar det i min mening helt och hållet uppenbara, nämligen att det inte längre finns några alternativ som är att betrakta som rättvisa eller sportsliga. Det vill säga, uttryckt på ett annat sätt, att kvar finns bara dåliga alternativ, eller i bästa fall mer eller mindre dåliga alternativ.

Gårdagens senaste stora beslut är alltså att UEFA ställer in, eller rättare sagt skjuter upp, EM 2020 ett år, det vill säga till sommaren 2021. Det var väl på något sätt ändå tämligen väntat, även om det väl inte precis ligger i UEFA:s historia att fatta de kloka och till synes uppenbara besluten. Men det visar också på att prioriteten för närvarande är att kunna avsluta den säsong, närmare bestämt de ligasäsonger, som faktiskt pågår.

UEFA meddelade under gårdagen att de kommer göra allt för att kunna slutföra säsongen till den 30 juni. Vilket kvickt feltolkades som att UEFA sade att säsongen var tvungen att vara slutförd till den 30 juni. Men så var alltså inte fallet. Är inte säsongen klar då så kommer UEFA se till att skjuta på starten av nästa säsong, samt anpassa det europeiska cupkvalspelet som börjar runt den tiden på sommaren.

En annan stor nyhet under gårdagen var att något hände som mycket sällan händer, nämligen att alla 24 klubbar i EFL Championship var helt och hållet överens om något också de. Nämligen att verkligen försöka slutföra den här säsongen. Vilket så klart inte är särskilt konstigt då i stort sett ingen där tjänar på att avsluta eller ogiltigförklara säsongen i det här läget. Detta av både sportsliga och ekonomiska skäl.

Samtidigt börjar nu de omfattande samhälleliga konsekvenserna bli tydliga även inom fotbollen. Klubbar börjar bli tvungna att säga upp all icke-spelande personal. Och med hotet att ingen fotboll alls kommer kunna spelas inom den närmaste framtiden, i alla fall inte med betalande publik på plats, så är det ett i högsta grad reellt hot att flera engelska klubbar helt enkelt inte kommer överleva detta.

Vilket är ett perspektiv som många gånger missas i det här samtalet. De ekonomiska konsekvenserna för Premier League-klubbarna är inte omfattande. Publikintäkternas andel av deras totala omsättning är helt enkelt inte överdrivet hög. För dem handlar det i första hand om ett kortsiktigt intäktsbortfall som skapar lite obehag. För klubbar i Football League och längre ned är det hela en direkt fråga om överlevnad.

Samtidigt är det intressant att följa hur olika klubbar och deras managers faktiskt hanterar frågan. Nigel Pearson, Watfords manager, har exempelvis varit tämligen explicit med att han anser att säsongen borde slutföras, inte minst för att det vore det mest rättvisa med Liverpool. Men vi kan nog vara rätt säkra på att om och när Watford ska rösta om ett beslut i Premier League, så är det inte Nigel Pearson som lägger rösten.

Jürgen Klopp har som vanligt fått fint beröm för att vackert ha sagt sådant som att fotboll minsann inte är så viktigt, i alla fall inte i jämförelse med riktigt viktiga saker. Vilket nog i mina ögon framstår som något Klopp säger mest för att han vet att det är vad han så att säga ska säga, att det är vad som låter bäst och får honom att framstå bäst. Ingen skulle slå i mig att han vore en happy camper om säsongen ogiltigförklarades.

På något sätt tycker jag ändå att det hade varit betydligt mycket mer okej om Jürgen Klopp gått ut och sagt att säsongen borde slutföras, jämfört med när Karen Brady gick ut och sa att säsongen borde ogiltigförklaras. Även om båda skulle kunna ses som mycket tydliga uttryck för egenintresset. Men i det första fallet handlar det om att få cred för något man faktiskt gjort, i det andra fallet att smita undan sin egen mediokritet.

Kanske var det just den nakna tydligheten i detta som drev på UEFA, Premier League, Football League med flera att så tydligt komma fram till att ambitionen och målsättningen över allt annat är att faktiskt slutföra säsongen. Rättvisa är ett begrepp som slängs omkring dessa dagar. Men det enda återstående alternativet som faktiskt kan vara rättvist eller sportsligt är att på ett eller annat sätt slutföra säsongen.

Alla andra alternativ kommer vara dåliga på något sätt.

Publicerad 2020-03-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto